Het is een zonnige donderdagmiddag, als op 17 juli rond 17.00 uur de eerste berichten over een vliegincident in Oekraïne binnenkomen. Een dieptepunt in het veelomvattende nieuwsjaar 2014, waarin internationale conflicten een aantal keer tot diep in Nederland reikten.

Komkommertijd wil het in de zomer van 2014 niet worden. Terreurgroep IS (toen nog ISIS) is bezig aan zijn opmars in Irak en Syrië, Boko Haram houdt in Nigeria nog steeds honderden schoolmeisjes vast, rond de Gazastrook escaleert het geweld en in Panama worden de stoffelijke overschotten gevonden van de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon.

Maar op 17 juli is het een relatief rustige dag. Het is warm, veel mensen hebben vakantie en KNMI en RIVM kondigen een nationaal hitteplan aan; tot 17.00 uur is dat het belangrijkste bericht op NU.nl.

De ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines is "misschien wel een van de allerergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis", zegt premier Mark Rutte in een eerste reactie nadat duidelijk is geworden dat er een aanzienlijk aantal Nederlanders aan boord was van de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Het blijken er uiteindelijk 196 te zijn. Geen van de in totaal 298 inzittenden overleeft het neerstorten van de boeing 777 in Oost-Oekraïne.

“Er is geen 'wat als'. Er is alleen de harde realiteit van 298 doden”
Premier Rutte op herdenking in november

Over de precieze toedracht van de ramp is eind december nog steeds geen duidelijkheid, maar op de avond zelf wordt al snel aannemelijk geacht dat het toestel, dat over oorlogsgebied vloog, uit de lucht is geschoten.

Eerste onderzoeksresultaten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bevestigen dat, maar geven nog geen antwoord op de schuldvraag. In Oekraïne wijzen regering en pro-Russische separatisten naar elkaar.

Kort na de ramp vliegen waarnemers en onderzoekers naar het gebied. Repatriëring van de slachtoffers en onderzoek ondervinden echter veel (veiligheids)hinder van de burgeroorlog die gaande is in Oost-Oekraïne.

Toch komen zes dagen na de ramp de eerste vliegtuigen met stoffelijke overschotten aan in Nederland. In aanwezigheid van nabestaanden, koning en premier wordt op de luchtmachtbasis van Eindhoven een ceremonie gehouden en rijdt vervolgens een indrukwekkend lange rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusden-kazerne in Hilversum, waar identificatie plaatsvindt.

Het tafereel zal zich later dit jaar nog een aantal keer herhalen en eind december komen ook wrakstukken van het vliegtuig aan in Nederland.

Rutte op 17 juli: "Deze zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart. Heel Nederland is in diepe rouw."

Fotoserie: De MH17-ramp

Een militair speelt The Last Postop 23 juli 2014 op de luchthaven van Eindhoven, waar die dag voor het eerst stoffelijk overschotten van slachtoffers van de MH17-ramp aankomen. © ANP
Op 17 juli 2014 stort in Oost-Oekraïne een boeing 747 met vluchtnummer MH17 neer. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, komen om. © AFP
Leden van de Oekraïense nooddiensten zoeken naar lichamen op de plaats waar MH17 is neergekomen. © AFP
Nederlandse en Australische onderzoekers doorzoeken de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17. De door hen gevonden menselijke resten worden meegenomen. © ANP
Puin en resten op de rampplek, daags na het neerstorten van MH17. © ANP
De bloemenzee bij de gedenkplek bij vertrekhal 3 op Schiphol, die werd ingericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Herdenkingsruimte op Schiphol. © ANP
Bij de vluchthaven in Kuala Lumpur hangen berichten met condoleances. © AFP
Bij de aankomst van de stoffelijk overschotten van slachtoffers in Nederland zijn nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. © ANP
Hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Fred Teeven op vliegbasis Eindhoven. © ANP
Aankomst slachtoffers in Eindhoven. © ANP
Militairen brengen lijkkisten naar gereedstaande rouwwagens op vliegbasis Eindhoven. Een Nederlandse Hercules C130 en een Australische Boeing C17 brengen op de vierde, en voorlopig laatste, dag stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraine naar Nederland. © ANP
Witte rozen vallen terwijl eerste de colonne van lijkwagens in juli vanuit Eindhoven Airport over de A2 richting Hilversum passeert. © ANP
Publiek ziet toe hoe de eerste stoffelijk overschotten uit Oekraïne in Nederland aankomen en voor identificatie worden vervoerd naar Hilversum. © ANP
De kolonne onderweg naar de legerkazerne Korporaal van Oudheusden in Hilversum. © ANP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
De trein met de geborgen wrakstukken van vlucht MH17 bij aankomst in Charkov. © ANP
In december komt een eerste konvooi met wrakstukken aan in Nederland. De onderdelen worden onderzocht. © ANP

