In 2013 wordt duidelijk wat de effecten van de bezuinigingen van het kabinet op de toekomstige programmering van de publieke omroep zijn.

Groot amusement verdwijnt door de bezuinigingen en diverse programma's gaan naar een ander net. Zo verhuist De Wereld Draait Door definitief van Nederland 3 naar Nederland 1.

Over de gedwongen aanpassing van de programmering zegt directeur Gerard Timmer dat de NPO 'strijdbaar' blijft.

Tegen het tweede pakket bezuinigingen van kabinet-Rutte 2 voertt de NPO actie op het Malieveld in Den Haag, onder leiding van MAX-omroepbaas Jan Slagter. Uiteindelijk wordt er 43 miljoen minder bezuinigd, als gevolg van een nieuw begrotingsakkoord tussen het kabinet en oppositie.

Fusies

De laatste omroepfusie, een eis van het kabinet omdat het bestel in 2016 uit acht omroepen moet bestaan, is in 2013 een feit. De Avro en de Tros besluiten, na enige twijfel, toch samen te gaan. De nieuwe fusieomroep heet AvroTros, met Eric van Stade als directeur en Ed Nijpels als voorzitter. Er zullen 41 banen verdwijnen door de fusie.

De fusieomroep van BNN en Vara krijgt ook een nieuwe directeur, maar wie dat wordt is nog niet bekend. Ook wordt bekend dat de fusieomroep toch in Hilversum blijft. De KRO en NCRV zeggen dat de fusie van de omroepen ten koste gaat van 57 banen. WNL en Powned mogen voorlopig zelfstandig blijven.

Verschuivingen

De NOS ziet in 2013 enkele opzienbarende verschuivingen op de nieuwsredactie. Zo besluit Sacha de Boer na zeventien jaar weg te gaan bij het NOS Journaal om zich te concentreren op haar fotografie. Astrid Kersseboom toonde publiekelijk interesse, maar Annechien Steenhuizen wordt de nieuwe presentatrice van het Achtuurjournaal

Ferry Mingelen vertrekt bij de NOS als politiek verslaggever, omdat hij met pensioen moet. Zijn functie zal vanaf 1 januari 2014 overgenomen worden door Dominique van der Heyde, nu nog politiek commentator bij het Achtuurjournaal. Die functie is Ron Fresen toebedeeld.

Oud-nieuwslezeres van de NOS Eva Jinek maakt de overstap van WNL naar de KRO. De presentatrice mag van WNL de laatste afleveringen van het zondagochtendprogramma Jinek op Zondag niet afmaken. 

Kijkers

Gerard Joling en Gordon hebben veel succes met hun tv-comback Effe geen cent te makken. De eerste aflevering trekt bijna twee miljoen kijkers. Ook Johnny de Mol, die dit jaar de overstap maakt van SBS6 naar RTL4, trekt een miljoenenpubliek met Syndroom.

Televizier

John de Mol krijgt tijdens het Televizier-Ring Gala de Zilveren Televizier-Ster Man. Zijn zus Linda de Mol, die voor RTL4 het nieuwe Linda's Zomerweek presenteerde, wint de de Zilveren Televizier-Ster Vrouw.

De grote winnaar is Wie is de mol met de Gouden Televizier-Ring voor het beste televisieprogramma, volgens Art Rooijakkers mede dankzij een "bescheiden bewuste" campagne. 2013 is sowieso een succesvol jaar voor Wie is de mol, want het boekt met de finale een kijkcijferrecord van 2,6 miljoen kijkers.

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw wint met zijn Belgische talkshow Manneke Pis een Vlaamse Televisiester. Dat voorkomt echter niet dat de presentator moet vertrekken bij VTM. Ook laat De Leeuw weten te stoppen met grote zaterdagavondshows.

Wel is hij op zaterdag nog te zien in de Laat de Leeuw-spin off De Kwis en zit hij in het panel van het teruggekeerde Wie ben Ik, zijn eerste uitstap naar de commerciëlen. De Leeuw zegt een overstap van de Vara naar RTL niet uit te sluiten.

Praatprogramma's

Humberto Tan moet van BNR stoppen met zijn ochtendshow, omdat hij is gevraagd voor een televisiereclame. Voor de radiozender gaat hij nog wel een sportprogramma doen. Zijn grootste klus heeft hij echter bij RTL4 te pakken met RTL Late Night, het praatpgramma waarvoor RTL eerst nog Matthijs van Nieuwkerk op het oog had. 

