2012 zal de nieuwsgeschiedenis ingaan als het jaar waarin prins Johan Friso in coma raakt na een noodlottig ski-ongeval in Oostenrijk.

Maar natuurlijk was er meer: Zo is 2012 het jaar van de stembus. Niet alleen in Nederland wordt een nieuw kabinet gekozen, maar over de hele wereld vinden machtswisselingen plaats of behouden leiders juist, op meer of minder democratische wijze, hun plek op het pluche.

Meer over de Nederlandse verkiezingen in ons politieke jaaroverzicht.

De Amerikanen kiezen er op 6 november voor om Barack Obama een tweede termijn te gunnen. Zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney komt tijdens de verkiezingsnacht dichtbij, maar verlies in Ohio, Virginia en Wisconsin garandeert Obama nog eens ruim 1400 overnachtingen in het Witte Huis.

Ook in Europa heeft de stembus het druk. In Frankrijk neemt François Hollande het stokje over van Nicolas Sarkozy, die na de tweede ronde op 6 mei het veld moet ruimen. Op diezelfde datum krijgt Andonis Samaras groen licht van een Griekse meerderheid om na enkele tussenpausen de definitieve opvolger te worden van Giorgos Papandreou.

Arabische lente

Andere belangwekkende verkiezingen vormen de nasleep van de Arabische Lente. Mohamed Mursi wordt eind mei verkozen tot de nieuwe president van Egypte. Op veel steun hoeft de opvolger van Hosni Mubarak enkele maanden later echter niet meer te rekenen.

Eerder staat Jemen al in het teken van een machtswisseling: Abed Rabbo Mansour Hadi volgt Ali Abdullah Saleh op - als enige kandidaat 'wint' hij de verkiezingen met 99,8 procent. In Libië is Ali Zeidan sinds 30 oktober de eerste gekozen premier sinds de val van ex-dictator Muammar Kadaffi. 

Rusland en China

In de twee wereldgrootmachten vindt op papier ook een wisseling van de macht plaats. Vladimir Poetin stelt zich op aandringen van zijn voorganger Dmitri Medvedev weer kandidaat om president te worden van Rusland. Met ruim 60 procent van de stemmen gaat hij op 7 mei zijn derde termijn in.

In China tenslotte begint op 8 november het congres van de Communistische partij, waar een Centraal comité van ongeveer 200 man wordt gekozen. Xi Jinping blijkt de gedoodverfde kandidaat om de huidige president Hu Jintao op te volgen.

Water en ijs

In eigen land houdt begin 2012 nog vooral het weer de gemoederen bezig. In januari zorgt hevige regenval voor wateroverlast in een strook van Dordrecht tot Noord-Groningen. Met name in het noorden van het land is de overlast groot en worden landbouwgebieden onder water gezet om het regenwater op te vangen.

Nadat het KNMI op 6 januari de waarschuwingen voor extreem weer heeft beëindigd en het waterpeil in de dagen daarna begint te dalen, verschuift de massale aandacht naar een vrolijker vorm van weernieuws: De elfstedenkoorts barst los.

Eind januari en begin februari staan dankzij aanhoudende vorst in het teken van speculaties, extra weerberichten, duiding bij de weerberichten, elfstedenprogramma's, een mediacircus in Friesland en natuurlijk de veelbesproken vergaderingen van rayonhoofden. Voorzitter van de Vereniging Friese Elfsteden Wiebe Wieling velt op 8 februari namens de Friese ijsmeesters het verlossende maar teleurstellende eindoordeel: it giet net oan.

Prins Friso

17 februari: Prins Friso in levensgevaar na ski-ongeluk. Het wordt het meest gelezen nieuwsbericht op NU.nl van 2012. De tweede zoon van koningin Beatrix komt tijdens de jaarlijkse ski-vakantie van de familie in het Oostenrijkse Lech onder een lawine terecht en raakt daarbij levensbedreigend gewond. 

