2013 is het jaar waarin Nederland voor het eerst in 123 jaar weer een koning op de troon krijgt. En het jaar waarna Zuid-Afrika en de wereld het moeten stellen zonder de "laatste grote bevrijder van de twintigste eeuw": Nelson Mandela.

Internationaal vliegt de aandacht daarnaast heen en weer tussen grote nieuwsfeiten als de chemische aanval in Syrië, de bloedige aanslag op een winkelcentrum in Nairobi en de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid.

In Nederland onder meer opvallend veel belangwekkende rechtszaken, vermissingen en een onstuimige vriendschap met Rusland.

Kortom: Een terugblik op het veelzijdige nieuwsjaar 2013.

Troonswisseling

Koningin Beatrix kondigt al vroeg in het jaar aan dat ze 30 april 2013, het jaar waarin ze zelf 75 wordt en het koninkrijk zijn 200ste verjaardag viert, heeft uitgekozen als de dag waarop "de verantwoordelijkheid voor ons land in handen van een nieuwe generatie komt te liggen".

In aanloop naar de troonswisseling houdt weinig de gemoederen meer bezig dan het Koningslied van John Ewbank. De speciaal voor de koning geschreven zinsneden als 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' en 'door de regen en de wind zal ik naast je blijven staan' worden het onderwerp van nationale spot.

De dag die je wist dat zou komen levert hoofdstad Amsterdam een enorme organisatie op, die op de aanhouding van een kleine groep activisten na, vlekkeloos verloopt. Met het tekenen van de acte van abdicatie in het Paleis op de Dam is Beatrix weer prinses, Willem-Alexander koning en zijn oudste dochter Amalia kroonprinses. Koningin Maxima wordt regentes.

De nieuwe koning wordt later op de dag in de Nieuwe Kerk onder toeziend oog van talloze nationale en internationale gasten beëdigd en ingehuldigd en toont zich 's avonds in zijn nieuwe rol aan het volk tijdens de Koningsvaart over het IJ. Daarbij luistert het koningspaar keurig zonder blikken of blozen naar het Koningslied. Van het oorspronkelijke idee dat op pleinen in heel Nederland zal worden meegezongen komt weinig meer terecht.

Prins Friso

In de zomer zijn opnieuw de ogen gericht op het koningshuis. Als prins Friso - die sinds zijn noodlottige ski-ongeval in februari 2012 in coma ligt - op 9 juli vanuit het ziekenhuis in Londen wordt overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, houdt menigeen al de adem in. Of dan al duidelijk is dat de tweede zoon van prinses Beatrix niet lang meer te leven heeft blijft voor het grote publiek onbekend, maar ruim een maand later overlijdt de prins op 44-jarige leeftijd.

Nederland - Rusland

Het door Rusland geïnitieerde Nederland-Ruslandjaar heeft een vreemde aanloop met de plotselinge dood van asielzoeker Aleksandr Dolmatov in Rotterdam en de Nederlandse prostesten tegen de invoering van de omstreden Russische antihomowet. Dan moet het feest nog beginnen en nog vele ruzies zullen volgen.

In september worden dertig opvarenden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise door de Russische autoriteiten gearresteerd en vastgezet. Pas eind november komen de activisten op borgtocht vrij.

Het Nederland-Ruslandjaar wordt begin november desalniettemin afgesloten met een, dan inmiddels veelbesproken, bezoek van het koningspaar aan Moskou.

Vermissingen

Nadat de politie een dag eerder voor hem een Amber Alert uitgaf, wordt begin februari het levenloze lichaam van de 13-jarige Anass uit Wassenaar gevonden. Over zijn doodsoorzaak blijft het hele jaar onenigheid: De politie zegt al snel "sterke aanwijzingen" te hebben voor zelfmoord, maar Anass' familie gelooft daar niet in en zijn moeder doet zelfs aangifte van moord. Het Openbaar Ministerie (OM) laat in juli weten geen extra onderzoek in te stellen.

