Klimaat, ebola, verkiezingen: 2014 in cijfers

Vliegrampen, eboladoden, verkiezingsuitslagen en een opwarmend klimaat. Het jaar 2014 in harde cijfers:

Twee grote vliegtuigrampen tekenden dit jaar. De eerste vond plaats op 8 maart met vlucht MH370. De Boeing 777 van Malaysia Airlines vloog van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking, en raakte tussen Maleisië en het zuiden van Vietnam van de radar.

Het toestel met 239 personen aan boord is op 31 december al 298 dagen onvindbaar.

Alleen al met deze ene vliegramp werd het totale aantal vliegtuigdoden in 2013 bijna overtroffen. Toen overleden namelijk 256 personen naar aanleiding van een vliegtuigramp.

Op 17 juli vond een tweede grote vliegramp plaats met een Boeing 777 van Malaysia Airlines, namelijk het ongeval met vlucht MH17.

Bij deze ramp kwamen alle 298 inzittenden om. Zeven dagen later stortte ook nog een vliegtuig neer boven Taiwan, en de dag daarna nog tussen Algerije en Burkina Faso.

Dicht op elkaar

Hoe vaak gebeurt het dat vliegtuigongevallen zo dicht op elkaar volgen? Regelmatig, volgens gegevens van Aviation Safety Network. Gekeken naar passagiersvliegtuigen met minimaal veertien inzittenden, is het sinds 1970 168 keer voorgekomen dat minstens twee vliegtuigen op dezelfde dag zijn verongelukt.

Maar liefst 247 keer zat er één dag tussen twee grote ongevallen. De langste periode zonder grote luchtvaartincidenten duurde 109 dagen tussen 30 januari en 15 maart in 2013.

Ebola

Een meer sluimerende ramp was de ebolauitbraak in west-Afrika. Sinds 23 maart houdt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de uitbraak van deze ziekte bij. Sinds juli kreeg de ziekte epidemische vormen. Op 12 november werd de grens van vijfduizend eboladoden overschreden.

De uitbraak van ebola dit jaar is veruit de grootste sinds de ziekte in 1976 werd ontdekt. In dat jaar overleden 431 van de geregistreerde 602 geïnfecteerden. Sterker nog, het personen dat in 2014 aan ebola is overleden, is ruim vier keer groter dan alle voorgaande eboladoden bij elkaar opgeteld. 

Warmste weer ooit

Afgelopen jaar was ook het warmste jaar in de afgelopen drie eeuwen. De gemiddelde dagtemperatuur over het hele jaar komt uit op 11,5 graden Celsius, tegenover 10,1 graden Celsius normaal.

Tot dan toe waren 2006 en 2007 de warmste jaren ooit gemeten met een jaargemiddelde van 11,2 graden Celsius. In 2014 waren vrijwel alle maanden warmer dan gemiddeld. Augustus was de enige uitzondering daarop. Acht maanden behoren zelfs tot de tien warmste.

Economie

Op economisch gebied krabbelde Nederland eindelijk een beetje uit het dal. Na een krimp van 0,3 procent in het eerste kwartaal steeg het bruto binnenland product (bbp) in het tweede kwartaal met 0,6 procent. In het derde kwartaal zwakte die groei weer iets af met 0,2 procent.

De huizenmarkt trok na jarenlange daling weer iets aan. De verkopen liggen maandelijks op het niveau van voor de crisis.

In februari stond de werkloosheid nog wel op 8,8 procent, een voorlopig hoogtepunt. In de rest van het jaar daalde dat percentage naar 8,0 procent, maar het komt nog niet in de buurt van het niveau van voor de crisis.

Gemeenteraadsverkiezingen

Nederland had dit jaar tweemaal gemeenteraadsverkiezingen: 384 van de 403 gemeenten mochten op 19 maart naar de stembus. Zo’n 8685 stemlokalen openden hun deuren voor een nieuwe gemeenteraad. Hier vindt u alle stemlokalen in uw buurt.

De uitslag was duidelijk: lokale partijen ontvingen 29,7 procent van de stemmen. De landelijke partijen CDA (14,3 procent), VVD (11,9), D66 (11,8) en PvdA (10,2) ontlopen elkaar niet veel. Ongeveer 53,8 procent van de stemmers maakt de gang naar de stembus.

Op 19 november mochten de inwoners van vijftien gemeenten hun stem voor een nieuwe gemeenteraad uitbrengen. Deze verkiezingen werden later in het jaar georganiseerd vanwege de aanstaande fusies in die gemeenten op 1 januari 2015.