Een week later wordt duidelijk dat de prins lijdt aan zeer ernstig hersenletsel en dat de kans dat hij ooit nog bij kennis komt heel klein is. Het duurt tot november voor de eerste echte update komt over de gezondheidstoestand van Friso: Hij heeft dan tekenen vertoond van 'zeer gering bewustzijn'. Toch is zijn toekomst onverminderd onzeker en geven artsen te kennen nog steeds 'zeer bezorgd' te zijn.

Oorlogen en conflicten

Toen in 2011 de revoltes in de Arabische wereld losbarstten was niet te vermoeden dat Syrië eind 2012 onverminderd in een bloedige burgeroorlog zou verkeren tussen, grofweg, verenigde rebellen en het leger van president Bashar al-Assad. 

Heel 2012 duiken er beelden op van grote explosies, burgerslachtoffers en mensen die vluchten over de grens naar Turkije. Uitzicht op een oplossing of in ieder geval een wapenstilstand is aan het einde van het jaar nog immer ver weg. Rusland en China blijven met een veto in de VN-Veiligheidsraad internationaal ingrijpen blokkeren.

Iets naar het westen gaat het halverwege november mis als het aantal raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël toeneemt. Israël slaat keihard terug, waarbij in de Gazastrook ruim 100 (burger)slachtoffers vallen.

Hamas krijgt zware klappen te verwerken en verliest onder meer de militaire leider Ahmed Jabari. Onder zware internationale druk komen de strijdende partijen 21 november tot een wapenstilstand. In december start Israël opnieuw met bouwen op de Westelijke Jordaanoever.

Natuurrampen

De meest in het oog springende natuurramp van 2012 is orkaan Sandy, die eind oktober de Amerikaanse oostkust teistert. Eerder houdt Sandy al huis in het Caribisch gebied. Het natuurgeweld kost in totaal 253 mensen het leven.

Begin december worden de Filipijnen getroffen door de tropische storm Bopha, waarbij ruim 200 doden vallen. 42 mensen overlijden in één dorp als een grote waterstroom van een berg over de huizen raast.

Dichter bij huis in Noord-Italië vallen in mei 26 doden bij twee aardbevingen binnen tien dagen. Begin juni volgen nog enkele naschokken.

Geen natuurramp maar wel een catastrofe van formaat is het kapseizen van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia. De kapitein van het schip wordt beticht van roekeloos gedrag dat uiteindelijk aan 32 mensen het leven heeft gekost. Een rechter moet nog op basis van recent afgerond onderzoek beslissen of het tot een rechtszaak komt.

Straffen

Het proces tegen massamoordenaar Anders Behring Breivik begint eind april. De Noorse rechtsextremist staat terecht voor het bloedbad op Utøya op 22 juli 2011, waarbij in totaal 77 mensen omkomen. Breivik krijgt waarop hij hoopt en wordt 24 augustus toerekeningsvatbaar verklaard. Hij gaat voor 21 jaar de cel in.

Het Sierra Leone-tribunaal veroordeelt voormalig president van Liberia Charles Taylor voor oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone: 50 jaar cel, met aftrek van het voorarrest.

Hosni Mubarak, voormalig president van Egypte, wordt tot levenslang veroordeeld omdat hij niet voorkwam dat tegenstanders van zijn regime tijdens de opstand in 2011 om het leven kwamen door politiekogels.

Nederlander Joran van der Sloot krijgt van de rechter in Peru 28 jaar celstraf opgelegd voor moord op de 21-jarige Stephany Flores.

Binnenlandse rechtszaken

Hoofdverdachte in de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak Robert M. wordt dit jaar veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor het verkrachten van zeker 67 zeer jonge kinderen en het verspreiden van kinderporno. Het hoger beroep in de zaak dient nog.