Op 7 mei komt op de telefoon van heel veel Nederlanders opnieuw een Amber Alert binnen: Er heerst grote zorg over het lot van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist, nadat hun vader eerder op de dag zelfmoord heeft gepleegd. De zoektocht naar 'de broertjes' houdt Nederland twee weken lang in zijn greep. Burgers zetten massaal zoekacties op touw.

Op 19 mei komt het verlossende maar gruwelijke bericht binnen dat het meest gelezen NU.nl-artikel van 2013 zal worden: De lichamen van de jongens zijn gevonden in een sloot bij Cothen. De moeder van de jongens toont zich later in het jaar "dankbaar voor alle steun".

Visser

Vrijwel onmiddellijk daarna ontpopt zich een nieuwe, heftige vermissingszaak. De familie van oud-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn het contact met de twee, die in Spanje verblijven, kwijt. Onder de grond in een boomgaard nabij de stad Murcia wordt op 27 mei een gruwelijke vondst gedaan. Hoewel DNA-onderzoek later onomstotelijk zal bewijzen dat Visser en Severein inderdaad om het leven zijn gebracht, wordt dan al vermoed dat hun stoffelijke resten zijn gevonden, waarvan "visuele herkenning onmogelijk is".

Over het motief van de dubbele moord is nog veel onduidelijk, het zou draaien om een zakelijk conflict. In 2014 begint het proces tegen vier verdachten in de zaak.

Rechtszaken

Op nationaal niveau dit jaar een flink aantal in het oog springende rechtszaken. Zo wordt de moordenaar van Marianne Vaatstra, Jasper S., in Leeuwarden veroordeeld tot achttien jaar cel, zijn er celstraffen uitgedeeld voor het doden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen en van de Haagse juwelier Ruud Stratmann, en heeft het OM te kennen gegeven de agent die op station Hollands Spoor de 17-jarige Rishi doodschoot niet langer te vervolgen.

In de omvangrijke Passagezaak wordt drie keer levenslang opgelegd voor diverse moorden. Kroongetuige Peter la S. krijgt een gevangenisstraf van acht jaar. Er dient nog een hoger beroep.

In mei komt een grootschalige eindexamenfraude aan het licht. In totaal blijken 27 examens gestolen op Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Scholieren moeten in diverse vakken opnieuw examen doen en in september wordt duidelijk dat de Islamitische school zelfs zijn deuren moet sluiten. Elf leerlingen staan terecht.

In december start de zaak tegen de omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur, die patiënten stelselmatig en doelbewust verkeerde diagnoses gaf. Het OM eist zes jaar cel. De uitspraak volg in februari 2014.

Staat

Hoewel staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) aanvankelijk weigerde, krijgt Volkert van der G. proefverlof. De moordenaar van Pim Fortuyn komt per 1 februari maandelijks op proefbasis uit de gevangenis.

De Nederlandse staat is in september door de Hoge Raad verantwoordelijk geacht voor de dood van drie moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995. In maart werd al duidelijk dat oud-commandant van Dutchbat, Thom Karremans, niet strafrechtelijk zal worden vervolgd voor zijn rol in het drama van Srebrenica.

Ook kwam er rust voor klokkenluider in de bouwfraudeaffaire Ad Bos. Begin december wordt hij na twaalf jaar verlost van strafvervolging. Het OM "erkende zijn maatschappelijke belang". 

En verder..

Amerikaans klokkenluider Bradley Manning wacht in augustus een ander lot. De oud-militair die gevoelige documenten lekte aan Wikileaks wordt dan veroordeeld tot maar liefst 35 jaar cel.

Paralympisch atleet Oscar Pistorius is aangeklaagd voor moord met voorbedachte rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari van dit jaar en voor illegaal wapenbezit. De Zuid-Afrikaanse sporter stelt zelf zijn geliefde per ongeluk te hebben neergeschoten. De rechtszaak gaat in maart volgend jaar van start, bij veroordeling kan Pistorius levenslang krijgen.

De schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal in oktober vorig jaar kent een nasleep die heel 2013 duurt. In januari worden de verdachten van de roof opgepakt in Roemenië en later wordt duidelijk dat de kostbare werken vermoedelijk allemaal zijn verbrand. In december worden twee hoofdverdachten veroordeeld tot bijna zeven jaar cel, ze gaan beiden in hoger beroep.

