Nederlandse successen lopen als een rode draad door het overvolle sportjaar 2014.

Zowel in Sotsji als in Brazilië presteert Oranje uitmuntend. Tussen de bedrijven door zijn er hoofdrollen voor onder anderen Niki Terpstra en Dafne Schippers.

De Winterspelen van Sotsji zetten de toon voor het Nederlandse oogstjaar in de sport. Met acht gouden, zeven zilveren en negen bronzen plakken eindigt de Oranje-equipe als vijfde in het medailleklassement, alle records worden verbeterd.

Ireen Wüst keert huiswaarts met liefst vijf medailles, waaronder twee gouden. Bijzonder zijn de zeges van Michel Mulder op de 500 meter (als eerste Nederlander ooit) en Jorrit Bergsma (na een titanenstrijd met Sven Kramer) op de 10.000 meter.

Niet alleen in het langebaanschaatsen presteren de Nederlanders sterk. Shorttracker Sjinkie Knegt eigent zich het brons toe op de 1000 meter en Jorien ter Mors grossiert in finaleplaatsen. Op de langebaan pakt ze goud op de 1500 meter en op de ploegenachtervolging.

WK voetbal

De Nederlandse gloriedagen in Sotsji kwamen gezien de jarenlange schaatsdominantie niet helemaal uit de lucht vallen. Dat Oranje zo goed zou presteren op het WK voetbal in Brazilië lag daarentegen niet in de lijn der verwachting.

Door de absentie van Kevin Strootman (blessure) en het fletse optreden in een oefenduel met Frankrijk, heerst er scepsis over de kansen van het team van bondscoach Louis van Gaal.

In de poulefase vreet Oranje titelverdediger Spanje met huid en haar op: 5-1. Na zeges op Australië, Chili en Mexico stuit Nederland in de kwartfinales op Costa Rica. Dankzij twee reddingen van Tim Krul in de strafschoppenserie wordt ook deze horde genomen. Krul lost vlak voor tijd Jasper Cillessen af, die geen erkend penaltystopper is.

Opnieuw een meesterzet van Van Gaal, die tijdens het WK bijna elke wedstrijd begint met het verdedigende 5-3-2-systeem waarbij Robin van Persie en met name Arjen Robben de defensie van tegenstanders in het nauw brengen. 

In de halve eindstrijd blijft een Van Gaal-truc uit; Argentinië schakelt Nederland na een nieuwe strafschoppenserie uit. Oranje herpakt zich knap door gastheer Brazilië met 3-0 te verslaan in de strijd om de derde plaats. 

Hét WK-beeld: De kopbal van Van Persie tegen Spanje

Hét WK-beeld: De kopbal van Van Persie tegen Spanje
Hét WK-beeld: De kopbal van Van Persie tegen Spanje
Foto: ANP

Duitse wereldtitel

De wereldtitel gaat naar Duitsland na een 1-0 zege op Argentinië in de finale. Mario Götze maakt het verschil in de verlenging.

Real Madrid wint de belangrijkste prijs in clubverband, de Champions League. De 'Koninklijke' rekent in de finale af met stadgenoot Atletico (4-1 na verlenging).

In nationaal verband zijn de belangrijkste prijzen voor Ajax (landstitel) en PEC Zwolle (beker, na een 5-1 zege op Ajax).

Wielrennen

De Nederlandse wielrenners maken in 2014 een einde aan droogteperiodes. Niki Terpstra triomfeert in Parijs-Roubaix, de eerste Nederlandse zege in een klassieker sinds 2001. Drie maanden later passeert Lars Boom als eerste de streep in een Tour de France-etappe. De laatste Nederlandse dagwinnaar in de rittenkoers dateerde uit 2005.

De rest van het jaar presteren de Nederlandse renners ook naar behoren, met veel zeges en ereplaatsen in belangrijke wedstrijden. Tijdens de door de Michal Kwiatkowski gewonnen wegwedstrijd van de WK wielrennen, komen de Nederlanders er echter niet aan te pas, nadat Tom Dumoulin in de tijdrit nog knap beslag legt op het brons.

In de grote rondes kunnen de Nederlanders niet op tegen de Colombiaanse, Spaanse en Italiaanse klimgeiten. Nairo Quintana zegeviert in de Giro, Vincenzo Nibali heerst in de Tour en Alberto Contador verrast vriend en vijand door na zijn zware valpartij in de Tour de Vuelta op zijn naam te schrijven.

Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix

Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix
Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix
Foto: Hollandse Hoogte

Tennis en Formule 1

Hoewel ze minder domineren dan in eerdere jaren sluiten Novak Djokovic en Serena Williams het tennisjaar af als nummer één van de wereld.

Roger Federer keert na een mager jaar sterk terug, een opleving die hij bekroont door Zwitserland aan de Davis Cup te helpen. Opvallende prestaties van Nederlanders blijven uit, op een vierde ronde-plaats van Kiki Bertens op Roland Garros na.

In de Formule 1 domineert Mercedes van begin tot eind. Lewis Hamilton klopt zijn teammaat Nico Rosberg in de strijd om de titel. Wellicht wordt op 2014 in de toekomst teruggeblikt als het laatste 'Max Verstappen-loze' jaar. De 17-jarige Limburger wordt in de nazomer bevestigd als een van de Toro Rosso-coureurs in 2015.