Oorlog in de Gazastrook

Op dezelfde avond in juli geeft de Israëlische president Netanyahu zijn leger opdracht om Operation Protective Edge uit te breiden met een grondoffensief tegen Hamas in de Gazastrook.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen laait een paar weken daarvoor op als op de Westelijke Jordaanover drie Israëlische tieners worden vermoord. 

In Nederland lopen de gemoederen over de kwestie ook hoog op en er vinden diverse demonstraties plaats waarbij arrestaties worden verricht. Vaak zijn de betogingen pro-Palestijns, op de Dam in Amsterdam wordt in juli ook een pro-Israëldemonstratie gehouden.

Onder de Palestijnen vallen deze zomer meer dan 2.100 doden, veelal burgers. Ongeveer tienduizend Palestijnen raken gewond. Israël betreurt 73 doden, zeven burgers. In augustus komen de partijen een wapenstilstand overeen en sindsdien heerst in Israel en de Palestijnse gebieden weer de bekende gespannen rust.

Die duurt tot er in oktober onlusten uitbreken rond de Tempelberg in Jeruzalem, directe aanleiding is de aanslag op een Joodse activist.

IS en jihadstrijders

In juni wordt ondubbelzinnig duidelijk welke ambities terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS/IS) erop nahoudt. Na voornamelijk actief te zijn geweest in Syrië, verovert IS ook in Irak snel terrein en roept het een kalifaat uit.

De opmars gaat gepaard met moordpartijen op onder meer Sjiieten, Christenen en Yezidi’s, die wereldwijd tot afschuw leiden. Ook worden voor de camera westerse journalisten en hulpverleners onthoofd.

De Verenigde Staten steunen al vrij snel met luchtaanvallen de Koerdische Peshmerga-strijders die het gevecht aangaan met IS. Later begint een bredere coalitie een luchtoffensief waaraan ook Nederland, zij het enkel boven Iraaks grondgebied, deelneemt. 

In Amsterdam en Den Haag vindt een aantal demonstraties plaats waarin IS centraal staat en onder sommige groepen jongeren is voor 'strijd' van IS dermate interesse dat ze afreizen naar Syrië of Irak. In augustus wordt in de Haagse Schilderswijk een tijdelijk demonstratieverbod afgekondigd, en van enkele tientallen (potentiële) 'jihadgangers' is inmiddels het Nederlandse paspoort afgenomen.

Justitie gaat de gevaren, die de AIVD in kaart heeft gebracht, bestrijden door een 'zeer intensieve nationale en internationale uitwisseling van informatie' over onder meer reisbewegingen van jihadstrijders. Europa telt inmiddels drieduizend jihadgangers. Uit Nederland zijn volgens het ministerie van Justitie ongeveer 130 jihadisten vertrokken, van wie er ruim dertig zijn teruggekeerd.

Boko Haram

Terreurorganisatie Boko Haram ontvoert in april zeker tweehonderd schoolmeisjes. Onder meer First Lady Michelle Obama roept Boko Haram op om de meisjes vrij te laten. Hoewel er in september even sprake van lijkt te zijn dat de meisjes worden vrijgelaten, is het lot van het grootste deel van de groep tot dusver onbekend.

Het is niet het enige wapenfeit van Boko Haram in 2014. Bij aanvallen en bomaanslagen op kerken en dorpen komen door het hele jaar in Nigeria honderden of wellicht zelfs duizenden mensen om.

Ebola

In het Westen van Afrika is sinds het begin van 2014 sprake van een grootschalige ebola-uitbraak. De meeste gevallen doen zich voor in Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Bijna 18.000 mensen worden getroffen door het gevaarlijke virus, dat ruim 7.000 slachtoffers eist. Wereldwijd wordt de controle op luchthavens verscherpt om te voorkomen dat ebola zich kan verspreiden.

Verder in het buitenland...

