In 2013 worden weer tal van tablets en smartphones geproduceerd, maar zien we ook twee nieuwe consoles en innovaties rond televisie's.

Lees ook ons jaaroverzicht met het belangrijkste nieuws

Gebogen oled-tv's

Zowel Samsung als LG brengen een gebogen oled-tv op de markt. Zowel oled als de gebogen schermen zijn een revolutie op tv-gebied. Oled zorgt voor een betere zwartweergave en een hoger contrast. Bovendien is oled zuiniger dan traditionele lcd-tv's en gebruikt LG een extra witte pixel, naast de bekend rode, groene en blauwe pixels. De tv's kunnen zo een hogere helderheid en langere levensduur realiseren.

De gebogen schermen zouden volgens de fabrikanten voor een betere kijkervaring zorgen. Ook Imax-schermen in bioscopen zijn bijvoorbeeld licht gebogen, net als de oogbal. Daardoor bevindt elk onderdeel van het beeld zich op gelijke afstand van het oog.

Bekijk de gebogen oled-tv van Samsung

Lees onze review van het LG-model

Google Glass

Eigenlijk komt Glass pas volgend jaar uit, maar Google heeft enkele duizenden ontwikkelaars dit jaar al een testexemplaar gegeven. De slimme bril van Google krijgt veel aandacht en wordt bijvoorbeeld door chirurgen getest in de operatiekamer.

Glass beschikt over een camera, touchpad en voor de ogen van de gebruiker wordt een klein scherm geprojecteerd. De kracht van Glass zal de komende maanden getoond worden door tal van apps waaraan nu wordt gewerkt. Ook NU.nl kijkt naar de mogelijkheden van Google Glass.

Twaalf dingen die je moet weten over Glass

HTC One

Het gaat niet goed met HTC, zowel financieel als qua marktaandeel. Toch maakte het Taiwanese bedrijf een van de beste smartphones van het afgelopen jaar. De HTC One heeft een stevige en mooi afgewerkte aluminium behuizing en een prachtig scherm. Ook de accuduur en snelheid zijn dik in orde.

HTC laat daarmee zien dat het er nog toe doet op de smartphonemarkt. Het bedrijf moet in 2014 wel met een minstens net zo goede opvolger komen, want de concurrentie van bedrijven als Apple, Samsung, LG en Sony is stevig.

Onze review van de HTC One

iPad Air

Apple blijft de tabletmarkt domineren en verbetert ook dit jaar de iPad. De update is relatief klein, maar Apple heeft de iPad Air vooral dunner en lichter gemaakt. Bovendien is het scherm nog steeds uitstekend en haalt de Air dertien uur in de accutest van NUtech.

Hoewel Apple weinig echte innovatie toont in de Air, is het de beste tablet van dit moment en komen veel Android-concurrenten niet in de buurt.

Bekijk de review van de iPad Air

Lumia 1020

Nokia timmert dit jaar verder aan de weg. De Finse fabrikant brengt verschillende Lumia-telefoons uit en het marktaandeel groeit dan ook. Momenteel verkoopt Nokia vooral goedkope Lumia's, maar de duurdere modellen zijn niet minder indrukwekkend.

De Lumia 1020 heeft een 41 megapixel-camera en maakt daarmee logischerwijs uitstekende foto's. Verder valt de uitstekende behuizing en lange accuduur op.

Bekijk onze review en foto's gemaakt met de Lumia 1020

Nexus 7

De nieuwe Nexus 7 volgt op de gelijknamige voorganger die ook door Google en Asus werd gemaakt. De bedrijven hebben bij de samenwerking de prijs van deze 7 inch Android-tablet laag weten te houden. De 32 GB-variant kost in Nederland 250 euro en dat is veel minder dan veel andere tablets, zeker die van deze kwaliteit.

Het full hd-scherm is namelijk haarscherp, helder en heeft een uitstekend kleurbereik. Bovendien is de behuizing stevig, ondanks het gebruik van plastic in plaats van aluminium. Daar komt bij dat deze Android-tablet, die op een kale versie van het besturingssysteem draait, snel en stabiel is. Dat kunnen we niet van alle Android-tablets zeggen.

Lees de review van de nieuwe Nexus 7

Playstation 4

Sony en Microsoft kondigen dit jaar allebei een nieuwe console aan. De Playstation 4 is in Nederland al verkrijgbaar, de Xbox One verschijnt in ons land helaas pas volgend jaar. Wat dat betreft heeft Sony dus een streepje voor.

De PS4 is een krachtige gameconsole die ook nog eens heel stil is. Het game-aanbod blijft momenteel nog wat achter, maar dat komt altijd pas later op gang. Vooral de controller is indrukwekkend.

Review: Krachtige Playstation 4 met geweldige controller