Edward Snowden

Internationaal is een van de grootste nieuwsgebeurtenissen van het jaar het opstaan van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die aan het begin van de zomer met talloze documenten aantoont dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (voormalig werkgever van Snowden) onder de naam PRISM  een grootschalig afluisterprogramma heeft opgezet.

Lees meer over PRISM in ons tech-jaaroverzicht

Syrië en Egypte

Syrië blijft ook in 2013 in de greep van de burgeroorlog. Op 21 augustus wordt een buitenwijk van Damascus getroffen door een aanval met gifgas waarbij zeker 1.426 mensen om het leven komen.

Terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry oorlogstaal uitslaat, aarzelt president Barack Obama zichtbaar over de vraag of er nu internationaal moet worden ingegrepen tegen president Bashir al-Assad van Syrië. Een VN-mandaat zit er niet in omdat China en Rusland daar in de Veiligheidsraad een veto over uitspreken.

Uiteindelijk bereikt Rusland met de VS een akkoord door voor te stellen het Syrische chemische wapenarsenaal te ontmantelen en is aan aanval door het westen op Assad in ieder geval voorlopig van de baan.

In Egypte volgt na de Arabische lente van 2011 een nieuwe eruptie van geweld als de democratisch verkozen president Mohamed Mursi in juli wordt afgezet door het leger. Op 14 augustus worden kampen met aanhangers van Mursi's Moslimbroederschap met veel geweld ontruimd, het kost ruimt zeshonderd levens.

Mali

Frankrijk besluit begin januari de Malinese overheid te hulp te schieten in de strijd tegen islamitische rebellen die het noorden van het land teistert. Binnen een maand wordt het verloren terrein heroverd, maar het gevaar van terrorisme sluimert nog steeds.

Om die reden start in de zomer een VN-missie in het Afrikaanse land. Nederland gaat tot zeker 2015 een bijdrage leveren aan de vredesmissie in Mali die, zo erkent het kabinet, niet zonder gevaren is. De 368 Nederlandse militairen krijgen met name een inlichtingenrol.

Rampen

Bij de instorting van een acht verdiepingen tellende fabriek in Bangladesh vallen op 24 april 1.129 doden en raken ruim 2.500 mensen gewond. De discussie over arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden laait op door het drama.

In het noorden van India leiden dagenlange wolkbreuken half juni tot overstromingen en aardverschuivingen, met duizenden doden tot gevolg.

Op 8 november worden de Filipijnen getroffen door de zeer krachtige tyfoon Haiyan, met als gevolg ruim zesduizend doden en vele honderden miljarden schade. Grote delen van dorpen en steden liggen in puin en het duurt dagen voor kan worden begonnen met het opruimen van de lichamen van slachtoffers. In Nederland wordt een speciale Giro 555-actie opgestart om geld in te zamelen.

Geweld

De marathon in Boston wordt op 15 april opgeschrikt door een bomaanslag waarbij drie personen om het leven komen. Bij de jacht op de daders, de gebroeders Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev, vinden een politieagent en de oudste broer Tamerlan de dood. Dzhokhar staat in 2014 terecht.

Bij een vier dagende durende aanval door leden van de Somalische terroristische organisatie Al-Shabaab op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi komen 61 burgers om het leven.  Ook sterven zes veiligheidsmedewerkers en vijf aanvallers. Het Westgate Shopping Centre raakt bij de belegering, die duurt van 21 tot en met 24 september, zwaar beschadigd.

Nucleaire dreiging

Eind februari loopt de spanning tussen Noord-Korea en de aloude vijanden Zuid-Korea en de VS hoog op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un dreigt onder meer met een "preventieve nucleaire aanval" op de Verenigde Staten en zegt een oude wapenstilstand met de zuiderburen op. De Noord-Koreanen binden uiteindelijk in.

De Amerikaanse president Obama en zijn Iraanse ambtgenoot Rohani schrijven geschiedenis door in september telefonisch het omstreden atoomprogramma van Iran te bespreken. Hierop volgt in november in Geneve een akkoord tussen de zes wereldmachten en Iran over inperking van de nucleaire activiteiten.

