Tech: Privacyzorgen domineren jaar vol Europese beslissingen

In het jaar 2014 zorgt het Europees Hof van Justitie eigenhandig voor de totstandkoming van het vergeetrecht, een Nederlands downloadverbod en veranderingen in de bewaarplicht. 

Terwijl de discussie over privacy voortraast, worden onze smartphones steeds goedkoper en strijden techbedrijven om een positie om onze pols.

In mei besluit het Europees Hof dat Google en andere zoekmachines zoekresultaten moeten verwijderen als deze de privacy van burgers schenden.

Het 'recht om vergeten te worden' - eerder slechts onderwerp van theoretische discussies - is plotseling werkelijkheid. De rest van het jaar worstelen toezichthouders en zoekmachines met de gevolgen van de uitspraak. Google verwerkt bijna 200.000 vergeetverzoeken en verwijdert ruim een half miljoen zoekresultaten.

Pas aan het eind van het jaar publiceert een groep Europese privacytoezichthouders richtlijnen waarin in brede lijnen wordt omschreven wat wel en niet kan worden verwijderd. Desondanks blijven de grenzen van het vergeetrecht grotendeels onverkend.

Downloadverbod

Europa neemt op meer vlakken het heft in handen. Jarenlang bleef Nederland het downloaden van auteursrechtelijk materiaal toestaan en strandden meerdere pogingen om een downloadverbod te introduceren in de Tweede Kamer.

Het Europees Hof besluit in april echter dat dit onder Europese regels niet is toegestaan. Het downloaden van films en muziek is plotsklaps illegaal in Nederland.

Stichting Brein, de organisatie die auteursrechtenhouders vertegenwoordigt en eerder probeerde torrentsite The Pirate Bay geblokkeerd te krijgen, zegt zich te blijven richten op grootschalige verspreiding. Individuele downloaders zijn in Nederland nog niet beboet.

Bewaarplicht

Hetzelfde Hof zet een streep door de Europese bewaarplicht, die regelt dat telecomproviders gegevens van klanten moeten bewaren voor gebruik door opsporingsdiensten. Het Hof vindt dit een te grote inbreuk op de privacy van burgers.

Ondanks deze uitspraak blijft de Nederlandse bewaarplicht in stand. Het kabinet stelt wel voor om meer waarborgen te introduceren, zodat de privacy van burgers gegarandeerd is. Zo moet een rechter toestemming geven voor de inzage van gegevens. De bewaartermijn blijft gelijk.

Het Europees Parlement stemt voor netneutraliteit en een einde aan roamingkosten. Het is onduidelijk of en wanneer deze maatregelen werkelijkheid worden, want de lidstaten worden het niet met elkaar eens over de exacte uitwerking ervan.

Uber

De taxibranche is in 2014 onderhevig aan enorme beroering door de snelle opkomst van Uber, een app die het mogelijk maakt om een auto met chauffeur te bestellen. In verschillende steden wordt ook Uberpop gelanceerd, waarmee particulieren hun auto kunnen delen.

Dat is echter illegaal, zo oordeelt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Taxichauffeurs moeten een licentie hebben, dus Uberpop-chauffeurs kunnen boetes krijgen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de illegaliteit van Uber bevestigd.

Uber rekent niet alleen overheden tot vijand. In november ontstaat veel ophef over het bedrijf, nadat bleek dat medewerkers ritgegevens van gebruikers hadden ingezien zonder toestemming. Desalniettemin haalt Uber in 2014 ruim 2 miljard dollar aan investeringen binnen en wordt de waarde van het bedrijf geschat op ruim 40 miljard dollar.

Spionage

De discussie over overheidsspionage, die in 2013 werd aangewakkerd door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, raast in 2014 door.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) geeft in februari toe dat Nederlandse inlichtingendiensten in één maand tijd 1,8 miljoen stukjes metadata doorgaven aan de Amerikaanse NSA, terwijl hij eerder in Nieuwsuur claimde dat die gegevens door de Amerikanen waren verzameld.

Het kabinet wil ondertussen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten hervormen, zodat de AIVD en MIVD meer soorten gegevens mogen aftappen. Wel komen er extra waarborgen die ervoor moeten zorgen dat de gegevens van onschuldige burgers niet massaal in overheidshanden komen.

Whatsapp

Ook op onze smartphones wordt ingezet op privacy. Facebook verrast vriend en vijand door Whatsapp over te nemen voor het astronomische bedrag van 19 miljard dollar.