Er gaat een lichte schrik door het land als Willem Holleeder in januari vrijkomt. Aanvankelijk wordt gedacht dat de topcrimineel zich verscholen zal houden, maar niets is minder waar: De bekendste figuur uit de Amsterdamse onderwereld krijgt een heuse column in Nieuwe Revu, heeft een veelbesproken optreden in College Tour, zingt met Lange Frans en raakt betrokken bij een vechtpartij.

Holleeders voormalige advocaat Bram Moszkowicz zit dit jaar zelf in de beklaagdenbank wegens niet nagekomen toezeggingen en het onvoldoende verlenen van rechtsbijstand aan cliënten en het aannemen van cash betalingen. Moszkowicz wordt door de tuchtrechter uit het ambt van advocaat gezet, maar gaat nog tegen die uitspraak in beroep.

In november komt er na 13 jaar duidelijkheid over de moord op en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde. Nieuw DNA-onderzoek wijst ondubbelzinnig naar ene Jasper S., een boer uit het nabijgelegen Oudwoude. De nu 45-jarige S. bekent op 6 december.

Schietgeweld

De wereld wordt in 2012 meermaals opgeschrikt door plotseling en hevig vuurwapengeweld: Bij een filmpremière nabij Denver schiet James Holmes in juli 12 mensen dood, in het eveneens Amerikaanse Newtown eist een schietpartij in december op een basisschool 28 levens.

Een gijzeling in het Franse Toulouse leidt in juni eveneens tot dodelijke slachtoffers en aan het meer van Annecy worden drie mensen vermoord, 2 jonge meisjes overleven de aanslag ternauwernood.

Project X

In het Groningse Haren loopt een 'Facebook-grapje' volledig uit de hand. Als een scholiere haar vrienden via een zogeheten Facebook-evenement uitnodigt voor haar zestiende verjaardag en vergeet dat feest 'besloten' te maken, melden zich duizenden lolbroeken voor het partijtje. Wat in theorie nog een ludieke bijeenkomst had kunnen worden, ontaardt op 21 september in chaos en rellen. De rechtszaken tegen de plegers van vernieling en geweld zijn eind december nog aan de gang.

Ander nationaal drama dat tot ontsteltenis en felle discussie leidt is de mishandeling van een grensrechter in het amateurvoetbal op 2 december. Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys overlijdt aan de verwondingen die hem door jeugdige voetballers van Nieuw Sloten uit Amsterdam zijn toegebracht. 

Einde der tijden

Al het voorgaande ten spijt: de apocalyps moest nog komen. De Maya's hadden lang geleden berekend dat de aarde op 21 december 2012 zou vergaan, zo beweerden doemdenkers althans al sinds de jaren '60. Goed nieuws echter: De wereld draait sinds 22 december gewoon door en we lijken onverminderd af te stevenen op 2013.

