Ruimtevaartavontuur Gravity en liefdesverhaal La vie d’Adèle zijn volgens NU.nl's filmrecensenten André Nientied en Barend de Voogd de beste film van 2013. Ze zetten ook de grootste 'flops' op een rijtje.

De 5 beste films volgens André Nientied:

1. Gravity - Ruimteavontuur van Alfonso Cuáron dat het eindelijk weer eens de moeite waard maakt een 3D-brilletje op te zetten. Technisch perfect en ook meeslepend, dankzij sterk spel van Sandra Bullock en George Clooney.

2. Borgman - Beste film van Alex van Warmerdam in jaren, terecht geselecteerd voor het hoofdprogramma van het filmfestival van Cannes. Duister en meedogenloos, maar ook met toefjes zwarte humor.

3. La Grande Bellezza - Fellini is al jaren dood, maar Paolo Sorrentino neemt het stokje over met deze wonderschone ode aan Rome. Uw gids is de fantastische Toni Servillo.

4. La Vie D'Adèle - Controversiële winnaar van de Gouden Palm in Cannes, mede vanwege de expliciete lesbische seksscènes. Maar het is vooral een ontroerend liefdesverhaal met een prachtrol van Adèle Exarchopoulos.

5. World War Z - Een peperdure flop was de verwachting, maar World War Z blijkt een prima actiefilm waarin Brad Pitt het wereldwijd tegen zombies opneemt. Zo spannend dat je de plotgaten pas later ontdekt.

Flop top 5:

1. Movie 43 - De grootste martelgang van het jaar is een zeldzaam slappe sketchkomedie waarin Oscarwinnaars zich laten vernederen tot poep- en piesgrappen zonder clou.

2. Scary Movie 5 - Ook het vijfde deel van deze platte parodie lijdt aan een zeldzaam lage grapdichtheid. Want het volstaat nog steeds niet om scènes uit andere films na te spelen met scheten erbij.

3. Bad Grandpa - Een tot speelfilmlengte opgerekte Jackass-sketch die hooguit als trailer geestig is en jat van Benidorm Basterds, Borat en Bad Santa.

4. Machete Kills - De eerste bewust slecht gemaakte B-film was nog grappig, nu is het gewoon slecht en niet leuk. Laat Robert Rodriguez nu maar eerst weer eens proberen een goede film te maken.

5. After Earth - Vanity project van Will Smith en zoon. Pa Smith raakt in deze slaapverwekkende sf-film al snel geblesseerd, waarop zoon Jaden de actieheld moet uithangen. Helaas heeft Smith junior het charisma van pa niet geërfd.

De 5 beste films volgens Barend de Voogd:

1. La vie d’Adèle - Intiem liefdesverhaal met Léa Seydoux en Adèle Exarchopoulos. Bijna drie uur lang - en je zou willen dat de liefde bleef voortduren.

2. The Act of Killing - Verbijsterende documentaire over de daders van de massamoorden in Indonesië in 1965. Joshua Oppenheimer vond een briljante en humoristische vorm om het verleden tot leven te wekken.

3. Gravity 3D - Duizelingwekkende en adembenemende cinema.

4. Borgman - De beste Nederlandse film van 2013 is een bizarre en geestige nachtmerrie. Van Warmerdams eerste psychohorror is, om Hadewych Minis te citeren: “Iets warms en aangenaams, maar bedwelmend.”.

5. Stories We Tell - Ging maar in een handjevol zalen uit, dus verdient een steuntje aan het eind van het jaar. Sarah Polleys autobiografie is vooral een mooie en intelligente film over verhalen en familiegeschiedenissen.

Flop top 5:

1. Ushi Must Marry - Wendy van Dijk als nep-Japanse en emoe. Wat een beschamende vertoning.

2. The Host - De meest slaapverwekkende alien invasion film aller tijden.

3. The Texas Chainsaw 3D - Een van de engste horrorfilms ooit, gekortwiekt tot een flutverhaaltje over Heather, Ryan, Nikki, Darryl en Kenny in 'Cuntfucktown' waar deputy Marvin het huis van Leatherface onderzoekt… bij het licht van zijn mobiele telefoon! Ja, dán verdien je de kettingzaag.

4. Smoorverliefd - Van deze overbodige remake bleven me vooral de belegen seksgrappen en lelijke dialogen bij. "Dit is dus een orgasme!?"

5. Passion - Niet de slechtste, maar wel de meest teleurstellende film van 2013. Alsof Brian De Palma zijn eigen films uit de jaren tachtig parodieerde: bloedmooie femmes fatales, jarretels, lipstick, Venetian blinds en bijna alle andere Red Shoe Diaries-clichés… De koortsachtige fantasie van een zeventigjarige lekkerbek.