Jarenlang zag de doordeweekse late televisieavond er voor de actualiteitenliefhebber min of meer hetzelfde uit: direct na Nieuwsuur (ooit Nova) begon Pauw & Witteman. In 2014 is dat voorgoed veranderd.

Al vindt presentator Humberto Tan zelf dat het nog veel beter kan, zijn RTL Late Night (rond 22.30 uur op RTL4) groeit uit tot een geduchte concurrent. De kijkcijfers van Pauw & Witteman (Vara) dalen en 'de strijd om de gast' barst los.

In april wordt duidelijk dat de tv-avond definitief gaat veranderen: Jeroen Pauw en Paul Witteman maken bekend dat ze na acht jaar en twaalfhonderd uitzendingen gaan stoppen.

“Ik ben onder de indruk van wat Humberto in korte tijd heeft bereikt”
Jeroen Pauw

De 67-jarige Witteman ziet het late tijdstip van de live-uitzendingen niet meer zitten. De laatste maand wordt de talkshow daarom een uur eerder opgenomen.

Witteman gaat zich meer bezighouden met klassieke muziek, en keert terug naar Buitenhof. Pauw geeft toe dat het programma "niet zijn beste seizoen" had. Hij is onder de indruk "van wat Humberto in korte tijd heeft bereikt".

Opvolging

Nog voor de laatste uitzending van Pauw & Witteman op 23 mei  barst de discussie over de invulling van het gewilde tijdslot (23.00-0.00 uur op Nederland 1) al los.

KRO-NCRV schuift snel nieuwe ster Eva Jinek naar voren, maar achterblijver Pauw maakt duidelijk in elk geval niet met haar samen te willen werken. Hij blijft in eerste instantie tot het einde van het jaar zelf op het bekende tijdstip te zien. Later wordt duidelijk dat Pauws nieuwe programma Pauw zal heten en geboekt is voor het hele nieuwe tv-seizoen (tot juni 2015).

Jinek mag Pauw wel vervangen tijdens diens winterstop en verhuist in oktober bovendien met haar eigen programma Jinek naar de zondagavond.

De één z'n brood...

Minder goed nieuws is er voor het interviewprogramma Eén op Eén dat Jinek afwisselend maakte met collega Sven Kockelman, dat na dit jaar niet zal terugkeren.

Ook Andries Knevel en Tijs van den Brink (EO) krijgen slecht nieuws te horen: hun talkshow Knevel en Van den Brink komt na de zomer niet terug.

Met Vara-programma De wereld draait door (DWDD) gaat het sinds de verhuizing van Nederland 3 naar Nederland 1, pardon NPO 1, uitermate goed. De kijkcijfers stijgen en in april vestigt het programma van Matthijs van Nieuwkerk het (zelfbedachte?) record 'praatprogramma met meeste afleveringen ooit'. 

Het leidt daarmee indirect wel het einde in van spelprogramma Lingo; dat verschuift op zijn beurt naar het tweede net, maar verliest daarmee zo veel kijkers dat zich na 25 jaar gedwongen ziet te stoppen.

Amuseer je niet

Als het aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) ligt, verdwijnen meer 'louter amusementsprogramma's' van de publieke zenders. Alleen programma's met een informatief, educatief en cultureel karakter krijgen nog financiering. Daarnaast verliezen de omroepen hun zendtijdgarantie en komt 50 procent van het budget beschikbaar voor private partijen.

De staatssecretaris durft het bij de bekendmaking van zijn plannen zelfs aan namen te noemen van programma's die wat hem betreft wel kunnen verdwijnen, zoals Bananasplit en Ranking the Stars. "Bij sommige programma's heb ik zelfs na een uur nadenken werkelijk geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet", voegt hij toe.

Dit tot woede van omroepdirecteuren en programmamakers. Woorden als "schoffering", "frontale aanval" en "de grachtengordel is daar misschien blij mee" vallen. 

“Plannen Dekker zijn schoffering van de publieke omroep”
Jan Slagter - Omroep Max

In Den Haag wordt wisselend gereageerd. Oppositiepartijen vinden de plannen betuttelend, maar de meeste partijen zien wel de noodzaak voor verandering. Bij het debat over de omroep later ontstaat een felle discussie over de grens tussen publieke programma's en plat amusement. 

Staatssecretaris Dekker geeft toe dat er een "grijs gebied" gebied bestaat: " Wij moeten als politiek niet wekelijks de televisiegids gaan doornemen."

Hij blijft echter bij zijn plannen, zo benadrukt hij na het debat: "We willen in de praktijk zien dat de omroep anders wordt en dat de overlap met de commerciële omroep minder wordt."

Wij Oranje

Toch hebben de meest bekeken programma's dit jaar óók bij de publieke omroep een hoog amuserend karakter: sport, sport en sport. Vooral de Olympische Spelen in de winter en het WK voetbal in de zomer hielden miljoenen Nederlanders  aan de buis gekluisterd.

De NOS neemt wel afscheid van paradepaardje de Champions League en doet geen bod op de rechten voor 2015-2018. De Europese topwedstrijden zijn vanaf augustus 2015 te zien bij NU.nl en SBS.

Driewerf hoera

3FM-dj Giel Beelen viert het tienjarig bestaan van zijn ochtendshow met het verbreken van het wereldrecord radiomaken.

'Ons' NU.nl bestaat vijftien jaar en viert dat onder meer met een nieuwe website.  Ook de nieuwssites van NOS en de Volkskrant krijgen een nieuw uiterlijk.

Digitale 'nieuwskiosk' Blendle bestaat net een half jaar als het een investering van 3 miljoen euro binnenhaalt van de New York Times en Axel Springer. Oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankensteijn zullen het gebruiken om internationaal uit te breiden. 

Er zijn meer ontwikkelingen in medialand gaande: persbureau ANP neemt Novum Nieuws over, gratis dagblad Spits gaat op in Metro en vrijwel alle dagbladen zien hun oplages verder dalen.

John de Mols nieuwe realityshow Utopia op SBS6 houdt het hele jaar door een vaste schare kijkers en mag volgend jaar blijven.

Uitgever Sanoma (ook van NU.nl) weet de voorgenomen verkoop van tijdschriften te realiseren. Negentien bladen gaan naar New Skool Media en mannenbladen Nieuwe Revu, Panorama en Playboy worden verkocht aan Pijper Media. De vier damesglossys die te koop stonden, blijven toch in handen van de Finse uitgever.