Meer troonswisselingen

Nog een troonswisseling: Sinds 21 juli is Filip de nieuwe koning van België. Zijn vader Albert II doet "diep ontroerd" om gezondheidsredenen afstand van de troon.

Op 28 februari treedt paus Benedictus af, daartoe gedwongen door zijn gebrekkige gezondheid. Op 13 maart is er witte rook voor de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, oftwel Paus Franciscus I. De nieuwe paus heeft de eer door Time te worden uitgeroepen tot 'Persoon van het Jaar'.

Nelson Mandela

Hij was al geruime tijd verdwenen uit het openbare leven en al zeker een jaar was zijn gezondheid dusdanig fragiel dat er continu voor zijn einde werd gevreesd. Op 5 december 2013 is het onvermijdelijke moment daar: Oud-president van Zuid-Afrika en icoon van de strijd tegen apartheid Nelson Mandela overlijdt op 95-jarige leeftijd.

In Zuid-Afrika wordt een week van rouw afgekondigd waarin 'Madiba' wordt herdacht en op zondag 15 december wordt begraven in het dorp Qunu, waar hij is opgegroeid. De herdenkingsdienst in het voetbalstadion van Johannesburg is de grootste bijeenkomst van wereldleiders in de recente geschiedenis.

Volgens Barack Obama, die tijdens de rumoerige bijeenkomst een alom bejubelde toespraak van twintig minuten houdt, is het overlijden van Mandela niet alleen een moment om te rouwen maar ook een moment om het "heroïsche leven te vieren" van "de laatste grote bevrijder van de twintigste eeuw".