Nachtvlucht MH370 van Malaysia Airlines van Kuala Lumpur naar Peking verdwijnt op 8 maart van de radar. Aangenomen wordt dat de Boeing ergens ten westen van Australië in de Indische Oceaan is gestort, maar ook de in oktober gestartte zoektocht onder water is tot dusver vruchteloos.

Op 16 april kapseist de Zuid-Koreaanse veerboot MV Sewol ten zuidwesten van het vasteland van Korea. Het schip heeft 476 mensen aan boord, voornamelijk scholieren. Slechts circa 170 opvarenden overleven de ramp.

Schotland blijft toch bij Groot-Brittannië horen. Dat is de uitkomst van een referendum die lang juist leek af te stevenen op een overwinning voor de 'yes-campagne'.

Een terroristische aanslag op het Joods Museum in Brussel eist vier levens. Een Franse oud-Syrië-strijder geldt als hoofdverdachte.

In de VS breekt begin augustus onrust uit als in Ferguson, Missouri de ongewapende zwarte tiener Michael Brown wordt doodgeschoten door een politieagent. Agent Darren Wilson stelt dat hij voldoende reden had om Brown dood te schieten en wordt ook niet vervolgd. Vooral de laatste aankondiging leidt in december opnieuw tot gewelddadige protesten in Ferguson en andere delen van Amerika.

Bij tussentijdse verkiezingen in de VS behalen de Republikeinen een meerderheid in de Senaat en behouden ze bovendien hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Een domper voor zittend (Democratisch) president Barack Obama.

Zuid-Afrikaans atleet Oscar Pistorius wordt veroordeeld tot 5 jaar cel wegens dood door schuld van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De paralympiër wordt vrijgesproken van moord.

Oekraïne

De crisis in Oekraïne is een erfenis uit 2013. Wat begon met enkele geweldserupties, mondt al snel uit in een volwaardige burgeroorlog. De machtsstrijd tussen pro-Russisch president Janoekovitsj en een pro-EU-oppostie bereikt een hoogtepunt als de president in februari wordt afgezet. Bij verkiezingen in mei wordt Petro Porosjenko de nieuwe president. 

Rusland heeft dan een paar maanden daarvoor al De Krim geannexeerd. Deze manoeuvre van de Russische president Poetin leidt internationaal tot grote ophef. De gevechten tussen Russische separatisten en de Oekraïense strijdkrachten rond voornamelijk Loehansk en Donetsk duren, ondanks een wapenstilstand, voort.  

Kris en Lisanne

Op 1 april worden de Nederlandse vrouwen Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) voor het laatst gezien bij de Panamese plaats Boquete, waar ze een wandeling maken. Hun vermissing houdt ons land wekenlang bezig en de families reizen af naar Panama om mee te helpen in de zoektocht.

In juni komt aan alle hoop een einde als, nadat eerder al spullen zijn gevonden, in het gebied menselijke resten worden aangetroffen die inderdaad van de Kris en Lisanne blijken te zijn. Hoe de twee om het leven zijn gekomen is vooralsnog onduidelijk.

Kris Kremers en Lisanne Froon

Kris Kremers en Lisanne Froon
Kris Kremers en Lisanne Froon

En verder in Nederland...

Op 10 februari overlijdt minister van Staat en oud-minister van VWS Els Borst op 81-jarige leeftijd in haar woonplaats Bilthoven. De politie spreekt diezelfde avond al van 'mogelijk verdachte omstandigheden', en een paar dagen later wijzen eerste onderzoeksresultaten erop dat de D66-politica door een misdrijf om het leven is gekomen. De precieze toedracht van haar dood is nog steeds onduidelijk.

De Randstad ligt op 24 en 25 maart deels plat vanwege de komst van ruim 50 wereldleiders die deelnemen aan een nucleaire top in Den Haag, waar afspraken worden gemaakt om te voorkomen dat nucleair materiaal in handen komt van terroristen. Amerikaans president Obama bezoekt voorafgaand aan de top Amsterdam en het Rijksmuseum. Zijn aankomst met helikopter op het Museumplein is er een van Hollywood-achtige proporties.