Europees Parlement

Nederlanders mochten op 14 mei ook naar de stembus voor de Europese verkiezingen. D66 haalde de meeste stemmen, maar het CDA kreeg een zetel meer in het Europees Parlement dankzij de lijstverbinding met CU/SGP.

Daarmee wordt het CDA de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement met vijf zetels. Net als D66 haalde de PVV vier zetels. De Partij voor de Dieren haalt voor het eerst een zetel.

De Nederlandse opkomst bij deze verkiezingen was 37,3 procent. Dat is iets hoger dan vijf jaar geleden, toen 36,8 procent hun stem uitbracht.

Songfestival

Daarnaast deed Nederland het goed in meerdere prominente internationale competities, waaronder het WK voetbal, de Olympische Spelen in Sotsji en het Eurovisie Songfestival. Ilse de Lange en Waylon eindigden als The Common Linnets als tweede in de liedjeswedstrijd.

Het duo ontving maar liefst 238 punten, waarvan acht keer de volle twaalf punten. Sinds 1956 haalde Nederland 1777 punten in totaal, waarvan 29 keer 'douze points'.

Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji haalde de Nederlandse sporters in totaal acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons. Daarmee zijn de afgelopen winterspelen de meest succesvolle ooit voor Nederland.

Met die medailleoogst eindigde Nederland op de vijfde plek in het medailleklassement. Dat is echter niet de hoogste notering. In 1972 haalde de Nederlandse winterequippe op de vierde plek.

WK voetbal

Het andere toernooi waar Nederland uitblonk, was het WK voetbal. Nederland eindigde als derde op het toernooi waar 736 spelers van 295 verschillende clubs voor 32 landen uitkwamen. Bayern München is de hofleverancier van het toernooi met liefst vijftien voetballers.

In de achtste finales blijven, uitgezonderd geblesseerden en schorsingen, 368 spelers van 185 clubs uit 36 competities over. Ook in die fase van het toernooi blijft Bayern München de club die de meeste spelers afvaardigt.

In de halve finales, waar Nederland uiteindelijk strandt, is Feyenoord na de Duitse topclub de hofleverancier met vijf spelers.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van afvaardingen van clubs in de achtste finales:

Uiteindelijk zet Nederland alle 23 spelers in de selectie in tijdens het toernooi. Daarmee is het de eerste deelnemer in de historie van het WK dat alle selectiespelers inzet. In totaal worden 171 goals gemaakt, 191 gele en 10 rode kaarten uitgedeeld.

Lees meer over:

Fotoserie: 2014 in beeld

2014 in beeld. Redactie: Hajar el Ouarrat. © ANP/NUfoto
1 januari: In de Amerikaanse staat Colorado is de eerste coffeeshop van de Verenigde Staten opengegaan. © AFP
1 januari: Nieuwjaarsduik in Scheveningen. © NU.nl/laurens van putten
17 januari: Actievoerders verzamelen zich in Loppersum. De Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp presenteert in Groningen het Gasakkoord dat het Rijk, de provincie en de NAM hebben gesloten. © ANP
10 februari: De woning van Nederlandse oud-minister Els Borst. Haar lichaam wordt gevonden in haar woning in Bilthoven. Uit onderzoek blijkt dat zij door een misdrijf om het leven is gebracht. © ANP
11 februari: Michel Mulder (R) en Ronald Mulder op Medal Plaza met hun medailles voor de 500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland. © ANP
Maandag 10 maart: Studenten aan een school uit Maleisië steken kaarsen aan voor de passagiers van vlucht 370. Twee dagen eerder verdwijnt het vliegtuig op weg naar Peking, met aan boord 239 mensen. © AFP
13 maart: Koning Willem Alexander opent samen met Burgemeester Aboutaleb het vernieuwde Rotterdam Centraal Station. © NU.nl/Joep van Aert
19 maart: PVV-leider Geert Wilders vraagt zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. © ANP
24 maart: President Barack Obama bekijkt De Nachtwacht in het Rijksmuseum. De Amerikaanse president is in Nederland voor de Nuclear Security Summit 2014. © ANP
29 maart: In Engeland en Wales zijn de eerste homostellen getrouwd. Seconden na het luiden van de kerkklokken om middernacht gaven de eerste koppels elkaar het jawoord. © AFP
7 april: In de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben pro-Russische betogers het gebouw van de regionale overheid bezet en een soevereine 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen. © AFP
15 april: Boko Haram ontvoert zo'n driehonderd schoolmeisjes uit een internaat in Chibok, een christelijke enclave in de Nigeriaanse deelstaat Borno. Een deel van de meisjes weet te ontsnappen, maar de groep houdt er ongeveer 270 langere tijd vast en dreigt hen als bruid te verkopen. © AFP
26 april: Boeddhisten bidden in Seoul voor een veilige terugkeer van de vermisten van het ongeluk met de veerboot Sewol. De boot zinkt op 16 april in de Gele Zee. Er komen meer dan 180 personen om het leven, vooral scholieren op een schoolreisje. © ANP
26 april: Eerste viering van Koningsdag in Nederland. Koningsdag wordt gevierd op 27 april, tenzij die datum (zoals in 2014) op een zondag valt. © ANP
27 april: Paus Franciscus verklaart de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig. © AFP
10 mei: In de Deense hoofdstad Kopenhagen wint Conchita Wurst met Rise Like a Phoenix namens Oostenrijk de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. © ANP
24 mei: Drie mensen worden doodgeschoten bij een schietpartij bij het Joods Museum aan de Zavel in de Belgische hoofdstad Brussel. Een vierde slachtoffer overlijdt later in het ziekenhuis. © ANP
25 mei: De Toppers vieren hun 10-jarig jubileum met vier concerten in de Amsterdam ArenA. Op de foto Gerard Joling. © NU.nl/Inge Wiedijk
31 mei: De internetsensatie Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper-zanger PSY is de eerste video die twee miljard keer is bekeken op YouTube. © Novum
3 juni: Explosies en brand bij een complex van Shell op het Nederlandse haven- en industriegebied Moerdijk, er vallen twee gewonden. © Hollandse Hoogte
13 juni: Robin van Persie scoort de gelijkmaker in de WK-wedstrijd tegen Spanje. De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen met 1-5 en Nederland wordt eerste van de poule. © Hollandse Hoogte
14 juni: Het Nederlands vrouwenteam is dit weekend wereldkampioen hockey geworden, door met 2-0 van Australië te winnen. De Nederlandse mannen zijn tweede op het WK geworden. © ANP
24 juni: Willem-Alexander en Máxima komen aan op het vliegveld van de Poolse hoofdstad Warschau. Het is hun eerste officiële staatsbezoek. © ANP
8 juli: Vanaf 9 juli wordt het papieren treinkaartje afgeschaft. © ANP
13 juli: Duitsland wint voor de vierde keer het WK voetbal, door in Rio de Janeiro met 1-0 tegen Argentinië te winnen. © ANP
17 juli: Malaysia Airlines-vlucht MH17 stort neer in Oekraïne. Alle inzittenden komen om het leven. Onder de inzittenden zijn 196 Nederlanders. Op Schiphol komen nabestaanden bij elkaar. © ANP
17 juli: Het Israelische leger begint aan de grondoperatie in de Gazastrook. © AFP
23 juli: Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 komt aan op de vliegbasis in Eindhoven. © NU.nl/Christian Timmers
29 juli: Op de Filipijnen wordt de 100 miljoenste inwoner geboren. Het is het meisje Chonalyn, dat werd geboren in een ziekenhuis te Manilla. © ANP
9 augustus: De dood van Michael Brown leidt tot rellen in Ferguson, Missouri, Verenigde Staten. De ongewapende zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door agent Darren Wilson. © AFP
10 augustus: Premier Erdoğan behaalt in de eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen een meerderheid van 52% van de stemmen en wordt daarmee de nieuwe president. Zijn aanhangers vieren feest. © AFP
19 augustus: Obama reageert op de dood van AFP-journalist James Foley. Dinsdag bleek dat Foley door IS is onthoofd. De video van de gebeurtenis is online geplaatst. © AFP
3 september: In Papendrecht wordt een vondelingenkamer in gereedheid gebracht. De moeder kan met een alarmknop hulp inschakelen, maar ze kan haar baby ook geheel anoniem achterlaten. © ANP
18 september: Schotland houdt een volksraadpleging over onafhankelijkheid. Een krappe meerderheid stemt tegen onafhankelijkheid, waardoor Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft. © AFP
23 september: Bij de Nederlandse Bank is het nieuwe tien euro biljet gepresenteerd. © Hollandse Hoogte
28 september: Er vallen drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inrijdt bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen. © ANP
1 oktober: Koningin Máxima opent woensdagmiddag 1 oktober Markthal Rotterdam. De overdekte markt in het centrum van de stad richt zich met een versmarkt, winkels en horecagelegenheden volledig op goed voedsel. © Frank van Beek/HH
Lewis Hamilton won in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland in honderd jaar gewonnen. © ANP
22 oktober: In het Canadese Ottawa is een militair neergeschoten bij het nationale Canadese oorlogsmonument, vlakbij het Canadese parlementsgebouw. © ANP
16 oktober: Angela Schijf en Victor Reinier van Flikken Maastricht vieren dat zij de Gouden Televizier-Ring 2014 hebben gewonnen voor beste tv-programma. © ANP
31 oktober: De 22-jarige Lisanne Froon wordt in besloten kring begraven. Froon en haar vriendin Kris Kremers verdwenen begin april in Panama toen zij een wandeling maakten. © ANP
1 november: Op het Malieveld in Den Haag hebben duizenden mensen aan een solidariteitsbetoging voor de verdedigers en inwoners van de Syrische stad Kobani deelgenomen. © ANP
1 november: Deze dag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden. © NU.nl/René Vencken
9 november: Bij de officieuze volksraadpleging in Catalonië heeft ruim 80 procent van de stemmers gekozen voor onafhankelijkheid van Spanje. © AFP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
15 november: Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. © ANP
29 november: In Hong Kong protesteren duizenden demonstranten tegen de invloed van China op de verkiezingen van 2017. © ANP
7 december: De tyfoon Hagupit trekt met windsnelheden tot 250 km per uur over de Filipijnen en veroorzaakt grote schade. © AFP
15 december: Een zwaarbewapende man gijzelt tussen de vijftien en dertig mensen in een café in Sydney. De gijzelnemer genaamd, Man Haron Monis, eist een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott. © ANP
16 december: In Roermond is een noodverordening afgekondigd nadat bij een brand in een botenstalling veel asbest vrij kwam. © NU.nl/Cord Beckmann
Het vliegtuig van AirAsia raakte tussen Indonesië en Singapore vermist. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft zondag het contact met het toestel QZ8501 verloren. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Fotoserie: De MH17-ramp