2013 in beeld

2013 is het jaar waarin Nederland voor het eerst in 123 jaar weer een koning op de troon krijgt. En het jaar waarna Zuid-Afrika en de wereld het moeten stellen zonder de 'laatste grote bevrijder van de twintigste eeuw': Nelson Mandela. © ANP/Mark Vos
2012: Aurora, Colorado. Tijdens de vertoning van nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises in de Amerikaanse stad Aurora schiet de 24-jarige James Holmes, verkleed als de Joker, twaalf mensen dood. Bijna zestig mensen raken gewond © AFP
13 januari: Sven Kramer en Ireen Wüst worden Europees schaatskampioen in schaatshal Thialf in Heerenveen. © ANP
21 januari: Obama-supporters bij de publiekelijke inauguratie van de 44ste president van de Verenigde Staten, Barack Obama. © AFP
27 januari: Bij een brand in nachtclub Kiss in de Braziliaanse stad Santa Maria vielen 237 doden en raakten ongeveer 200 mensen gewond. © EPA
28 januari: Beatrix maakt bekend dat ze op 30 april 2013 zal aftreden en het koningschap overdraagt aan haar zoon Willem-Alexander van Oranje-Nassau. Ook op Curaçao werd het aftreden van Beatrix gevolgd.
Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen staan veel langer te koop dan huizen in vergelijkbare gebieden in de omgeving. © ANP
10 februari: In het Australische Sydney wordt het Chinese nieuwjaar gevierd met een speciale optocht. © ANP
© ANP
18 februari: Op Brussels Airport vindt een diamantroof plaats. Er wordt voor ongeveer 50 miljoen dollar aan ruwe diamanten gestolen. © AFP
24 februari: Na de uitreiking van de 85ste Academy Awards poseren de beste acteurs en actrices met hun beeldjes. V.l.n.r. Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway en Christoph Waltz. © AFP
5 maart: Huilende sympathisanten van de president van Venezuela, Hugo Chávez, na het nieuws van zijn overlijden in Caracas. © ANP
9 maart: De christelijke wijk van het Pakistaanse Lahore wordt geplunderd na geruchten over blasfemie. Meer dan 175 huizen, bijna 20 winkels en twee kerken worden verwoest. © AFP
13 maart: Een zuster kijkt naar het balkon waar de nieuwe paus zojuist op is verschenen. De kardinalen die in conclaaf bijeen waren in de Sixtijnse Kapel in Rome hebben de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus gekozen. © AFP
15 april: Een bomaanslag tijdens de marathon van Boston eist het leven van drie mensen. © AFP
24 april: In Bangladesh stort een acht verdiepingen tellend gebouw in. Bij de instorting kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en raakten meer dan 2000 mensen gewond. © AFP
30 april: Balkonscène van het nieuwe koningspaar op de Dam na de abdicatie van Beatrix. © NU.nl/Mark Vos
30 april: Kroonprinses Amalia en prinses Beatrix tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. © ANP
30 april 2013: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. © ANP
2 mei: Uitgave van de eerste bankbiljetten in de "Europa-serie" met een waarde van vijf euro. © EPA
4 mei: Bij een ongeval met een goederentrein bij het Belgische Wetteren, viel een dode en raakten 49 mensen gewond. © ANP
9 mei: AZ wint op Hemelvaartsdag voor de vierde keer in de clubhistorie de KNVB-beker door in de finale PSV met 2-1 te verslaan. © ProShots
Anouk eindigde zelf in twee jaar geleden op de negende plek bij het Songfestival. © ANP
18 mei: Vrijwilligers zetten een dagenlange zoekactie op touw naar de vermiste broertjes Ruben en Julian. © ANP
25 mei: Arjen Robben (R) van Bayern Munchen juicht tijdens degeheel Duitse finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund. Hij scoort het winnende doelpunt. © ANP
27 mei: Uitvaart van de broertjes Ruben en Julian, wier lichamen op 19 mei gevonden werden in een sloot bij Cothen. © ANP
27 mei: Burgemeester van Zeist Koos Janssen staat de pers te woord na afloop van de begrafenis van de broertjes Ruben en Julian. De kinderen zijn hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door hun vader, die op 7 mei zelfmoord pleegde in de bossen bij Doorn. © ANP
3 juni: Na dagenlange overvloedige regenval in Midden-Europa bereikt het waterpeil van de Donau in de Zuid-Duitse stad Passau een hoogte van 12,80 m. Dit is het hoogste niveau in meer dan 500 jaar. © AFP
15 juni: Bij het neerslaan van een demonstratie in het Gezipark in Istanbul, na enkele weken van grootschalige protesten vallen tientallen gewonden. © AFP
29 juni: Vierig Roze Zaterdag, de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade, in Utrecht. © NU.nl/jaap pijlman
29 juni: Duizenden mensen zijn bijeen gekomen op het Tahrirplein in Caïro om het aftreden van president Mursi te eisen, die een jaar geleden aan de macht is gekomen. © ANP
12 juli: Het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai heeft op haar 16de verjaardag vrijdag de Verenigde Naties in een toespraak opgeroepen meer te doen voor de toegankelijkheid van kinderen tot het onderwijs. © AFP
