Film: Jaar met flops, hacks en een bankje

Voor de filmwereld gaat 2014 niet de boeken in als een topjaar. Commercieel worden er nauwelijks records gebroken en hackers belagen grote Hollywood-studio's, met alle gevolgen van dien.

De Nederlandse film kent pas in de laatste maanden een paar succesjes.

De filmwereld verkeert na het topjaar 2013 in een euforische stemming. Met megahits als Iron Man 3, Frozen en Despicable Me 2 (allemaal wereldwijd goed voor rond de 1 miljard dollar) waant Hollywood zich onkwetsbaar.

En ook in Nederland heerst een jubelsfeer: met een marktaandeel van 20,5 procent en maar liefst 21 'Gouden Films' (titels die meer dan 100.000 bezoekers trokken) lijkt er alle reden tot tevredenheid te zijn.

Mede daardoor komt 2014 toch als een koude douche voor veel betrokkenen in het veld. Het animo voor peperdure Amerikaanse projecten als The Amazing Spider-Man 2, Edge of Tomorrow en The Expendables 3 blijft achter bij de verwachtingen: de totale zomeropbrengst van Hollywood ligt ruim 15 procent lager dan in het jaar daarvoor.

Die laatste titel, met Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger, heeft overigens ook ernstig te lijden onder het uitlekken van de film drie weken voor de wereldpremière.

Ditzelfde overkomt in november studio Sony, die met lede ogen moet toezien hoe door een treiteractie van hackers highly anticipated titels als Annie (met Jamie Foxx en Cameron Diaz) en Fury (met Brad Pitt) op straat komen te liggen.

Kwakkelzomer

Ook de Nederlandse bioscopen hebben een kwakkelzomer, die de vaderlandse producties niet weet te redden: het aantal Nederlandse filmhits ligt aanzienlijk lager dan in 2013.

De grote klapper van eigen bodem is begin december Gooische Vrouwen 2, die in het openingsweekends alle records breekt. Tot die tijd lijkt Toscaanse bruiloft van romkom-veteraan Johan Nijenhuis met 558.000 bezoekers nog de ongekroonde commerciële koning van de Nederlandse film.

Producent Paul Ruven zet (na Het Bombardement en Ushi gets Married) wederom het vaderlandse filmcuriosum van het jaar op zijn naam.

Het erotische drama De Overgave, waarin voormalig GTST-acteur Rick Engelkes een strenge sm-meester speelt, is bedoeld als Nederlandse '50 Shades of Grey'. Maar de critici maken de film met de grond gelijk en de meeste bioscopen weigeren De Overgave überhaupt te draaien.

Stadsmeubilair

Waar veel blockbusters falen, doen de kleinere en meer eigenzinnige producties het boven verwachting. De best bezochte film in Nederland (tot begin december) is epos The Wolf of Wall Street van regisseur Martin Scorsese (bijna 700.000 bezoekers).

En titels als The Grand Budapest Hotel, Oscarfavoriet Boyhood en The Fault in our Stars passeren met gemak de 250.000 verkochte kaartjes.

Die laatste profiteert overigens in de zomer van een enorme hype rond het bankje aan de Amsterdamse Leidsegracht, waar de hoofdpersonages - twee verliefde tieners met kanker - een cruciaal gesprek voeren. De plotselinge verdwijning van het stadsmeubilair maakt onze hoofdstad weer even wereldnieuws.

De mediahausse draagt extra bij aan de status van Shaileen Woodley, die dankzij TFIOS en haar hoofdrol in young adult-reeks Divergent de grote vrouwelijke ontdekking van 2014 mag worden genoemd.

De prijs voor mannelijke doorbraak van het jaar gaat naar Chris Pratt, die dankzij hoofdrollen in The Lego Movie, überhit Guardians of the Galaxy en binnenkort Jurassic World plots tot de heetste mensen van Hollywood behoort.

Het veelbesproken bankje uit The Fault in our Stars

Het veelbesproken bankje uit The Fault in our Stars

Jonge acteurs

In Nederland vallen twee jonge acteurs opeens in positieve zin op.

Niet gedoodverfde winnares Ariane Schlüter krijgt begin oktober het Gouden Kalf voor haar hoofdrol in de sterke thriller Lucia de B. (tevens dit jaar de Oscarinzending voor Nederland). Maar de 21-jarige Abbey Hoes mag het beeldje mee naar huis nemen, voor haar rol in het veelgeprezen maar nauwelijks bezochte coming of age-drama Nena.

Bij de mannen is 2014 het jaar van jonge acteur Gijs Blom, die de aandacht trekt met een bijrol in Nena, maar vooral met zijn hoofdrollen in tienerdrama Jongens (dat in het buitenland hoge ogen gooit en talloze prijzen wint) en Carry Slee-film Pijnstillers.

