Het nieuwsjaar 2015 zorgt weer voor een groot aantal cijfers. Wat valt er te vertellen over de Groningse gaskraan, terrorisme, ebola, vluchtelingenstromen en opgestapte politici?

Terrorisme

Een van de prominentste onderwerpen van dit jaar is terrorisme in de westerse wereld. Voornamelijk Frankrijk werd zwaar getroffen door aanslagen bij onder meer de redactie van Charlie Hebdo, een onthoofding in Saint-Quentin-Fallavier en de recentere aanslag in de Bataclan.

Gekeken naar de wereldwijde trends in terrorisme stijgt het aantal slachtoffers en aanslagen op Europese bodem in rap tempo, maar het blijft slechts een fractie van het wereldwijde aantal.

Groningse gaswinning

De Groningse gaskraan wordt ook dit jaar verder dichtgedraaid. In het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) wordt een maximum van 39,4 miljard kuub afgesproken, ondanks protesten van andere politieke partijen.

In juni wordt dat aantal teruggeschroefd tot 30 miljard kuub. Voor 2016 wordt die grens zelfs naar 27 miljard kuub bijgesteld. Dat is een flinke afname ten opzichte van de voorgaande jaren.

Ebola-epidemie gestopt

De ebola-epidemie die vorig jaar tot internationale medische noodtoestand werd uitgeroepen, is dit jaar redelijk tot stilstand gebracht. Liberia had bijvoorbeeld drie maanden lang geen ebola-dode, tot in november een 15-jarige jongen aan de ziekte overlijdt.

Begin november wordt Sierra Leone ebolavrij verklaard. Sinds 23 maart 2014 zijn 28.637 personen besmet geraakt met ebola. In totaal zijn 11.314 personen overleden, wat neerkomt op een fataliteit van 39,5 procent.

Flinke instroom vluchtelingen

Sinds mei komt een flinke stroom asielzoekers Nederland binnen. Voornamelijk Syrische vluchtelingen zoeken een tijdelijk onderkomen in ons land. De toestroom zorgt voor een verbreking van diverse records.

Zo wordt in september een maandrecord gebroken. Zo'n 8.400 asielzoekers en nareizende familieleden komen Nederland binnen. Dat is nog nooit zo hoog geweest sinds de statistiek in 1975 werd bijgehouden. In oktober wordt dat record aangescherpt tot 11.700.

Het jaarrecord van 2001 is echter nog lang niet in zicht. Rond dat jaar werden 83.801 asielzoekers opgevangen. Op 30 november staat de teller in dit jaar nog op 48.536 personen.

Opstelten, Teeven en Mansveld stappen op

Drie bewindslieden stappen dit jaar op. Dat is het hoogste aantal sinds 2006, toen twee ministers en een staatssecretaris hun functie neerlegden.

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Justitie stappen in maart op. Zij raken in opspraak nadat zij de Kamer verkeerd hebben geïnformeerd over de witwaszaak rond crimineel Cees H..

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur stapt op na de publicatie van het kritische eindrapport over de Fyra. Daarmee komt de stand van het kabinet-Rutte II op vijf bewindslieden die zijn opgestapt, en zes als je Frans Timmermans (die een andere functie kreeg) meerekent.

PS-verkiezingen

Nederlanders mogen op woensdag 18 maart weer naar de stembus voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. PvdA en VDD verliezen stemmen, maar de laatstgenoemde partij blijft de grootste van Nederland op provinciaal niveau.

D66 is daarentegen de grote winnaar. De opkomst van deze verkiezingen is bijna historisch laag. In elke gemeente stemmen minder mensen dan in 2011.

Overige cijfers en grafieken

 • Op 12 maart wordt het eerste kievitsei in Nederland gevonden. In de afgelopen honderd jaar worden deze eieren steeds sneller gevonden.
 • De totale studieschuld loopt flink op. Vorig jaar stonden (oud)-studenten nog 8,66 miljard euro rood bij DUO. Doorgetrokken naar dit jaar komt dat bedrag al op zo'n 10,1 miljard euro.
 • Op 24 maart stort vlucht 4U9525 neer in de Franse Alpen. Geen van de 150 inzittenden overleeft deze ramp. Hier kunt u bekijken hoe de vlucht van minuut tot minuut verliep.
 • Op 5 juli overlijdt de 112-jarige Japanner Sakari Momoi als oudste man ter wereld. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat deze oudste personen steeds vaker overlijden.
 • Op 2 december vindt in het Californische San Bernardino een schietpartij plaats. Daarbij vallen minstens veertien doden. Het was de 351e massale schietpartij in 334 dagen.
 • De 2015-editie van het Eurovisie Songfestival verliep voor Nederland niet zo succesvol als die van 2014. Op voorhand werden de statistieken bekeken en kon worden geconcludeerd dat voornamelijk België, Israël en Ierland ons punten geven. Het mocht echter niet baten: Nederland strandt in de halve finale.
 • De kranten maken afgelopen jaren de grootste krimp mee sinds de cijfers worden bijgehouden. NU.nl onderzocht de krantenmarkt en bracht de cijfers in beeld.
 • In de aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen doen diverse peilers een voorspelling naar de uitslag. Stichting Politieke Academie verzamelt stemgegevens uit het verleden, doet onderzoek met grote datasets en weet op voorhand precies op wie u gaat stemmen.
 • De 24e James Bond-film Spectre gaat dit jaar in premiere. NU.nl verzamelde gegevens van zijn voorgaande films uit de afgelopen 53 jaar en keek naar het schiet-, drink, sjans- en reisgedrag van de geheim agent.
 • Inbrekers slaan iets minder vaak hun slag, maar op sommige plekken kunnen zij nog ongestoord hun gang gaan. Oud-inbreker Evert Jansen laat zien hoe inbrekers te werk gaan. Op een interactieve kaart kan het aantal inbraken per wijk worden bekeken.
 • De laatste dagen van het jaar worden traditioneel uitgeluid met de Top 2000 van Radio 2. Wat kunnen we zeggen over de muzieksmaak van de Nederlander op basis van de voorgaande zestien edities?