2013 is een bewogen muziekjaar, met gesteggel om het Koningslied, songfestivalsucces voor Anouk en Miley Cyrus die op een sloopkogel het collectieve bewustzijn binnen slingert.

De controverses rond artiesten en liedjes lijken zich dit jaar torenhoog op te stapelen, met een aantal opmerkelijke uitschieters.

De voornaamste is het Koningslied, het door John Ewbank gecomponeerde geschenk aan de kersverse koning Willem-Alexander dat compleet wordt afgebrand door critici en bevolking.

Vooral de tekst is het mikpunt van spot, wat Ewbank er zelfs toe aanzet te overwegen zijn inzending terug te trekken. Het National Comité Inhuldiging besluit toch vast te houden aan het lied, dat de Publieke Omroep overigens anderhalve ton zou hebben gekost om te produceren.

Hitlijst

Ondanks kritiek van onder meer bekende artiesten als Gerard Joling en Eric van Tijn en een rapportcijfer van 3,8 van het Nederlandse publiek, komt het Koningslied toch op de eerste plek van de hitlijsten terecht. Ewbank zegt achteraf nooit getwijfeld te hebben aan het lied, dat uiteindelijk 44.000 euro opbrengt voor het goede doel.

Ook de meningen van het Nederlandse publiek over de eveneens door Ewbank geschreven single Muziek van Marco Borsato zijn niet mals. De moderne productie wordt fel bekritiseerd, maar levert Borsato zijn 26e top 10-hit op. Het liedje staat net als het recordbrekende duet met zijn dochter op de cd Duizend Spiegels.

Anouk

Hoewel Anouk met haar songfestivalinzending Birds aanvankelijk zorgt voor gemengde reacties, schaart een groot deel van de bevolking zich toch achter de Haagse zangeres die met het lied de finale bereikt. Haar vlekkeloze uitvoering van het lied is goed voor een negende plek. Denemarken wint het Eurovisie Songfestival.

Aangeklaagd

Een van de grootste hits van 2013 is Blurred Lines van zanger Robin Thicke, mede dankzij de videoclip. De gelijkenis met Got To Give It Up van Marvin Gaye wordt echter ook opgemerkt door de erven van de overleden soulzanger. Thicke verdedigt zich en wordt vervolgens zelf aangeklaagd.

Thicke is daarnaast medeverantwoordelijk voor een van de grootste internationale controverses op muziekgebied. Zijn uitvoering van Blurred Lines tijdens de MTV Video Music Awards wordt verguisd vanwege een twerkende Miley Cyrus.

De zangeres roept meer controverse op, onder meer door naakt op een sloopkogel te zitten in de videoclip Wrecking Ball, van het album Bangerz.

Bieber

Ook collega Justin Bieber is veelvuldig in het nieuws, vooral vanwege de vele capriolen tijdens zijn wereldtournee. Tijdens die tournee geeft Bieber onder meer een verlaat concert in een uitverkocht Gelredome in Arnhem vol gillende fans. Zijn bezoek aan het Anne Frankhuis doet wellicht nog meer stof opwaaien.

Er gaan diverse popgroepen uit elkaar in 2013, waaronder Jonas Brothers, Bloc Party en Girls Aloud. Rockband Lostprophets gaat na zestien jaar uit elkaar, kort voor zanger Ian Watkins bekent schuldig te zijn aan dertien zedendelicten.

Lou Reed, Rita Reys, Maarten van Roozendaal, Ray Manzarek en Mac Daddy overlijden in 2013.

Concerten

De Ziggo Dome in Amsterdam viert zijn eerste verjaardag en is het toneel voor concerten van onder meer The Killers, Mumford & Sons, Pink, Neil Young, Beyoncé, One Direction, Barbra Streisand, Alicia Keys, Rod Stewart, Rihanna, The Who, Fleetwood Mac, Peter Gabriel, Gerard Joling, Tiësto, Armin van Buuren, Black Sabbath en Jay Z.

Ook de Europese variant van de MTV Awards, de EMA, vindt plaats in de Ziggo Dome. Rapper Eminem is de grote winnaar van de awardshow. Hij brengt na een paar jaar stilte het album The Marshall Mathers LP 2 uit. Ook Katy Perry valt in de prijzen, hoewel de videoclip van haar eerste nummer 1-hit Roar bekritiseerd wordt door dierenrechtenorganisatie PETA.