Dat zorgt meteen voor ophef, want Whatsapp-gebruikers zijn bang om hun privéchats te overhandigen aan het sociale netwerk. In een onderzoek van NU.nl zegt een derde van de Nederlanders te stoppen met Whatsapp-gebruik, en concurrent Telegram wordt kortstondig enorm populair.

In november is er opschudding over twee blauwe vinkjes die Whatsapp gaat tonen als vrienden een bericht hebben gelezen. Veel mensen vinden het vervelend dat het niet meer mogelijk is om een bericht 'stiekem' te lezen, zonder dat de gesprekspartner dit kan zien. De blauwe vinkjes worden door Whatsapp optioneel gemaakt. 

De stormen gaan snel liggen, en Whatsapp is aan het eind van het jaar populairder dan ooit. De dienst gaat zijn chats bovendien standaard versleutelen, zodat berichten niet kunnen worden afgetapt.

Facebook koopt vervolgens ook Oculus, een bedrijf dat virtual reality-brillen maakt. Directeur Mark Zuckerberg denkt dat het in de toekomst mogelijk wordt om virtueel lessen te volgen, naar de dokter te gaan, of bij sportwedstrijden te zijn.

Smartphones

De smartphone wordt in 2014 beter, maar vooral ook goedkoper. Wereldwijd krijgen Chinese fabrikanten meer voet aan de grond en komt de positie van gevestigde bedrijven als Samsung onder druk. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant ziet zijn winst en omzet flink krimpen.

Apple krijgt het voor elkaar om buiten schot te blijven. De iPhone 6 en 6 Plus zijn een stuk groter dan eerdere iPhones, en blijken direct zeer populair. Maandenlang zijn de toestellen bijna niet aan te slepen.

De tabletrevolutie lijkt in 2014 alweer een beetje voorbij. In Nederland krimpt de markt flink en ook wereldwijd zakken de verkopen van iPads. Phablets, smartphones die vaak nauwelijks meer in de broekzak passen, winnen steeds meer terrein op tablets.

Smartwatches

Ondertussen starten veel grote techbedrijven een strijd om de pols. Smartwatches worden nog maar mondjesmaat verkocht, maar Samsung, LG en Motorola proberen alvast een voorsprong te krijgen.

iPhone-eigenaren blijven wachten op de Apple Watch, die in september wordt aangekondigd. Veel details over het apparaat ontbreken nog, zoals de exacte verschijningsdatum en de prijs van twee duurdere varianten.

Lees meer over:

Gerelateerde artikelen

Fotoserie: 2014 in beeld

2014 in beeld. Redactie: Hajar el Ouarrat. © ANP/NUfoto
1 januari: In de Amerikaanse staat Colorado is de eerste coffeeshop van de Verenigde Staten opengegaan. © AFP
1 januari: Nieuwjaarsduik in Scheveningen. © NU.nl/laurens van putten
17 januari: Actievoerders verzamelen zich in Loppersum. De Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp presenteert in Groningen het Gasakkoord dat het Rijk, de provincie en de NAM hebben gesloten. © ANP
10 februari: De woning van Nederlandse oud-minister Els Borst. Haar lichaam wordt gevonden in haar woning in Bilthoven. Uit onderzoek blijkt dat zij door een misdrijf om het leven is gebracht. © ANP
11 februari: Michel Mulder (R) en Ronald Mulder op Medal Plaza met hun medailles voor de 500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland. © ANP
Maandag 10 maart: Studenten aan een school uit Maleisië steken kaarsen aan voor de passagiers van vlucht 370. Twee dagen eerder verdwijnt het vliegtuig op weg naar Peking, met aan boord 239 mensen. © AFP
13 maart: Koning Willem Alexander opent samen met Burgemeester Aboutaleb het vernieuwde Rotterdam Centraal Station. © NU.nl/Joep van Aert
19 maart: PVV-leider Geert Wilders vraagt zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. © ANP
24 maart: President Barack Obama bekijkt De Nachtwacht in het Rijksmuseum. De Amerikaanse president is in Nederland voor de Nuclear Security Summit 2014. © ANP
29 maart: In Engeland en Wales zijn de eerste homostellen getrouwd. Seconden na het luiden van de kerkklokken om middernacht gaven de eerste koppels elkaar het jawoord. © AFP
7 april: In de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben pro-Russische betogers het gebouw van de regionale overheid bezet en een soevereine 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen. © AFP
15 april: Boko Haram ontvoert zo'n driehonderd schoolmeisjes uit een internaat in Chibok, een christelijke enclave in de Nigeriaanse deelstaat Borno. Een deel van de meisjes weet te ontsnappen, maar de groep houdt er ongeveer 270 langere tijd vast en dreigt hen als bruid te verkopen. © AFP
26 april: Boeddhisten bidden in Seoul voor een veilige terugkeer van de vermisten van het ongeluk met de veerboot Sewol. De boot zinkt op 16 april in de Gele Zee. Er komen meer dan 180 personen om het leven, vooral scholieren op een schoolreisje. © ANP
26 april: Eerste viering van Koningsdag in Nederland. Koningsdag wordt gevierd op 27 april, tenzij die datum (zoals in 2014) op een zondag valt. © ANP
27 april: Paus Franciscus verklaart de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig. © AFP
10 mei: In de Deense hoofdstad Kopenhagen wint Conchita Wurst met Rise Like a Phoenix namens Oostenrijk de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. © ANP
24 mei: Drie mensen worden doodgeschoten bij een schietpartij bij het Joods Museum aan de Zavel in de Belgische hoofdstad Brussel. Een vierde slachtoffer overlijdt later in het ziekenhuis. © ANP
25 mei: De Toppers vieren hun 10-jarig jubileum met vier concerten in de Amsterdam ArenA. Op de foto Gerard Joling. © NU.nl/Inge Wiedijk
31 mei: De internetsensatie Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper-zanger PSY is de eerste video die twee miljard keer is bekeken op YouTube. © Novum
3 juni: Explosies en brand bij een complex van Shell op het Nederlandse haven- en industriegebied Moerdijk, er vallen twee gewonden. © Hollandse Hoogte
13 juni: Robin van Persie scoort de gelijkmaker in de WK-wedstrijd tegen Spanje. De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen met 1-5 en Nederland wordt eerste van de poule. © Hollandse Hoogte
14 juni: Het Nederlands vrouwenteam is dit weekend wereldkampioen hockey geworden, door met 2-0 van Australië te winnen. De Nederlandse mannen zijn tweede op het WK geworden. © ANP
24 juni: Willem-Alexander en Máxima komen aan op het vliegveld van de Poolse hoofdstad Warschau. Het is hun eerste officiële staatsbezoek. © ANP
8 juli: Vanaf 9 juli wordt het papieren treinkaartje afgeschaft. © ANP
13 juli: Duitsland wint voor de vierde keer het WK voetbal, door in Rio de Janeiro met 1-0 tegen Argentinië te winnen. © ANP
17 juli: Malaysia Airlines-vlucht MH17 stort neer in Oekraïne. Alle inzittenden komen om het leven. Onder de inzittenden zijn 196 Nederlanders. Op Schiphol komen nabestaanden bij elkaar. © ANP
17 juli: Het Israelische leger begint aan de grondoperatie in de Gazastrook. © AFP
23 juli: Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 komt aan op de vliegbasis in Eindhoven. © NU.nl/Christian Timmers
29 juli: Op de Filipijnen wordt de 100 miljoenste inwoner geboren. Het is het meisje Chonalyn, dat werd geboren in een ziekenhuis te Manilla. © ANP
9 augustus: De dood van Michael Brown leidt tot rellen in Ferguson, Missouri, Verenigde Staten. De ongewapende zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door agent Darren Wilson. © AFP
10 augustus: Premier Erdoğan behaalt in de eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen een meerderheid van 52% van de stemmen en wordt daarmee de nieuwe president. Zijn aanhangers vieren feest. © AFP
19 augustus: Obama reageert op de dood van AFP-journalist James Foley. Dinsdag bleek dat Foley door IS is onthoofd. De video van de gebeurtenis is online geplaatst. © AFP
3 september: In Papendrecht wordt een vondelingenkamer in gereedheid gebracht. De moeder kan met een alarmknop hulp inschakelen, maar ze kan haar baby ook geheel anoniem achterlaten. © ANP
18 september: Schotland houdt een volksraadpleging over onafhankelijkheid. Een krappe meerderheid stemt tegen onafhankelijkheid, waardoor Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft. © AFP
23 september: Bij de Nederlandse Bank is het nieuwe tien euro biljet gepresenteerd. © Hollandse Hoogte
28 september: Er vallen drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inrijdt bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen. © ANP
1 oktober: Koningin Máxima opent woensdagmiddag 1 oktober Markthal Rotterdam. De overdekte markt in het centrum van de stad richt zich met een versmarkt, winkels en horecagelegenheden volledig op goed voedsel. © Frank van Beek/HH
Lewis Hamilton won in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland in honderd jaar gewonnen. © ANP
22 oktober: In het Canadese Ottawa is een militair neergeschoten bij het nationale Canadese oorlogsmonument, vlakbij het Canadese parlementsgebouw. © ANP
16 oktober: Angela Schijf en Victor Reinier van Flikken Maastricht vieren dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. © ANP
31 oktober: De 22-jarige Lisanne Froon wordt in besloten kring begraven. Froon en haar vriendin Kris Kremers verdwenen begin april in Panama toen zij een wandeling maakten. © ANP
1 november: Op het Malieveld in Den Haag hebben duizenden mensen aan een solidariteitsbetoging voor de verdedigers en inwoners van de Syrische stad Kobani deelgenomen. © ANP
1 november: Deze dag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden. © NU.nl/René Vencken
9 november: Bij de officieuze volksraadpleging in Catalonië heeft ruim 80 procent van de stemmers gekozen voor onafhankelijkheid van Spanje. © AFP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
15 november: Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. © ANP
29 november: In Hong Kong protesteren duizenden demonstranten tegen de invloed van China op de verkiezingen van 2017. © ANP
7 december: De tyfoon Hagupit trekt met windsnelheden tot 250 km per uur over de Filipijnen en veroorzaakt grote schade. © AFP
15 december: Een zwaarbewapende man gijzelt tussen de vijftien en dertig mensen in een café in Sydney. De gijzelnemer genaamd, Man Haron Monis, eist een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott. © ANP
16 december: In Roermond is een noodverordening afgekondigd nadat bij een brand in een botenstalling veel asbest vrij kwam. © NU.nl/Cord Beckmann
Het vliegtuig van AirAsia raakte tussen Indonesië en Singapore vermist. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft zondag het contact met het toestel QZ8501 verloren. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Fotoserie: De MH17-ramp