Fotoserie: Obama in Nederland

De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend rond 08.50 uur in de Airforce One op Schiphol aangekomen © ANP
Hij werd ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan. © ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ontving de president. © ANP
Obama zwaait naar het publiek voordat hij in de Marine One stapt. © ANP
Helikopters van het Amerikaanse leger stijgen op van het Museumplein nadat de Amerikaanse president Barack Obama vertrokken is na een bezoek aan het Rijksmuseum. © ANP
Onder grote belangstelling landt Obama op het Museumplein. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Obama stapt uit de Marine One op het Museumplein. © ANP
Belangstellenden maken fotos van het bezoek van Barack Obama aan het Rijksmuseum op het dak van het Van Gogh Museum. © ANP
Premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ontvingen Obama in het Rijksmuseum. © ANP
Obama en Rutte gaan maandagochtend ook in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. © ANP
Eerder op de dag bracht Obama een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gezelschap bekeek de pronkstukken in de eregalerij van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht. © ANP
Directeur Wim Pijbes, de Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte bij De Nachtwacht in het Rijksmuseum. © ANP
Obama liet zich uitgebreid informeren over De Nachtwacht. © ANP
Met de eenvoudige woorden "welkom Barack" begon Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers. © ANP
De Air Force One landt op Schiphol. © ANP
Een Amerikaanse veiligheidsagent loopt langs de Marine One helikopter die klaar staat voor de aankomst van president Barack Obama op Schiphol. © ANP
De Air Force One boven Noordwijk. © NU.nl/Björn Eussen
De afslag naar de A5 bij Schiphol is afgesloten in verband met de nucleaire top. © ANP
Obama vertrok zondagavond vanuit Maryland, Verenigde Staten. © EPA

Op 26 april vindt de eerste Koningsdag plaats. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken Amstelveen en De Rijp en noemen de dag "onvergetelijk".

Op 2 mei wordt Volkert van de G. vervroegd vrijgelaten. De moordenaar van Pim Fortuyn vestigt zich in Apeldoorn en vecht de voorwaarden van zijn vrijlating later in het jaar succesvol aan.

Een ongeluk met een monstertruck in het Overijsselse Haaksbergen eist in september drie levens. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

In september maakt het OM bekend een juweliersvrouw uit Deurne definitief niet te zullen vervolgen voor het doodschieten van twee overvallers in maart. Justitie concludeert dat er in de geruchtmakende zaak sprake is van noodweer en de vrouw gerechtvaardigd heeft gehandeld.

Andere belangrijke rechtszaken: In de omvangrijke zedenzaak in Cuijk, die draait om het misbruik van vermoedelijk honderden minderjarige meisjes, is Frank R. veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur krijgt drie jaar onvoorwaardelijke celstraf voor onder meer het opzettelijk stellen van foute diagnoses, het onterecht voorschrijven van zware medicijnen en het miskennen van zorgplicht. Er dient nog een hoger beroep in de zaak.

Pedofielenvereniging Martijn wordt door de Hoge Raad verboden. En in september maakt de hoogste rechter de veroordeling definitief van zedendelinquent Robert M. tot 19 jaar cel en tbs.

Er vindt in 2014 een opvallend groot aantal liquidaties plaats in de Amsterdamse onderwereld

En in het omvangrijke Passageproces dient een hoger beroep. Fred Ros is de nieuwe belangrijke kroongetuige van het OM. Op 13 december wordt bovendien Willem Holleeder aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006.

Vanwege gevallen van besmettelijke vogelgriep op pluimveebedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude wordt in november een vervoersverbod en ophokplicht afgekondigd. Half december worden de maatregelen weer versoepeld, er zijn dan al twee weken geen nieuwe gevallen van de gevaarlijke vogelgriepvariant H5N8 ontdekt.

Discussie over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet laait gedurende het jaar diverse malen op en over de intocht in Amsterdam dient zelfs een rechtszaak. Op 12 november vernietigt de Raad van State een eerdere uitspraak van de rechter en bepaalt dat de gemeente de vergunningverlening toch niet over hoeft te doen.

Later die maand zijn alle ogen gericht op het Sinterklaasjournaal. Daarin duiken witte pieten en 'clownspieten' op en wordt in de laatste aflevering gezinspeeld op een zwarte Sinterklaas. Bij de landelijke intocht in Gouda, in aanwezigheid van kaas- en stroopwafelpieten, worden negentig arrestaties verricht.

De realiteit van 298 doden

Voorgaande en al het grotere en kleinere nieuws dat dit jaaroverzicht niet heeft gehaald ten spijt, het overvolle 2014 zal de Nederlandse nieuwsgeschiedenis ingaan als het jaar van MH17. 