De 17-jarige ster maakt wel kans op een Kalf, maar weet zijn nominatie niet te verzilveren. Het beeldje gaat naar Gijs Naber voor zijn hoofdrol als eeuwige student in tragikomedie Aanmodderfakker (die ook het Gouden Kalf voor beste film in de wacht sleept).

12 Years a Slave

Bij de Oscarceremonie eerder in het jaar is de grote winnaar het slavendrama 12 Years a Slave, van de Britse - maar in Amsterdam woonachtige! - regisseur Steve McQueen.

De acteursprijzen gaan naar Cate Blanchett (voor haar rol als depressieve rijke vrouw in Blue Jasmine) en Matthew McConaughey (als hetero met aids in Dallas Buyers Club). De Nederlandse inzending Borgman, in 2013 nog veel gelauwerd tijdens het festival van Cannes, sleept geen nominatie in de wacht.

De kans dat er volgend jaar een oranje tintje aan de Oscars zit, is overigens wel groot. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema brak in 2014 definitief door in Hollywood met zijn opzienbarende werk voor het sf-epos Interstellar van regisseur Christopher Nolan.

Momenteel werkt Van Hoytema samen met regisseur Sam Mendes aan de nieuwe Bond-film Spectre, waarin - zo verwachten alle fans - ook 007's aartsvijand Blofeld terugkeert. De producenten weten de rechten op het populaire personage na drie decennia juridisch getouwtrek weer terug te krijgen van een rancuneuze scenarist.

Grote winnaar bij de Oscars: 12 Years a Slave

Grote winnaar bij de Oscars: 12 Years a Slave

Oude hippie

Sowieso doet het vaderlandse filmtalent in het buitenland het opvallend goed. Michiel Huisman sleept, naast Carice van Houten, een vaste rol in HBO-hit Game of Thrones in de wacht en speelt in films met Reese Witherspoon en Harrison Ford.

Barry Atsma krijgt een hoofdrol in BBC-reeks Tatau (over een oude hippie op een onbewoond eiland) en Katja Herbers vertrekt naar Amerika voor een rol in de geprezen serie Manhattan (over de uitvinding van de atoombom).

Ook 'onze' regisseur Anton Corbijn scoort een grote hit trouwens met zijn thriller A Most Wanted Man (over een Tjetsjeense moslim die in Duitsland wordt verdacht van terroristische activiteiten), al wordt het succes overschaduwd door het plotseling overlijden van hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman. De Oscarwinnaar sterft in februari op 46-jarige leeftijd aan een overdosis drugs.

Andere grote sterren van het witte doek die het tijdelijke voor het eeuwige verruilen zijn komiek Robin Williams, Richard Kiel (schurk Jaws in twee Bond-films), de Nederlandse regisseur George Sluizer (Spoorloos), producent Hans Pos (Kruimeltje en Pietje Bell) en de Britse komiek Rik Mayall.

Die laatste is in 2015 overigens nog te zien in een bijrol in de Nederlandse verfilming van het boek De Ontsnapping van Heleen van Royen.

Zie ook: Dit zijn de beste én slechtste films van 2014

Lees meer over:

Fotoserie: 2014 in beeld

2014 in beeld. Redactie: Hajar el Ouarrat. © ANP/NUfoto
1 januari: In de Amerikaanse staat Colorado is de eerste coffeeshop van de Verenigde Staten opengegaan. © AFP
1 januari: Nieuwjaarsduik in Scheveningen. © NU.nl/laurens van putten
17 januari: Actievoerders verzamelen zich in Loppersum. De Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp presenteert in Groningen het Gasakkoord dat het Rijk, de provincie en de NAM hebben gesloten. © ANP
10 februari: De woning van Nederlandse oud-minister Els Borst. Haar lichaam wordt gevonden in haar woning in Bilthoven. Uit onderzoek blijkt dat zij door een misdrijf om het leven is gebracht. © ANP
11 februari: Michel Mulder (R) en Ronald Mulder op Medal Plaza met hun medailles voor de 500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland. © ANP
Maandag 10 maart: Studenten aan een school uit Maleisië steken kaarsen aan voor de passagiers van vlucht 370. Twee dagen eerder verdwijnt het vliegtuig op weg naar Peking, met aan boord 239 mensen. © AFP
13 maart: Koning Willem Alexander opent samen met Burgemeester Aboutaleb het vernieuwde Rotterdam Centraal Station. © NU.nl/Joep van Aert
19 maart: PVV-leider Geert Wilders vraagt zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. © ANP
24 maart: President Barack Obama bekijkt De Nachtwacht in het Rijksmuseum. De Amerikaanse president is in Nederland voor de Nuclear Security Summit 2014. © ANP
29 maart: In Engeland en Wales zijn de eerste homostellen getrouwd. Seconden na het luiden van de kerkklokken om middernacht gaven de eerste koppels elkaar het jawoord. © AFP
7 april: In de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben pro-Russische betogers het gebouw van de regionale overheid bezet en een soevereine 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen. © AFP
15 april: Boko Haram ontvoert zo'n driehonderd schoolmeisjes uit een internaat in Chibok, een christelijke enclave in de Nigeriaanse deelstaat Borno. Een deel van de meisjes weet te ontsnappen, maar de groep houdt er ongeveer 270 langere tijd vast en dreigt hen als bruid te verkopen. © AFP
26 april: Boeddhisten bidden in Seoul voor een veilige terugkeer van de vermisten van het ongeluk met de veerboot Sewol. De boot zinkt op 16 april in de Gele Zee. Er komen meer dan 180 personen om het leven, vooral scholieren op een schoolreisje. © ANP
26 april: Eerste viering van Koningsdag in Nederland. Koningsdag wordt gevierd op 27 april, tenzij die datum (zoals in 2014) op een zondag valt. © ANP
27 april: Paus Franciscus verklaart de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig. © AFP
10 mei: In de Deense hoofdstad Kopenhagen wint Conchita Wurst met Rise Like a Phoenix namens Oostenrijk de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. © ANP
24 mei: Drie mensen worden doodgeschoten bij een schietpartij bij het Joods Museum aan de Zavel in de Belgische hoofdstad Brussel. Een vierde slachtoffer overlijdt later in het ziekenhuis. © ANP
25 mei: De Toppers vieren hun 10-jarig jubileum met vier concerten in de Amsterdam ArenA. Op de foto Gerard Joling. © NU.nl/Inge Wiedijk
31 mei: De internetsensatie Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper-zanger PSY is de eerste video die twee miljard keer is bekeken op YouTube. © Novum
3 juni: Explosies en brand bij een complex van Shell op het Nederlandse haven- en industriegebied Moerdijk, er vallen twee gewonden. © Hollandse Hoogte
13 juni: Robin van Persie scoort de gelijkmaker in de WK-wedstrijd tegen Spanje. De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen met 1-5 en Nederland wordt eerste van de poule. © Hollandse Hoogte
14 juni: Het Nederlands vrouwenteam is dit weekend wereldkampioen hockey geworden, door met 2-0 van Australië te winnen. De Nederlandse mannen zijn tweede op het WK geworden. © ANP
24 juni: Willem-Alexander en Máxima komen aan op het vliegveld van de Poolse hoofdstad Warschau. Het is hun eerste officiële staatsbezoek. © ANP
8 juli: Vanaf 9 juli wordt het papieren treinkaartje afgeschaft. © ANP
13 juli: Duitsland wint voor de vierde keer het WK voetbal, door in Rio de Janeiro met 1-0 tegen Argentinië te winnen. © ANP
17 juli: Malaysia Airlines-vlucht MH17 stort neer in Oekraïne. Alle inzittenden komen om het leven. Onder de inzittenden zijn 196 Nederlanders. Op Schiphol komen nabestaanden bij elkaar. © ANP
17 juli: Het Israelische leger begint aan de grondoperatie in de Gazastrook. © AFP
23 juli: Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 komt aan op de vliegbasis in Eindhoven. © NU.nl/Christian Timmers
29 juli: Op de Filipijnen wordt de 100 miljoenste inwoner geboren. Het is het meisje Chonalyn, dat werd geboren in een ziekenhuis te Manilla. © ANP
9 augustus: De dood van Michael Brown leidt tot rellen in Ferguson, Missouri, Verenigde Staten. De ongewapende zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door agent Darren Wilson. © AFP
10 augustus: Premier Erdoğan behaalt in de eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen een meerderheid van 52% van de stemmen en wordt daarmee de nieuwe president. Zijn aanhangers vieren feest. © AFP
19 augustus: Obama reageert op de dood van AFP-journalist James Foley. Dinsdag bleek dat Foley door IS is onthoofd. De video van de gebeurtenis is online geplaatst. © AFP
3 september: In Papendrecht wordt een vondelingenkamer in gereedheid gebracht. De moeder kan met een alarmknop hulp inschakelen, maar ze kan haar baby ook geheel anoniem achterlaten. © ANP
18 september: Schotland houdt een volksraadpleging over onafhankelijkheid. Een krappe meerderheid stemt tegen onafhankelijkheid, waardoor Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft. © AFP
23 september: Bij de Nederlandse Bank is het nieuwe tien euro biljet gepresenteerd. © Hollandse Hoogte
28 september: Er vallen drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inrijdt bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen. © ANP
1 oktober: Koningin Máxima opent woensdagmiddag 1 oktober Markthal Rotterdam. De overdekte markt in het centrum van de stad richt zich met een versmarkt, winkels en horecagelegenheden volledig op goed voedsel. © Frank van Beek/HH
Lewis Hamilton won in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland in honderd jaar gewonnen. © ANP
22 oktober: In het Canadese Ottawa is een militair neergeschoten bij het nationale Canadese oorlogsmonument, vlakbij het Canadese parlementsgebouw. © ANP
16 oktober: Angela Schijf en Victor Reinier van Flikken Maastricht vieren dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. © ANP
31 oktober: De 22-jarige Lisanne Froon wordt in besloten kring begraven. Froon en haar vriendin Kris Kremers verdwenen begin april in Panama toen zij een wandeling maakten. © ANP
1 november: Op het Malieveld in Den Haag hebben duizenden mensen aan een solidariteitsbetoging voor de verdedigers en inwoners van de Syrische stad Kobani deelgenomen. © ANP
1 november: Deze dag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden. © NU.nl/René Vencken
9 november: Bij de officieuze volksraadpleging in Catalonië heeft ruim 80 procent van de stemmers gekozen voor onafhankelijkheid van Spanje. © AFP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
15 november: Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. © ANP
29 november: In Hong Kong protesteren duizenden demonstranten tegen de invloed van China op de verkiezingen van 2017. © ANP
7 december: De tyfoon Hagupit trekt met windsnelheden tot 250 km per uur over de Filipijnen en veroorzaakt grote schade. © AFP
15 december: Een zwaarbewapende man gijzelt tussen de vijftien en dertig mensen in een café in Sydney. De gijzelnemer genaamd, Man Haron Monis, eist een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott. © ANP
16 december: In Roermond is een noodverordening afgekondigd nadat bij een brand in een botenstalling veel asbest vrij kwam. © NU.nl/Cord Beckmann
Het vliegtuig van AirAsia raakte tussen Indonesië en Singapore vermist. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft zondag het contact met het toestel QZ8501 verloren. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Fotoserie: De MH17-ramp