17 juli: Verkoeling zoeken tijdens de 97ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. © NU.nl/piet spanjers
21 juli: Prins Filip is de nieuwe koning van België. © ANP
21 juli: Aanhangers van het Belgische koningshuis bedanken koning Albert op de dag van de troonswisseling. Koning Albert draagt de troon over aan zijn zoon Filip. © ANP
23 juli: Prins William en zijn vrouw Kate tonen voor de deur van het St Mary's ziekenhuis in Londen hun pasgeboren zoon George aan het publiek. © AFP
25 juli: In zowel Nederland als België is er officieel sprake van een hittegolf. Het is de eerste hittegolf sinds juli 2006. © NU.nl/Els Bax
Internationaal verlengde Usain Bolt zijn heerschappij in de atletiek. © ANP
12 augustus: Een boodschap voor prins Friso. Prins Friso overleed op 44-jarige leeftijd in Paleis Huis ten Bosch. © ANP
16 augustus: De koninklijke familie na afloop van de uitvaart van prins Friso in Lage Vuursche. © ANP
21 augustus: In een voorstad van Damascus wordt een aanval uitgevoerd met sarin (zenuwgas). Er vallen ongeveer 1400 doden en een veelvoud aan gewonden. De aanval vindt plaats rond de aankomst van een delegatie van de Verenigde Naties, die eerder beweerd gifgasgebruik komt onderzoeken. © AFP
25 augustus: Miley Cyrus treedt op tijdens de MTV Video Music Awards. Veel mensen reageerden vol afschuw op haar optreden, waarin ze halfnaakt op het podium stond en tegen zanger Robin Thicke opschuurde. © AFP
7 september: Blijschap nadat het IOC in Buenos Aires bekend maakt dat de Olympische Zomerspelen van 2020 gehouden zullen worden in de Japanse hoofdstad Tokio. © ANP
11 september: Hevige regenval en storm heeft in de Mexicaanse deelstaat Veracruz geleid tot aardverschuivingen. Zeker 97 mensen kwamen om in Mexico als gevolg van twee tropische stormen. © AFP
17 september: Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag zijn eerste Troonrede voor. © ANP
21 september: Een gijzelaar onstapt uit het Westgate-winkelcentrum in Nairobi. Bij een aanval van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab vielen daar 72 doden. © AFP
11 oktober: De Belgische bondscoach Marc Wilmots wordt op handen gedragen door zijn spelers. Met een overwinning tegen Kroatië slagen de Rode Duivels erin zich te kwalificeren voor het WK voetbal in Brazilië. Het is voor het eerst sinds het WK in 2002 dat het Belgisch voetbalelftal present zal zijn op een groot voetbaltoernooi. © ANP
15 oktober: Het boek Gijp van Michel van Egmond over het leven van René van der Gijp wint de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. © ANP
19 oktober: In het centrum van Leeuwarden zijn bij een grote brand meer dan vijftien panden getroffen. Een 24-jarige bewoner van een van de panden overleefde de brand niet. © NU.nl/Marieke Reyneveld
23 oktober: De Australische autoriteiten hebben een massale evacuatie in gang gezet in het gebied ten westen van Sydney dat wordt bedreigd door tientallen bosbranden. © AFP
28 oktober: Een zware storm raast over Nederland. Op Vlieland wordt orkaankracht gemeten en bij Lauwersoog de zwaarste windstoot; 152 kilometer per uur. © NU.nl/Hans Vink
8 november: Een jongen loopt door de straten in de buurt van zijn verwoeste huis in Tanauan, op de Filipijnen. Op de Filipijnen passeert een typhoon het midden van het land. 11 miljoen mensen werden getroffen en minstens 6000 doden zijn er tot op heden geteld. © AFP
16 november: Sinterklaas komt aan in Groningen. Voorafgaand aan de intocht neemt de discussie over de vraag of Zwarte Piet racistisch is grote vormen aan. © ANP
26 november: Johan Cruijff en Ronald Koeman zien Ajax in de Amsterdam Arena stunten tegen FC Barcelona. Ajax wist met tien man een 2-1 overwinning te boeken tegen de Spaanse club in de groepspase van de Champions League. © ANP
24 november: In Zwolle wordt een zeldzame sperweruil gespot. Het dier werd voor het laatst in Nederland gezien in 2005. De afgelopen 100 jaar is de sperweruil slechts drie keer in Nederland waargenomen. © NU.nl/Jan Peter Jansen
28 november: Een Oekraïense student schreeuwt tijdens een protest tegen het besluit om een EU-handelsovereenkomst af te wijzen. © AFP
1 december: Bloemen en kaarsen in California voor de overleden acteur Paul Walker. De Fast and the Furious-acteur is op 40-jarige leeftijd omgekomen bij een auto-ongeluk. © ANP
10 december: Mensen houden kranten vast met daarop de foto van Nelson Mandela in het Orlando stadion in Soweto. Hier vindt de herdenkingsdienst plaats voor de overleden oud-president van Zuid-Afrika. © AFP
10 december: Onderonsje tussen weduwe van Nelson Mandela Graca Machel en Amerikaans president Barack Obama tijdens de herdenking van de oud-president van Zuid-Afrika. © ANP
13 december: Lange rijen voor de kist van Nelson Mandela, tijdens de week van nationale rouw in Zuid-Afrika. © AFP