Grote ontwerpers nemen in 2013 afscheid van grote modelabels. En het is het jaar van internationale samenwerkingen op modegebied en het koekje bij de koffie.

Marc Jacobs trekt in oktober na zestien dienstjaren de stekker uit de samenwerking met Louis Vuitton. De Amerikaanse modeontwerper wil zich in de toekomst meer richten op zijn eigen label. De geruchten dat Nicolas Ghesquière van modehuis Balenciaga hem gaat opvolgen, worden al snel bevestigd.

Niet alleen Jacobs verlaat een modemerk. De Duitse ontwerpster Jil Sander verlaat ook in oktober haar eigen label. Het is de derde keer sinds de oprichting in 1968, dat Sander het bedrijf de rug toe keert. Volgens Vogue heeft ze er persoonlijke redenen voor.

Ook de Belgische ontwerper Ann Demeulemeester vertrekt bij haar eigen label. Volgens de ontwerpster is het merk krachtig genoeg geworden om zonder haar door te groeien.

Doutzen Kroes

In 2013 wordt Doutzen Kroes door het Nederlands Mode Festival uitgeroepen tot World Model of the Year en daarnaast is de Friese schone het gezicht van de eerste collectie van de Nederlandse ontwerpersgroep MOde AMsterdam (MOAM). Haar man Sunnery James wordt door Esquire uitgeroepen tot best geklede man van Nederland.

Neerlands trots Kroes is bovendien een van de beroemdheden die dit jaar een samenwerking aangaan met Hennis en Mauritz (H&M). In mei maakt het topmodel haar debuut in een reclamecampagne voor de Zweedse modeketen.

Twee maanden eerder is het zangeres Beyoncé Knowles die een collectie mag ontwerpen voor H&M. Daarnaast strikt het bedrijf de Franse Isabel Marant als gastontwerper voor een collectie die in november in de winkels ligt.

Ontslagen

Niet voor alle modellen is 2013 een goed jaar. Miranda Kerr wordt in april om onduidelijke reden ontslagen bij Victoria's Secret. Het model beweert later zelf te zijn opgestapt wegens tijdgebrek voor haar werkzaamheden bij het lingeriemerk.

H&M laat Cara Delevingne vallen, nadat het Britse topmodel wordt beschuldigd van cocaïnegebruik.

Onrust

Er is meer ophef. In aanloop naar de Miss World-verkiezing, die in het Indonesische Java plaatsvindt, ontstaat protest bij verschillende moslimorganisaties die vinden dat de schoonheidswedstrijd vrouwen zou degraderen tot objecten. Vanwege de onrust wordt de wedstrijd verplaatst naar Bali, waar de organisatie uit respect besluit de bikinironde dit jaar over te slaan.

Kledingwinkel Abercrombie & Fitch ligt in 2013 regelmatig onder vuur. Zo zou het Amerikaanse merk zich niet alleen schuldig maken aan het selecteren van personeel op basis van uiterlijk, maar ook klanten discrimineren. Volgens directeur Mike Jeffries is zijn merk uitsluitend gericht op mooie mensen. Ook een andere manager binnen het bedrijf zou hebben geroepen dat de collecties niet bedoeld zijn voor arme mensen.

Nadat het merk regelmatig negatief in het nieuws komt, daalt de omzet al snel. In november kondigt het aan in de lente toch over te stappen op het verkopen van 'grotere maten', in een poging de verkoopcijfers en het imago van het bedrijf te herstellen.

Samenwerkingen

Meer modehuizen en beroemdheden bundelen dit jaar hun krachten. Zo kondigt de Britse modeketen Topshop opnieuw een door topmodel Kate Moss ontworpen collectie aan. En ook actrice Kate Bosworth maakt een collectie samen met de keten. Popster Rihanna ontwerpt een tweede collectie voor River Island en de Kardashian-zussen Kim, Khloé en Kourtney kondigen een nieuwe kledinglijn aan: The Kardashian Kollection.

Op Nederlandse bodem lanceert de Nederlandse styliste Danie Bles haar eerste collectie en presenteert dj Afrojack in samenwerking met G-star een eigen kledinglijn. Het succesvolle ontwerpduo Viktor & Rolf viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan met een speciale editie van Vogue Nederland.

Minder goed gaat het in 2013 met het bedrijf van Marlies Dekkers. In augustus wordt bekend dat de lingerieontwerpster failliet is. Naar verluidt leed het bedrijf van Dekkers al enkele jaren forse verliezen. De ontwerpster gaat zich met een kleiner team voortaan richten op online verkoop, omdat daar volgens haar de groei zit.

Tevredenheid

De economische crisis treft niet iedereen. Het merendeel van de Nederlanders is nog steeds tevreden over zijn leven. Het percentage tevreden Nederlanders steeg zelfs van 85 in 2007 tot 86 in 2012. Dat komt mede doordat het gemiddeld inkomen per huishouden stabiel is gebleven, zo blijkt uit onderzoek. De Nederlanders geven hun leven gemiddeld een 7,5.

Vooral de Groningers zijn tevreden met hun leven. In een tevredenheidsonderzoek over welzijn in Europese steden scoort de stad buitengewoon hoog op tal van vlakken, van het tevreden zijn met groenvoorzieningen tot het vertrouwen in medeburgers.

En verder...

In de zomer wordt duidelijk dat Nederlanders die terugkomen van vakantie de oer-Hollandse producten jonge kaas en volkorenbrood het meest hebben gemist. Als heimwee-broodbeleg worden hagelslag en pindakaas het meest genoemd. Daarnaast wordt een koekje bij de koffie als heilig gezien. Uit onderzoek blijkt dat bijna 90 procent van de Nederlanders vindt dat het koekje bij de koffie of thee moet worden geserveerd.

Verder zijn er in 2013 meer hotelovernachtingen in Amsterdam geboekt dan vorig jaar en komen meer buitenlanders op bezoek in de hoofdstad. De opening van het Rijksmuseum en het 400-jarig jubileum van de grachten worden als belangrijke oorzaken daarvoor gezien. Het aantal toeristen dat in Amsterdam overnacht is gestegen. Ook het aantal toeristen uit eigen land is met een kwart gestegen.

Op culinair gebied krijgt Nederland er in november een nieuw driesterrenrestaurant bij. Restaurant De Leest in Vaassen van Kim Veldman en chefkok Jacob Jan Boerma krijgt tijdens de jaarlijkse presentatie van de nieuwe Michelingids in Maastricht zijn derde ster toegewezen.

"Mijn hart is geëxplodeerd en een jongensdroom is werkelijkheid geworden", reageert Boerma. Het andere driesterrenrestaurant, De Librije van chefkok Jonnie Boer, behoudt ook dit jaar zijn drie sterren.