Een militair speelt The Last Postop 23 juli 2014 op de luchthaven van Eindhoven, waar die dag voor het eerst stoffelijk overschotten van slachtoffers van de MH17-ramp aankomen. © ANP
Op 17 juli 2014 stort in Oost-Oekraïne een boeing 747 met vluchtnummer MH17 neer. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, komen om. © AFP
Leden van de Oekraïense nooddiensten zoeken naar lichamen op de plaats waar MH17 is neergekomen. © AFP
Nederlandse en Australische onderzoekers doorzoeken de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17. De door hen gevonden menselijke resten worden meegenomen. © ANP
Puin en resten op de rampplek, daags na het neerstorten van MH17. © ANP
De bloemenzee bij de gedenkplek bij vertrekhal 3 op Schiphol, die werd ingericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Herdenkingsruimte op Schiphol. © ANP
Bij de vluchthaven in Kuala Lumpur hangen berichten met condoleances. © AFP
Bij de aankomst van de stoffelijk overschotten van slachtoffers in Nederland zijn nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. © ANP
Hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Fred Teeven op vliegbasis Eindhoven. © ANP
Aankomst slachtoffers in Eindhoven. © ANP
Militairen brengen lijkkisten naar gereedstaande rouwwagens op vliegbasis Eindhoven. Een Nederlandse Hercules C130 en een Australische Boeing C17 brengen op de vierde, en voorlopig laatste, dag stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraine naar Nederland. © ANP
Witte rozen vallen terwijl eerste de colonne van lijkwagens in juli vanuit Eindhoven Airport over de A2 richting Hilversum passeert. © ANP
Publiek ziet toe hoe de eerste stoffelijk overschotten uit Oekraïne in Nederland aankomen en voor identificatie worden vervoerd naar Hilversum. © ANP
De kolonne onderweg naar de legerkazerne Korporaal van Oudheusden in Hilversum. © ANP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
De trein met de geborgen wrakstukken van vlucht MH17 bij aankomst in Charkov. © ANP
In december komt een eerste konvooi met wrakstukken aan in Nederland. De onderdelen worden onderzocht. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Jaaroverzicht NU.nl op TV

Jaaroverzicht NU.nl op TV
Oudjaarsavond om 20:00 uur op SBS6: Het NU.nl-jaaroverzicht. 
Tip de redactie