Op 10 november wordt op de Nationale Herdenking in de RAI in Amsterdam nogmaals stilgestaan bij de ramp. In aanwezigheid van 1.600 nabestaanden worden voordrachten gehouden, zijn er optredens en lezen nabestaanden de namen op van alle slachtoffers.

Ook premier Rutte spreekt opnieuw: "Wie heeft het zich na 17 juli niet afgevraagd: wat als? Het is een vraag zonder antwoord. Een vraag die zich opdringt en meteen machteloos maakt. Want er is geen 'wat als'. Er is alleen de harde realiteit van 298 doden."

Fotoserie: 2014 in beeld

2014 in beeld. Redactie: Hajar el Ouarrat. © ANP/NUfoto
1 januari: In de Amerikaanse staat Colorado is de eerste coffeeshop van de Verenigde Staten opengegaan. © AFP
1 januari: Nieuwjaarsduik in Scheveningen. © NU.nl/laurens van putten
17 januari: Actievoerders verzamelen zich in Loppersum. De Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp presenteert in Groningen het Gasakkoord dat het Rijk, de provincie en de NAM hebben gesloten. © ANP
10 februari: De woning van Nederlandse oud-minister Els Borst. Haar lichaam wordt gevonden in haar woning in Bilthoven. Uit onderzoek blijkt dat zij door een misdrijf om het leven is gebracht. © ANP
11 februari: Michel Mulder (R) en Ronald Mulder op Medal Plaza met hun medailles voor de 500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland. © ANP
Maandag 10 maart: Studenten aan een school uit Maleisië steken kaarsen aan voor de passagiers van vlucht 370. Twee dagen eerder verdwijnt het vliegtuig op weg naar Peking, met aan boord 239 mensen. © AFP
13 maart: Koning Willem Alexander opent samen met Burgemeester Aboutaleb het vernieuwde Rotterdam Centraal Station. © NU.nl/Joep van Aert
19 maart: PVV-leider Geert Wilders vraagt zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. © ANP
24 maart: President Barack Obama bekijkt De Nachtwacht in het Rijksmuseum. De Amerikaanse president is in Nederland voor de Nuclear Security Summit 2014. © ANP
29 maart: In Engeland en Wales zijn de eerste homostellen getrouwd. Seconden na het luiden van de kerkklokken om middernacht gaven de eerste koppels elkaar het jawoord. © AFP
7 april: In de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben pro-Russische betogers het gebouw van de regionale overheid bezet en een soevereine 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen. © AFP
15 april: Boko Haram ontvoert zo'n driehonderd schoolmeisjes uit een internaat in Chibok, een christelijke enclave in de Nigeriaanse deelstaat Borno. Een deel van de meisjes weet te ontsnappen, maar de groep houdt er ongeveer 270 langere tijd vast en dreigt hen als bruid te verkopen. © AFP
26 april: Boeddhisten bidden in Seoul voor een veilige terugkeer van de vermisten van het ongeluk met de veerboot Sewol. De boot zinkt op 16 april in de Gele Zee. Er komen meer dan 180 personen om het leven, vooral scholieren op een schoolreisje. © ANP
26 april: Eerste viering van Koningsdag in Nederland. Koningsdag wordt gevierd op 27 april, tenzij die datum (zoals in 2014) op een zondag valt. © ANP
27 april: Paus Franciscus verklaart de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig. © AFP
10 mei: In de Deense hoofdstad Kopenhagen wint Conchita Wurst met Rise Like a Phoenix namens Oostenrijk de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. © ANP
24 mei: Drie mensen worden doodgeschoten bij een schietpartij bij het Joods Museum aan de Zavel in de Belgische hoofdstad Brussel. Een vierde slachtoffer overlijdt later in het ziekenhuis. © ANP
25 mei: De Toppers vieren hun 10-jarig jubileum met vier concerten in de Amsterdam ArenA. Op de foto Gerard Joling. © NU.nl/Inge Wiedijk
31 mei: De internetsensatie Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper-zanger PSY is de eerste video die twee miljard keer is bekeken op YouTube. © Novum
3 juni: Explosies en brand bij een complex van Shell op het Nederlandse haven- en industriegebied Moerdijk, er vallen twee gewonden. © Hollandse Hoogte
13 juni: Robin van Persie scoort de gelijkmaker in de WK-wedstrijd tegen Spanje. De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen met 1-5 en Nederland wordt eerste van de poule. © Hollandse Hoogte
14 juni: Het Nederlands vrouwenteam is dit weekend wereldkampioen hockey geworden, door met 2-0 van Australië te winnen. De Nederlandse mannen zijn tweede op het WK geworden. © ANP