Een militair speelt The Last Postop 23 juli 2014 op de luchthaven van Eindhoven, waar die dag voor het eerst stoffelijk overschotten van slachtoffers van de MH17-ramp aankomen. © ANP
Op 17 juli 2014 stort in Oost-Oekraïne een boeing 747 met vluchtnummer MH17 neer. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, komen om. © AFP
Leden van de Oekraïense nooddiensten zoeken naar lichamen op de plaats waar MH17 is neergekomen. © AFP
Nederlandse en Australische onderzoekers doorzoeken de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17. De door hen gevonden menselijke resten worden meegenomen. © ANP
Puin en resten op de rampplek, daags na het neerstorten van MH17. © ANP
De bloemenzee bij de gedenkplek bij vertrekhal 3 op Schiphol, die werd ingericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Herdenkingsruimte op Schiphol. © ANP
Bij de vluchthaven in Kuala Lumpur hangen berichten met condoleances. © AFP
Bij de aankomst van de stoffelijk overschotten van slachtoffers in Nederland zijn nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. © ANP
Hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Fred Teeven op vliegbasis Eindhoven. © ANP
Aankomst slachtoffers in Eindhoven. © ANP
Militairen brengen lijkkisten naar gereedstaande rouwwagens op vliegbasis Eindhoven. Een Nederlandse Hercules C130 en een Australische Boeing C17 brengen op de vierde, en voorlopig laatste, dag stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraine naar Nederland. © ANP
Witte rozen vallen terwijl eerste de colonne van lijkwagens in juli vanuit Eindhoven Airport over de A2 richting Hilversum passeert. © ANP
Publiek ziet toe hoe de eerste stoffelijk overschotten uit Oekraïne in Nederland aankomen en voor identificatie worden vervoerd naar Hilversum. © ANP
De kolonne onderweg naar de legerkazerne Korporaal van Oudheusden in Hilversum. © ANP
10 november: In de RAI in Amsterdam zijn maandag de slachtoffers herdacht van de vliegramp op 17 juli met de MH17 in Oost-Oekraïne. Bij de Nationale Herdenking stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. © ANP
De trein met de geborgen wrakstukken van vlucht MH17 bij aankomst in Charkov. © ANP
In december komt een eerste konvooi met wrakstukken aan in Nederland. De onderdelen worden onderzocht. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Jaaroverzicht NU.nl op TV

Jaaroverzicht NU.nl op TV
Oudjaarsavond om 20:00 uur op SBS6: Het NU.nl-jaaroverzicht. 
Tip de redactie