2012 in beeld

2012 zal de nieuwsgeschiedenis ingaan als het jaar waarin prins Johan Friso in coma raakt na een noodlottig ski-ongeval in Oostenrijk. © ANP
2 januari: De brandweer bestrijdt een brand in het Goffertstadion in Nijmegen. De brand woedde in De Gaanderij, het businessgedeelte van het NEC-stadion. © ANP
3 januari: Vooral het noorden van het land ondervindt overlast van zware windstoten tot 120 kilometer per uur. Op meerdere plaatsen zijn golfplaten van daken gewaaid. © NU.nl/Peter van Renen
13 januari: De rechtbank van Lima heeft Joran van der Sloot vrijdag tot 28 jaar cel veroordeeld voor roofmoord op de Peruaanse Stephany Flores (21). © ANP
14 januari: In de sneeuw naar de trein op station Geldermalsen. Het heeft hevig gesneeuwd in Nederland. Volgens een woordvoerder van Weeronline is er tot 14 centimeter gevallen. © NU.nl/Daud Pechler
16 januari: Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Door de ramp voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio kwamen 32 mensen om het leven. © ANP
21 januari: Laura Dekker komt aan in de haven van Sint Maarten na haar soloreis om de wereld. Het 16-jarige meisje vertrok een jaar geleden vanaf Sint Maarten en is de jongste solozeiler die rond de wereld heeft gevaren. © ANP
21 januari: Bij bloedige aanslagen in de Noord-Nigeriaanse stad Kano vielen minstens 185 doden. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de radicaalislamitische sekte Boko Haram. © AFP
29 januari: Stefan Groothuis heeft in Calgary voor de eerste keer in zijn carrière de wereldtitel sprint veroverd. De Gelderlander volbracht de slotafstand, de 1000 meter, in 1.06,96. © ProShots
4 februari: Een massabegrafenis in de Syrische stad Homs. Syrische troepen hebben zeker 230 mensen gedood. Honderden anderen raakten gewond bij het bloedbad. © AFP
11 februari: IJspret op de Amsterdamse grachten. Een goede schaatsdag in Nederland, met temperaturen onder nul. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
14 februari : Door brand in een gevangenis in Honduras zijn zeker 357 mensen om het leven gekomen. Velen van hen stierven in hun cel. De brand brak woensdag uit in de stad Comayagua, ongeveer 70 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa. Veel gedetineerden in de overvolle gevangenis zijn in hun cel verbrand of gestikt door de rook, omdat hun cellen niet werden geopend. © ANP
18 februari: Koningin Beatrix, prinses Mabel en prins Willem-Alexander komen aan bij het academisch ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Johan Friso verblijft na een ski-ongeluk. © AFP
18 februari: Een kind woont in de Church of our Savior in Den Haag de herdenkingsdienst bij voor de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Door het ongeluk op 13 februari kwamen 22 kinderen en zes volwassenen om het leven. © ANP
20 februari: Job Cohen treedt met onmiddellijke ingang terug als politiek leider van de PvdA. Hij legt het voorzitterschap van de Tweede Kamerfractie neer en zal niet terugkeren in de Tweede Kamer. © ANP
22 februari: Zeker 50 mensen zijn woensdag omgekomen door een treinongeval in het westen van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Er vielen daarnaast 675 gewonden. Het is de ergste treinramp in het Zuid-Amerikaanse land in meer dan 30 jaar. © AFP
3 maart: De opening van de eerste officiële Apple Store van Nederland aan het Leidseplein in Amsterdam. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
4 maart: Vladimir Poetin en zijn echtgenote brengen hun stem uit. Poetin is opnieuw gekozen tot president van Rusland. © ANP
6 maart: Een bomvolle Amsterdam Arena is het toneel van een demonstratie tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn er in totaal zo'n 50.000 stakende leraren naar het voetbalstadion gekomen, waarmee dit de grootste staking in het onderwijs ooit is. © NU.nl/Ruben Van Vliet
20 maart: Een vrouw huilt terwijl ze tegen een zijraam leunt van de wagen die de kisten van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in Toulouse zal vervoeren na een ceremonie op de joodse school Ozar Hatorah. Bij de schietpartij vielen vier doden: een 30-jarige rabbijn, zijn twee kinderen van drie en zes jaar oud, en een derde kind van negen. © AFP
22 maart: Geen treinen in een groot deel van de Randstad door een sein- en wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol. © ANP
