Meer dan ooit wisten Nederlandse artiesten in 2014 internationale successen te boeken, met de bijzonder geslaagde deelname aan het Eurovisie Songfestival als toppunt.

Twee jaar geleden waren Nederlanders enkel nog geïnteresseerd in het Eurovisie Songfestival vanwege de soms lachwekkende muzikale kitscherigheid en de diverse opzienbarende optredens, maar zangeres Anouk bracht daar vorig jaar verandering in. Die lijn wordt in 2014 voortgezet door The Common Linnets.

Aanvankelijk is The Common Linnets niet meer dan een gelegenheidsformatie, bestaande uit Ilse DeLange, Waylon en Daniël Lohues. De groep wordt aangevuld door sessiemuzikanten en songwriters met wie DeLange vaak werkt.

Wanneer het Songfestival in beeld komt, grijpt de groep (minus Lohues) zijn kans. Er wordt lauw gereageerd op de presentatie van de inzending Calm After The Storm, dat in akoestische vorm vertolkt wordt door Ilse DeLange en Waylon in De Wereld Draait Door. Het publiek toont aanvankelijk weinig vertrouwen in de act.

Het duo trekt zich er niks van aan. Calm After The Storm is een nummer 1-hit en niet veel later is het liedje eveneens in de internationale hitlijsten te vinden. Vooral dankzij televoters wordt het nummer tweede op het liedjesfestijn, achter de Oostenrijkse Conchita Wurst. Het is de hoogste positie voor Nederland sinds 1975.

Het titelloze debuutalbum van de groep staat wekenlang op nummer 1. Het succes drijft echter een wig tussen DeLange en Waylon, die niet samen verdergaan. Waylon eist gelijkwaardigheid als bandlid, maar besluit uiteindelijk niet mee op tour te gaan. Waylon brengt het album Heaven After Midnight uit en start zijn solotour in Venlo.

Meer Nederlands succes

The Common Linnets is zeker niet het enige Nederlandse succesverhaal over de grens. Zo weet Mr. Probz door te dringen tot de toppen van de hitlijsten in een groot aantal landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland. Zijn jaar oude single Waves doet het internationaal goed in een remix door de Duitse dj Robin Schulz.

Naast geslaagde wereldtournees van geliefde Nederlandse exportproducten als Within Temptation en André Rieu, zijn de vaderlandse dj’s in 2014 ongekend populair. Zo voert de Bredase dj Hardwell wederom de DJ Mag Top 100 aan en Armin van Buuren doet met een stadiontournee legio wereldsteden aan.

Nederlandse dance is in talloze landen in de verkooplijsten terug te vinden. Zo scoort Oliver Heldens een Britse nummer 1-hit met Gecko (Overdrive). Ondertussen heeft Bakermat een dikke hit te pakken in Duitsland en het duo Showtek in Zuid-Afrika. Singer-songwriter Dotan staat met de single Home op nummer 1 in België. 

Houdt het daar op? Nog lang niet. Afrojack zit bijvoorbeeld met enkele wereldsterren in de studio en brengt zijn debuutalbum uit. Twee Nederlanders krijgen de eerbare taak toegewezen om het nooit voltooide Jackson-liedje Love Never Felt So Good af te maken, waarvan Fedde Le Grand een remix maakt. Het wordt een wereldwijde hit.

Een andere artiest uit de Lage Landen die in korte tijd ongekende populariteit vergaart, is de uit Brussel afkomstige Paul Van Haver alias Stromae. Zijn tweede album Racine Carrée brengt een handvol hits voort en hij is dé festivalact op Rock Werchter, Pinkpop en Lowlands. Hij treedt bovendien in de HMH en Ziggo Dome op.

Stromae is in 2014 ongekend populair

Stromae is in 2014 ongekend populair
Stromae is in 2014 ongekend populair
Foto: NU.nl/Danny van den Berg

Pinkpop

Pinkpop staat in 2014 bijna geheel in het teken van The Rolling Stones. Nooit eerder stonden de bejaarde rocksterren op het popfestival van Jan Smeets. Tijdens het optreden mag een Utrechts koor meezingen. Op de laatste dag krijgt Pinkpop te kampen met noodweer, waardoor de show van Metallica later begint dan gepland.

Een andere groep die debuteert op Pinkpop is The Scene. Bij zanger Thé Lau wordt kanker geconstateerd en hij zou niet lang meer te leven hebben. In een volle tent zingt hij zijn lijflied Iedereen Is Van De Wereld. Een definitief afscheidsconcert op Nederlandse bodem vindt plaats in de HMH, daarna volgen shows in Vlaanderen.

Ondertussen blijven de artiesten van eigen bodem het ook goed doen bij het Nederlandse publiek. Maar liefst negentien Nederlandse acts voeren in 2014 de albumlijst aan.

Zie ook: De beste albums van 2014