24 juni: Willem-Alexander en Máxima komen aan op het vliegveld van de Poolse hoofdstad Warschau. Het is hun eerste officiële staatsbezoek. © ANP
8 juli: Vanaf 9 juli wordt het papieren treinkaartje afgeschaft. © ANP
13 juli: Duitsland wint voor de vierde keer het WK voetbal, door in Rio de Janeiro met 1-0 tegen Argentinië te winnen. © ANP
17 juli: Malaysia Airlines-vlucht MH17 stort neer in Oekraïne. Alle inzittenden komen om het leven. Onder de inzittenden zijn 196 Nederlanders. Op Schiphol komen nabestaanden bij elkaar. © ANP
17 juli: Het Israelische leger begint aan de grondoperatie in de Gazastrook. © AFP
23 juli: Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 komt aan op de vliegbasis in Eindhoven. © NU.nl/Christian Timmers
29 juli: Op de Filipijnen wordt de 100 miljoenste inwoner geboren. Het is het meisje Chonalyn, dat werd geboren in een ziekenhuis te Manilla. © ANP
9 augustus: De dood van Michael Brown leidt tot rellen in Ferguson, Missouri, Verenigde Staten. De ongewapende zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door agent Darren Wilson. © AFP
10 augustus: Premier Erdoğan behaalt in de eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen een meerderheid van 52% van de stemmen en wordt daarmee de nieuwe president. Zijn aanhangers vieren feest. © AFP
19 augustus: Obama reageert op de dood van AFP-journalist James Foley. Dinsdag bleek dat Foley door IS is onthoofd. De video van de gebeurtenis is online geplaatst. © AFP
3 september: In Papendrecht wordt een vondelingenkamer in gereedheid gebracht. De moeder kan met een alarmknop hulp inschakelen, maar ze kan haar baby ook geheel anoniem achterlaten. © ANP
18 september: Schotland houdt een volksraadpleging over onafhankelijkheid. Een krappe meerderheid stemt tegen onafhankelijkheid, waardoor Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft. © AFP
23 september: Bij de Nederlandse Bank is het nieuwe tien euro biljet gepresenteerd. © Hollandse Hoogte
28 september: Er vallen drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inrijdt bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen. © ANP
1 oktober: Koningin Máxima opent woensdagmiddag 1 oktober Markthal Rotterdam. De overdekte markt in het centrum van de stad richt zich met een versmarkt, winkels en horecagelegenheden volledig op goed voedsel. © Frank van Beek/HH
Lewis Hamilton won in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland in honderd jaar gewonnen. © ANP
22 oktober: In het Canadese Ottawa is een militair neergeschoten bij het nationale Canadese oorlogsmonument, vlakbij het Canadese parlementsgebouw. © ANP
16 oktober: Angela Schijf en Victor Reinier van Flikken Maastricht vieren dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. © ANP
31 oktober: De 22-jarige Lisanne Froon wordt in besloten kring begraven. Froon en haar vriendin Kris Kremers verdwenen begin april in Panama toen zij een wandeling maakten. © ANP
1 november: Op het Malieveld in Den Haag hebben duizenden mensen aan een solidariteitsbetoging voor de verdedigers en inwoners van de Syrische stad Kobani deelgenomen. © ANP
1 november: Deze dag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden. © NU.nl/René Vencken
9 november: Bij de officieuze volksraadpleging in Catalonië heeft ruim 80 procent van de stemmers gekozen voor onafhankelijkheid van Spanje. © AFP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
15 november: Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. © ANP
29 november: In Hong Kong protesteren duizenden demonstranten tegen de invloed van China op de verkiezingen van 2017. © ANP
7 december: De tyfoon Hagupit trekt met windsnelheden tot 250 km per uur over de Filipijnen en veroorzaakt grote schade. © AFP
15 december: Een zwaarbewapende man gijzelt tussen de vijftien en dertig mensen in een café in Sydney. De gijzelnemer genaamd, Man Haron Monis, eist een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott. © ANP
16 december: In Roermond is een noodverordening afgekondigd nadat bij een brand in een botenstalling veel asbest vrij kwam. © NU.nl/Cord Beckmann
Het vliegtuig van AirAsia raakte tussen Indonesië en Singapore vermist. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft zondag het contact met het toestel QZ8501 verloren. © ANP