Wereldkampioenen

Nederland brengt in 2014 niet alleen veel olympische, maar ook veel wereldkampioenen voort. Die trend wordt al meteen op nieuwsjaardag gezet door Michael van Gerwen, die de wereldtitel darts in de wacht sleept.

De hockeysters pakken in Den Haag de mondiale titel door de Australische vrouwen met 2-0 te verslaan en de shorttrackers veroveren wereldgoud in de relayfinale.

Springruiter Jeroen Dubbeldam slaat toe bij de Wereldruiterspelen, Nadine Broersen triomfeert op de zevenkamp bij de WK indoor, Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner horen het Wilhelmus op het WK zeilen, motorcoureur Michael van der Mark wordt wereldkampioen in de Supersport-klasse en Epke Zonderland krijgt een gouden medaille omgehangen na een majestueuze oefening op het WK turnen.

Vanzelfsprekend blijven de schaatsers hier niet bij achter. Koen Verweij en Wüst kronen zich tot wereldkampioen allround en Michel Mulder wint net als in 2013 de wereldtitel sprint.

Jeroen Dubbeldam op weg naar de wereldtitel

Jeroen Dubbeldam op weg naar de wereldtitel
Jeroen Dubbeldam op weg naar de wereldtitel
Foto: ANP

Dafne Schippers

De opvallendste Nederlandse prestatie op een EK wordt geleverd door Dafne Schippers. De atlete sprint naar de eerste plek op zowel de 100 als 200 meter.

Op de EK zwemmen stelt Nederland enigszins teleur, al pakken Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertsman knap goud in het open watertoernooi. Ranomi Kromowidjojo laat dit toernooi schieten na een hectische periode op sportief en privégebied.

In het najaar laat Kromowidjojo zien op de weg terug te zijn, zodat de kans aanwezig is dat ze samen met Schippers het boegbeeld wordt van een nieuwe succesvolle Nederlandse sportzomer. Aan de horizon ligt immers een interessant preolympisch jaar met onder meer de WK zwemmen en WK atletiek.

Fotoserie: Nederlands sportsucces in 2014

De Spelen van Sotsji werden een ongekend succes voor Nederland. © ANP
2014: Michel Mulder © ANP
Zo won Michel Mulder goud op de 500 meter. © Hollandse Hoogte
Op de ploegenachtervolging veroverde Nederland goud bij zowel de vrouwen als de mannen. © ANP
Al op de eerste dag van de Spelen won Sven Kramer de 5000 meter. © ANP
Ireen Wüst pakte liefst vijf medailles, waaronder twee gouden. © ANP
Stefan Groothuis klopte de concurrentie op de 1000 meter. © ANP
Jorien ter Mors pakte de gouden plak op de 1500 meter. © Hollandse Hoogte
Een aantal weken na 'Sotsji' zegevierden Ireen Wüst en Koen Verweij op het WK allround. © ANP
Jorrit Bergsma klopte favoriet Sven Kramer op de tien kilometer. © Hollandse Hoogte
Aan het begin van dit jaar schreef Michael van Gerwen de PDC World Darts Championship op zijn naam. © Hollandse Hoogte
Niki Terpstra koerste naar de winst in de 112e editie van Parijs-Roubaix. © Hollandse Hoogte
Ajax werd voor de vierde achtereenvolgende keer landskampioen. © ANP
In de bekerfinale bleek Ajax kansloos tegen PEC Zwolle. De club uit Overijssel won met liefst 5-1. © ANP
Op het WK in Brazilië boekte Oranje een onverwacht fantastische prestatie. Onder leiding van Louis van Gaal werd Nederland derde. © Hollandse Hoogte
Arjen Robben was de grote uitblinker bij Oranje in Brazilië. © ANP
De meest memorabele wissel van het WK: 'penaltykiller' Tim Krul lost Jasper Cillessen af. © ANP
Lars Boom pakte in de vijfde etappe in de Tour de France de winst op de kasseien. © Hollandse Hoogte
Tom Dumoulin werd in Ponferrada derde op de WK tijdrijden. © Hollandse Hoogte
Epke Zonderland won in het Chinese Nanning goud op de rekstok. © Hollandse Hoogte
Springruiter Jeroen Dubbeldam pakte de titel bij de Wereldruiterspelen. © ANP
Nadine Broersen kroonde zich tot wereldkampioene indoor. © Hollandse Hoogte
De hockeysters pakten in Den Haag de wereldtitel. © ANP
Epke Zonderland prolongeerde zijn wereldtitel op de rekstok. © ANP
Dafne Schippers was de koningin van de sprint op de EK atletiek in Zürich. © ANP
Sifan Hassan snelde naar goud op de 1500 meter. © ANP
Sharon van Rouwendaal triomfeerde tijdens het EK openwaterzwemmen in Duitsland. © ANP
Max Verstappen sleepte een Formule 1-contract in de wacht dankzij zijn prestaties in 2014. © Hollandse Hoogte
De Nederlandse tennissters scheerden geen hoge toppen, al bereikte Kiki Bertens knap de achtste finales op Roland Garros. © ANP
Marit Bouwmeester veroverde goud op het WK zeilen. © ANP