Epke Zonderland, Usain Bolt, Arjen Robben, Rafael Nadal en Sven Kramer zijn de sporthelden van 2013. 

Vier van hen keren ijzersterk terug na tegenslag, zoals ook een hele sport (het wielrennen) weer enigszins opkrabbelt.

Het sportjaar 2013 begint in feite op woensdag 10 oktober 2012. Die dag publiceert het Amerikaanse antidopingagentschap USADA het lijvige rapport over de dopingpraktijken in de wielerploegen van Lance Armstrong.

Pas medio januari gaat de Texaan op de biechtstoel zitten, bij Oprah Winfrey. Een van de beklijvende momenten in een dopingwinter, met verder onder meer het stoppen van Rabobank als sponsor en de bekentenis van Michael Boogerd.

Bijna geen dag passeert zonder dopingnieuws. Eind februari krijgt het wielrennen een zoveelste herkansing; alsof er niets is gebeurd, wordt het West-Europese seizoen op gang geschoten met de Omloop Het Nieuwsblad.

Wat volgt is een jaar zonder grote dopingaffaires, enkele Italiaanse recidivisten buiten beschouwing gelaten. Wel krijgen Chris Froome en de 41-jarige Chris Horner, de winnaars van de Tour de France en Vuelta a España, te maken met verdachtmakingen.

Bauke Mollema zorgt voor een mooi Nederlandse tintje door als zesde te eindigen in de Tour. In de Vuelta wint de Groninger bovendien een etappe. Dat doet hij in de kleuren van Belkin, de nieuwe sponsor van de Nederlandse equipe.

Soeverein Oranje

Het Nederlands elftal doorloopt de WK-voorronde probleemloos. Al in september stelt de formatie van bondscoach Louis van Gaal het ticket voor Brazilië veilig.

De eredivisie is in heel 2013 daarentegen een doldwaze achtbaanrit. Na een kampioensrace met hoofdrollen voor Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse, trekken de Amsterdammers opnieuw aan het langste eind. Cruciaal is de 3-2 zege op PSV in Eindhoven. De Brabanders finishen als tweede in de eredivisie en moeten ook met deze plaats genoegen nemen in het bekertoernooi, door de 2-1 nederlaag tegen AZ.

In de zomerstop ondergaat PSV een metamorfose. Spelers als Kevin Strootman, Mark van Bommel, Jeremain Lens en Dries Mertens worden verkocht of nemen afscheid en talenten als Karim Rekik en Jeffrey Bruma worden al dan niet op huurbasis vastgelegd. Onder de nieuwe coach Phillip Cocu, de opvolger van Dick Advocaat, beleeft het team een hoopgevende start, maar in het najaar stort PSV als een kaartenhuis in elkaar.

Internationaal spelen deze clubs bijna allemaal een figurantenrol, al is Ajax met 2-1 verrassend te sterk voor Barcelona.

Enige troost: het is wel een Nederlander die in 2013 het belangrijkste doelpunt in een Europese wedstrijd maakt. Arjen Robben beslist vlak voor tijd de Champions League-finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund: 2-1.

Bijrol voor tennissers

Onze tennissers slagen er dit jaar niet in zo'n hoofdrol voor zich op te eisen in de internationale arena's. Niet meer dan vier zeges (mannen en vrouwen) behalen de Nederlandse spelers op de Grand Slam-toernooien. Een groot lichtpunt is de promotie van het Davis Cup-team naar de wereldgroep. Begin 2014 wacht titelverdediger Tsjechië in de eerste ronde.

Internationaal verdelen Novak Djokovic en Rafael Nadal de prijzen, al is er ook een hoofdrol voor Wimbledon-winnaar Andy Murray. Nadal maakt na lang blessureleed een fantastische rentree en zal mede dankzij zijn zeges op Roland Garros en de US Open het jaar afsluiten als nummer één van de wereld. Djokovic zegeviert op de Australian Open en bij het officieuze WK, de ATP World Tour Finals.

Bij de vrouwen regeert Serena Williams met ijzeren hand. De 32-jarige Amerikaanse is de oudste nummer één ter wereld en slaat meer dan 12 miljoen dollar bij elkaar in 2013, een record.

Bolt en Zonderland

2013 kent natuurlijk ook sporters die hun suprematie van eerdere jaren bevestigen, en niet hoeven terug te knokken na tegenslag. Internationaal verlengt Usain Bolt zijn heerschappij in de atletiek. Zonder een wereldrecord te lopen snelt de Jamaicaan naar de mondiale titels op de 100, 200 en 4x100 meter.

Nederlander Epke Zonderland blinkt net als in 2012 uit. Met het binnenhalen van de titel wereldkampioen op de rekstok werkt de Fries het laatste hiaat op zijn palmares weg.

2013 is voor de wintersporters het generale repetitiejaar voor de Winterspelen van Sotsji. Helaas voor Sven Kramer is allrounden geen olympische discipline, want de Fries triomfeert zowel op het EK als WK allround met overmacht. Dat Kramer het complete seizoen 2010/2011 miste als gevolg van een blessure lijkt een eeuwigheid geleden.

