Het Nederlandse filmjaar 2013 wordt gekenmerkt door het enorme succes van de zwarte komedie Borgman en de documentaire over de Oostvaardersplassen, De Nieuwe Wildernis.

De film van Alex van Warmerdam is niet alleen de eerste Nederlandse film sinds bijna veertig jaar die op het filmfestival van Cannes wordt vertoond, maar valt ook tijdens het Nederland Film Festival in Utrecht in de prijzen.

Daarnaast toont de documentaire De Nieuwe Wildernis aan, dat natuurfilms meer dan 600.000 mensen naar de bioscoop kunnen trekken.

Golden Globes & Oscars

Het internationale filmjaar 2013 begint met de zeventigste editie van de Golden Globe Awards. De prijs voor beste acteur gaat naar Hugh Jackman voor zijn rol in de musicaladaptatie Les Misérables.

Dat de Golden Globes een belangrijke graadmeter voor de Acadamy Awards vormen wordt bevestigd door het succes van Jennifer Lawrence. De Amerikaanse actrice wint eerst een Golden Globe en ontvangt een maand later een Oscar voor haar hoofdrol  in Silver Linings Playbook.

Niet alleen de acteerprestaties van Lawrence krijgen aandacht tijdens de 85ste uitreiking van de Oscars, ook haar val op weg naar haar speech blijft nog lang onderwerp van gesprek. Daniel Day-Lewis (Lincoln) wint de Oscar voor beste acteur. De jury reikt de Oscar voor beste film uit aan Argo, van Ben Affleck.

De Nederlander Erik-Jan de Boer wint een Oscar in de categorie Beste Effecten, voor zijn animatiewerk voor de film Life of Pi. Later zal De Boer toegeven dat hij op de prijs had gerekend. "Ik ben een nuchtere Nederlander, dus ik had een redelijke inschatting gemaakt."

Filmtop

In april wordt in Nederland een filmtop gehouden. Ministers Jet Bussemaker (Cultuur) en Henk Kamp (Economische Zaken) zijn bij de bijeenkomst aanwezig.

Al snel wordt geconcludeerd dat er geen concrete oplossing bestaat voor het probleem dat steeds meer filmmakers voor hun producties uitwijken naar het buitenland, omdat werken in Nederland te duur wordt.

Eind oktober wordt bekendgemaakt dat het kabinet 20 miljoen euro extra in de filmindustrie zal steken. Bussemaker is bereid met het geld een stimuleringsmaatregel te bekostigen. Zij denkt dan aan een zogenoemde cash rebate, een subsidie die wordt gegeven op basis van de bestedingen van de filmproducent.

James Gandolfini

Op 19 juni overlijdt Sopranos-ster James Gandolfini op 51-jarige leeftijf aan een hartaanval tijdens een vakantie in Italië. De laatste film waarin Gandolfini speelt, Enough Said, zal in 2014 verschijnen.

De Amerikaanse thriller-auteur Tom Clancy verlaat ons in oktober. Clancy is onder andere verantwoordelijk voor het verhaal van films als The Hunt for Red October, Patriot Games en Rainbow Six.

Records

The Hunger Games: Catching Fire trekt in Nederland volgens Kijkwijzer het hoogste aantal bezoekers en verslaat daarmee het zesde deel van Fast and the Furious. Bijna twee miljoen mensen kijken naar het vervolg op The Hunger Games.

In Amerika hoeft de film alleen Iron Man 3 voor zich te dulden. Ondanks de vele bezoekers overweegt hoofdrolspeler Robbert Downey Junior om te stoppen als Iron Man.

Een ander soort record wordt gevestigd door de documentaire De Nieuwe Wildernis. Het is de eerste 'natuurfilm' die in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Eind november hebben al meer dan 600.000 mensen de film op het witte doek gezien. Ook dit is zeer uniek voor de film die gedurende twee jaar lang de Hollandse natuur op de Oostvaardersplassen in beeld heeft gebracht.

NFF 2013

Het thema van het Nederlands Film Festival 2013 luidt naakt.

Die naaktheid wordt helaas ook duidelijk zichtbaar tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht, als onder anderen de winnaars in de categorieën Beste Regisseur (Alex van Warmerdam, Borgman) en Beste Acteur (Marwan Kenzari, Wolf) schitteren door afwezigheid en het slotevenement enigszins uitkleden.

Gelukkig voegt Carice van Houten nog enige Hollywood flair toe aan de gala avond, door haar nieuwe liefde, regisseur en 'zoon van' Kees van Nieuwkerk, officieel op de rode loper te presenteren. Van Nieuwkerk vindt de aandacht voor zijn relatie vooral "hysterisch". 

Borgman

De huldiging van Borgman tijdens het Nederlands Film Festival (prijs voor Beste Regie, Beste Film en Beste Actrice) is één van de vele hoogtepunten die de film van Alex van Warmerdam in 2013 beleeft.

In mei wordt de zwarte komedie tijdens het prestigieuze filmfestival van Cannes wereldwijd voor het eerst vertoond. Het is de eerste Nederlandse film sinds bijna veertig jaar die in Cannes wordt vertoond.

De film wint weliswaar geen palm, maar krijgt wel veel lof van de buitenlandse pers en komt onder de aandacht van vele buitenlandse distributeurs.

Vier maanden later wordt bekendgemaakt dat de achtste film van Alex van Warmerdam is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Oscars. Daar maakt Borgman kans op de prijs voor Beste niet-Engelstalige speelfilm.

Of Borgman het succes uit 2013 daadwerkelijk gaat overtreffen, zal op 2 maart 2014 tijdens de uitreiking van de Academy Awards bekend worden.