In 2013 worden Netflix en 4G geïntroduceerd in Nederland, liggen we onder vuur van DDoS-aanvallen en wordt Hyves stopgezet. Maar de onthullingen rond de afluisterpraktijken van NSA domineren het nieuws.

Bekijk ook de beste gadgets van 2013

Uit onthullingen van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een enorme hoeveelheid 'metadata' over internetcommunicatie verzamelt.

Met het aftapprogramma PRISM zijn Google, Microsoft, Facebook en Yahoo afgeluisterd. Later blijkt dat er nog veel meer programma's zijn die gezamenlijk grote happen internetverkeer opslokken.

Ook zou de dienst verschillende vormen van encryptie hebben gebroken, waardoor zelfs beveiligd internetverkeer niet veilig is voor de priemende ogen van de NSA.

Dat die informatie niet alleen is gebruikt om terroristen te grijpen, blijkt uit onthullingen over 'love-int', de bijnaam voor NSA-medewerkers die afgetapte communicatie gebruikten om hun geliefden in de gaten te houden. De NSA houdt vol dat het zich bij de grootschalige spionage aan de wet heeft gehouden.

Netflix naar Nederland

Ondanks het mondiale karakter van de techindustrie gebeurt er in 2013 op Nederlandse bodem ook genoeg. Zo opent streaming dienst Netflix haar deuren. Nederlanders kunnen sinds september voor 7,99 euro per maand onbeperkt films, series en documentaires kijken.

Cijfers over het aantal gebruikers zijn helaas niet bekend, maar volgens onderzoek van NUtech gebruikt 6 procent van de Nederlanders Netflix.

4G en Hyves

Ook staat 2013 in het teken van 4G. KPN begint in februari met de uitrol van het snellere mobiele internet en ook Vodafone en T-Mobile hebben inmiddels de eerste steden op 4G aangesloten. KPN rondt de uitrol in 2014 af, Vodafone en T-Mobile zijn in 2015 klaar. Slechts 15 procent van de Nederlanders heeft overigens interesse in 4G.

Daarnaast moet Nederland afscheid nemen van Hyves. Het Nederlandse sociale netwerk sluit zijn deuren definitief en gaat verder als spelletjesplatform. Op het hoogtepunt had Hyves ruim tien miljoen leden, maar het aantal bezoekers daalde gestaag en mensen stapten over op Facebook, Twitter en Instagram.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) kondigt in november aan dat over twintig jaar alle auto's in Nederland zelfrijdend zullen zijn. De afgelopen twaalf maanden toonden heel veel fabrikanten dan ook toekomstige modellen die (deels) zelfrijdend zullen zijn. Ook bijvoorbeeld Google is al jaren bezig met de ontwikkeling van een autonome auto.

DDoS

Begin 2013 ligt Nederland onder vuur van tal van DDoS-aanvallen. Banken, overheidswebsites en onderwijsinstellingen worden getroffen door cyberaanvallen, waarbij servers bestookt worden met verkeer tot ze plat gaan.

Internetbankieren bij bijvoorbeeld de ING is daardoor slecht bereikbaar. Ook de Belastingdienst en KLM liggen enige tijd plat. Na de zomer lijkt het aantal aanvallen te zijn afgenomen.

Bitcoin

2013 kent ook een hype die maar niet minder wordt: de bitcoin. De vraag is overigens nog of het een hype blijft of vaste waarde krijgt. De waarde van de digitale munt schommelt enorm en maakt investeerders rijk en arm. Over het algemeen lijkt bitcoin echter in de lift te zitten.

Aan het begin van het jaar is één bitcoin zo'n 13 dollar waard. In april piekt die waarde tot 250 dollar, maar stort ook weer keihard in. Vervolgens blijft de waarde enigszins stabiel rond de 100 dollar, maar sinds begin november stijgt en daalt de koers weer flink.

In november wordt na een explosieve stijging de magische grens van 1.000 dollar doorbroken: een waardestijging van ruim 7.500 procent ten opzichte van januari.

Smartphones

Ook op de mobiele markt blijft het in 2013 onrustig. De strijd om de derde plek gaat verder. HTC, Sony, LG, Huawei, ZTE, Lenovo en Nokia willen die positie allemaal bekleden. Blackberry lijkt verder weg te zakken en er is zelfs sprake van een overname. Blackberry zet zichzelf te koop, maar trekt het aanbod later in. Het bedrijf krijgt nu een investering van 1 miljard dollar en heeft de CEO ontslagen.

Nokia wordt wél overgenomen, door partner Microsoft. Het bedrijf achter Windows Phone koopt de smartphone-afdeling van Nokia en heeft een licentie op de patenten en diverse merknamen van het bedrijf.

Bij Microsoft staat bovendien nog meer te gebeuren. Na dertien jaar stapt CEO Steve Ballmer op. Er wordt momenteel nog een vervanger gezocht. Onder leiding van Ballmer verloor Microsoft honderden miljoenen dollars aan waarde, maar steeg de omzet. De excentrieke CEO zag de opkomst van mobiel te laat aankomen.

PS4 en Xbox One

Op techgebied is 2013 een goed jaar voor de gamers. Met de Playstation 4 en Xbox One (pas volgend jaar in Nederland) komen er twee nieuwe consoles uit. Ook is na vijf jaar weer een nieuwe GTA op de markt gekomen.

GTA V is de best verkochte game allertijden, maar breekt ook tal van andere records. Zo is het het entertainmentproduct met de hoogste opbrengst. Het versloeg de 3d-film Avatar door in drie dagen meer dan 1 miljard dollar aan omzet te genereren. Avatar deed daar zeventien dagen over.

Bij de Playstation 4 en Xbox One liggen de cijfers dichter bij elkaar. Sony en Microsoft hebben beiden binnen 24 uur ruim een miljoen consoles verkocht.

Draagbaar

Google, Samsung en Sony zetten dit jaar de eerste stappen naar de brede acceptatie van draagbare gadgets. Google Glass is inmiddels in de handen van duizenden ontwikkelaars die druk bezig zijn met het maken van applicaties. In 2014 ligt de bril in de Amerikaanse winkels. Of en wanneer Glass naar Europa komt is nog onduidelijk.

Sony brengt bovendien zijn tweede smartwatch uit en Samsung doet met de Galaxy Gear een eerste poging. Volgend jaar wordt de iWatch van Apple verwacht en komen verschillen techbedrijven met smartwatches en smartglasses. Aan het eind van 2013 lijkt 2014 dus het jaar van de draagbare gadgets te gaan worden.

Bekijk ook de beste gadgets van 2013