Een militair speelt The Last Postop 23 juli 2014 op de luchthaven van Eindhoven, waar die dag voor het eerst stoffelijk overschotten van slachtoffers van de MH17-ramp aankomen. © ANP
Op 17 juli 2014 stort in Oost-Oekraïne een boeing 747 met vluchtnummer MH17 neer. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, komen om. © AFP
Leden van de Oekraïense nooddiensten zoeken naar lichamen op de plaats waar MH17 is neergekomen. © AFP
Nederlandse en Australische onderzoekers doorzoeken de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17. De door hen gevonden menselijke resten worden meegenomen. © ANP
Puin en resten op de rampplek, daags na het neerstorten van MH17. © ANP
De bloemenzee bij de gedenkplek bij vertrekhal 3 op Schiphol, die werd ingericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Herdenkingsruimte op Schiphol. © ANP
Bij de vluchthaven in Kuala Lumpur hangen berichten met condoleances. © AFP
Bij de aankomst van de stoffelijk overschotten van slachtoffers in Nederland zijn nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. © ANP
Hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Fred Teeven op vliegbasis Eindhoven. © ANP
Aankomst slachtoffers in Eindhoven. © ANP
Militairen brengen lijkkisten naar gereedstaande rouwwagens op vliegbasis Eindhoven. Een Nederlandse Hercules C130 en een Australische Boeing C17 brengen op de vierde, en voorlopig laatste, dag stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraine naar Nederland. © ANP
Witte rozen vallen terwijl eerste de colonne van lijkwagens in juli vanuit Eindhoven Airport over de A2 richting Hilversum passeert. © ANP
Publiek ziet toe hoe de eerste stoffelijk overschotten uit Oekraïne in Nederland aankomen en voor identificatie worden vervoerd naar Hilversum. © ANP
De kolonne onderweg naar de legerkazerne Korporaal van Oudheusden in Hilversum. © ANP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
De trein met de geborgen wrakstukken van vlucht MH17 bij aankomst in Charkov. © ANP
In december komt een eerste konvooi met wrakstukken aan in Nederland. De onderdelen worden onderzocht. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Jaaroverzicht NU.nl op TV

Jaaroverzicht NU.nl op TV
Oudjaarsavond om 20:00 uur op SBS6: Het NU.nl-jaaroverzicht. 
Tip de redactie