Wilfried de Jong is de presentator van het praatprogramma Zomergasten. Onder anderen Wouter Bos en Hans Teeuwen zijn te gast. Omdat Teeuwen tijdens de live-uitzending een sigaret opsteekt, krijgt de VPRO een boete van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Tijdschriften

Het mannenblad Aktueel verdwijnt, evenals vrouwenblad Fab. Door het faillissement van uitgever Gijrath Media Groep lijkt het voortbestaan van Jackie en JFK in gevaar, maar door een geldschieter blijven de bladen toch bestaan.

Uitgever Sanoma (van onder meer NU.nl) maakt bekend in totaal 32 bladen in de verkoop zetten. De Finse uitgever gaat afscheid nemen van onder meer Nieuwe Revu, Playboy, Kijk en Panorama en schrapt bovendien in het komende jaar vijfhonderd banen.

De Gay Krant legt na 34 jaargangen het loodje, onder meer vanwege een grote belastingachterstand. Er wordt echter vrij snel bekendgemaakt dat er een doorstart gemaakt kan worden.

Weekblad Nieuwe Revu is door de Rijsvoorlichtingsdienst (RVD) voor de rechter gesleept voor het schenden van de mediacode door foto's van prinses Amalia in privésfeer te plaatsen. Het blad noemt het plaatsten van de foto's "een beetje dom", maar de RVD zet de rechtszaak toch door.

Journalistiek

Rob Wijnberg, voormalig hoofdredacteur van nrc.next, start een nieuw journalistiek platform genaamd De Correspondent. Wijnberg wil een platform maken dat onafhankelijke journalistiek biedt "die voorbijgaat aan de waan van de dag". In ruim een week tijd is ruim 1 miljoen euro opgebracht, waardoor De Correspondent begin oktober van start kan gaan.

NU.nl lanceert NUtech, een nieuwssite die zich helemaal richt op technologienieuws, achtergronden en reviews. Daarnaast wordt Gert-Jaap Hoekman de nieuwe hoofdredacteur van NU.nl, hij volgt Wouter Bax op.

Dagblad De Pers maakt in februari een digitale doorstart als De Nieuwe Pers, maar gaat later op in The Post Online. De redacties van de twee overgebleven gratis dagbladen Spits en Metro worden samengevoegd.

Media in 2013

NPO-directeur Gerard Timmer bij de najaarspresentatie van de NPO. Dit jaar werd duidelijk wat de effecten zullen zijn van de bezuinigingen in 2014. © ANP
In oktober voerde de publieke omroep actie tegen de bezuinigingen van staatssecretaris Sander Dekker (foto). © ANP
Matthijs van Nieuwkerk is door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot omroepman van het jaar 2012. © ANP
Het journalistieke platform De Nieuwe Pers, voorheen dagblad De Pers, wordt gelanceerd. © ANP
Paul de Leeuw stopt met groot zaterdagavond-entertainment en maakt een gedeelde overstap naar RTL4. © ANP
Eva Jinek maakt de overstap van WNL naar de KRO, waar ze onder andere een interviewprogramma op de zondagmiddag gaat presenteren. © ANP
Regisseur van Het Nieuwe Rijksmuseum van de NTR Oeke Hogendijk (L) heeft de Nipkowschijf gewonnen, de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse programma op radio en televisie. © ANP
Gerard Joling en Gordon trekken een miljoenenpubliek met hun nieuwe programma Effe geen cent te Makken. © ANP
Beau van Erven Doorns gaat Show Vandaag presenteren, de vroege editie van Show Nieuws. © ANP
Humberto Tan maakt voor RTL4 het praatprogramma RTL Late Night. © ANP
Wie is de mol heeft de Gouden Televizier-Ring voor het beste televisieprogramma gewonnen. © ANP
Johnny de Mol en Linda de Mol zijn tijdens het Televizier-Ring Gala uitgeroepen tot beste televisie-man en -vrouw van het jaar. © ANP
Sanoma gaat afscheid nemen van 32 tijdschriften, waaronder Nieuwe Revu, Playboy, Kijk en Panorama. © ANP