Er is meer Nederlands succes in het schaatsen. Ireen Wüst is de Kramer bij de vrouwen en zet het EK en WK allround naar haar hand. Op het WK sprint legt Michel Mulder beslag op de titel, als vierde Nederlander. Bij de WK afstanden in Sotsji wint Nederland liefst zes keer goud, een score waarvoor chef de mission Maurits Hendriks in februari zou tekenen.

En verder...

Marianne Vos prolongeert haar wereldtitels in het veld en op de weg. De multifunctionele Brabantse wil in de toekomst ook uitblinken op de mountainbike. Over multifunctioneel gesproken; Dafne Schippers verovert de bronzen medaille op de zevenkamp bij de WK door een persoonlijk record te lopen op de 800 meter.

Ranomi Kromowidjojo wint bij de WK zwemmen in Barcelona de gouden medaille op de 50 meter vrij, maar moet op de 100 meter vrij genoegen nemen met de derde plek. In het najaar besluit ze van coach te wisselen. Ze wordt nu begeleid door de pas 26-jarige Christiaan Sloof in plaats van Marcel Wouda.

De Nederlandse beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zorgen voor een grote verrassing door begin juli de wereldtitel te pakken in Polen. Twee maanden later schrijft golfer Joost Luiten het KLM Open op zijn naam.

In de Formule 1 lijkt Mercedes aanvankelijk de strijd met de Red Bulls aan te kunnen gaan, maar na de zomerstop staat er geen maat op Sebastian Vettel. Halverwege zijn imponerende reeks van negen zeges op rij is de Duitser al zeker van zijn vierde titel. In de MotoGP blijft het wel spannend tot de laatste race. De Spanjaard Marc Marquez kraaide victorie.

Het sportjaar 2013 in beeld

Halverwege januari zit Lance Armstrong op de biechtstoel bij Oprah Winfrey. © ANP
Oscar Pistorius viel van zijn voetstuk in 2013. Het paralympische boegbeeld werd aangeklaagd voor het moedwillig doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. © AFP
Djokovic zegevierde op de Australian Open en trok aan het langste eind bij het officieuze WK, de ATP World Tour Finals. © ANP
Later stopt Rabobank als sponsor van de Nederlandse wielerploeg, de bekentenis van Michael Boogerd is hierbij belangrijk. © ANP
Het West-Europese wielrenseizoen startte met de Omloop Het Nieuwsblad © ANP
Vorig seizoen in de Eredivisie was de 3-2 zege van Ajax op PSV in Eindhoven cruciaal. © ANP
Tour de France-winnaar Chris Froome werd verdacht van het gebruik van doping. © ANP
Bauke Mollema zorgde voor een mooi Nederlandse tintje door als zesde te eindigen in de Tour de France. © ANP
Al in september stelde de formatie van bondscoach Louis van Gaal het ticket voor WK in Brazilië veilig. © ANP
De Eredivisie in 2013 was een doldwaze achtbaanrit waar Ajax als winnaar uit kwam. © ANP
Een geëmotioneerde Arjen Robben vlak na zijn winnende doelpunt tijdens de Champions League-finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund: 2-1. © ANP
De Brabanders finishten als tweede in de eredivisie en moesten ook met deze plaats genoegen nemen in het bekertoernooi door de 2-1 nederlaag tegen AZ. © ANP
De Nederlandse beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen pakten begin juli de wereldtitel in Polen. © ANP
1. Rafael Nadal © ANP
Ranomi Kromowidjojo won bij de WK zwemmen in Barcelona de gouden medaille op de 50 meter vrij. © ANP
Internationaal verlengde Usain Bolt zijn heerschappij in de atletiek. © ANP
Dafne Schippers veroverde de bronzen medaille op de zevenkamp bij de WK. © ANP
Dit seizoen voerden al zeven verschillende clubs de ranglijst aan. © ANP
Onder de nieuwe coach Phillip Cocu, de opvolger van Dick Advocaat, beleefde het team een hoopgevende start en won het onder andere met 4-0 van Ajax. © ANP
IOC-voorzitter Jacques Rogge werd opgevolgd door de Duitser Thomas Bach. © ANP
Marianne Vos prolongeerde haar wereldtitels in het veld en op de weg. © ANP
Golfer Joost Luiten schreef het KLM Open op zijn naam. © ANP
Epke Zonderland is gekroond tot wereldkampioen op de rekstok. © ANP
Een groot lichtpunt was de promotie van het Davis Cup-team naar de wereldgroep. © ANP
In het najaar stort PSV als een kaartenhuis in elkaar. © ProShots
Sven Kramer triomfeerde op het EK allround van 2013 met overmacht. © ProShots
Ireen Wüst was de Kramer bij de vrouwen en zette het EK en WK allround naar haar hand. © ProShots
Op het WK sprint legde Michel Mulder beslag op de titel, als vierde Nederlander. © ANP
Ajax was verrassend met 2-1 te sterk voor Barcelona in de groepsronde van de Champions League. © ANP
De 32-jarige Serena Williams werd de oudste nummer één tennisster ter wereld. © AFP
Halverwege zijn imponerende reeks van negen zeges op rij was de Sebastian Vettel al zeker van zijn vierde titel. © ANP