26 maart: Filmregisseur James Cameron in de eenpersoonsduikboot Deepsea Challenger. Het is Cameron gelukt om met de duikboot de diepste plek van alle oceanen te bereiken: de bodem van de Marianentrog, ten noorden van Papoe-Nieuw-Guinea in de Stille Oceaan. © ANP
1 April: De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft in Myanmar een parlementszetel veroverd. In 1990 behaalde Suu Kyi al eens een grote overwinning, maar toen liet de militaire junta haar niet aan de macht komen. Tijdens de verkiezingen van 2010 had Suu Kyi huisarrest en boycotte haar partij de NLD de stembusgang. Suu Kyi is in totaal 15 jaar opgesloten geweest. © ANP
4 april: Een grote brand in een bedrijfspand van telefoonaanbieder Vodafone in Rotterdam. Door de brand heeft Vodafone een storing in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Kennemerland die de hele dag duurt. © NU.nl/Gino Press
8 april: Hoogste paasvuur ter wereld ontstoken in Espelo. De organisatie schat dat er 10.000 mensen naar kijken. © NU.nl/Heidie Duteweert
15 april: Een vrouw herdenkt de scheepsramp Titanic en gooit een roos in het water bij de Britse haven van Southhampton. Het is 100 jaar geleden dat de Titanic in de golven van de Atlantische Oceaan verdween. Bij de ramp kwamen 1512 mensen om het leven, onder wie drie Nederlanders. © AFP
21 april: Een stoptrein en een intercity rijden frontaal op elkaar bij het Amsterdamse Westerpark. Meer dan 100 mensen raakten gewond, van wie 42 ernstig. Een 68-jarige vrouw overleed een dag na het ongeluk in het ziekenhuis aan haar verwondingen. © ANP
24 april: Premier Mark Rutte na afloop van het debat over de val van het kabinet. © ANP
30 april: Nederland viert Koninginnedag. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
1 mei: Honderden demonstranten voeren actie in Maastricht tegen het nieuwe Nederlandse coffeeshopbeleid. Sinds 1 mei zijn coffeeshops in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden met een wietpas mogen toelaten. © ANP
2 mei: Ajax-coach Frank de Boer viert met zijn spelers in het bad het kampioenschap van de Amsterdamse club. © ANP
6 mei: Twee aanhangers van de Franse socialistische partij kunnen hun geluk niet op nadat bekend wordt gemaakt dat hun kandidaat, François Hollande, de verkiezingen heeft gewonnen. © AFP
12 mei: Bezoekers lopen rond een aquarium tijdens de Expo 2012 in Yeosu, een plaatsje aan de zuidkust van Zuid-Korea. Op de 'Expo' etaleren 104 landen hun kennis en kunsten omtrent kust en zee. © AFP
20 mei: Een zonsverduistering te zien van China tot aan de Amerikaanse staat Texas. © ANP
20 mei: Door een aardbeving in het noorden van Italië zijn zes mensen om het leven gekomen. Anderhalve week later werd Noord-Italië opnieuw getroffen door een aardbeving. © ANP
22 mei: Space Exploration Technologies, kortweg SpaceX, heeft de Dragon-capsule met vracht voor het Internationale Ruimtestation (ISS) gelanceerd.De Dragon is de eerste particuliere ruimtecapsule die naar het ISS vertrekt. © AFP
30 mei: Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft Charles Taylor, de vroegere krijgsheer en president van Liberia, in Leidschendam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar. Taylor wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de gruwelen die in Sierra Leone vooral in de jaren '90 door wrede bendes werden gepleegd. © ANP
Zaterdag 3 juni: Een aanhanger van Hosni Mubarak reageert op de uitspraak van de rechter. De oud-president is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf . © AFP
6 juni: Venusovergang in Los Angeles. De Venusovergang is een unieke fenomeen waarbij de planeet Venus als een zwarte stip voor de zon langs schuift. © AFP
17 juni: Rafael van der Vaart (R) en Nigel de Jong van het Nederlands elftal balen na de 2-1 voor Portugal tijdens de laatste groepswedstrijd van Oranje bij het EK voetbal 2012. Het Nederlands elftal gaat puntloos naar huis. © ANP
1 juli: De spelers van het Spaanse elftal vieren de overwinning. In het midden aanvoerder Iker Casillas met de beker, Andres Iniesta (2eL) en David Silva (3eL). Spanje versloeg Italie in de finale van het EK voetbal met 4-0. © ANP
1 juli: Astronaut André Kuipers en zijn twee medereizigers landen na bijna tweehonderd ruimtedagen weer op aarde. De terugvlucht vanuit het ruimtestation ISS verliep volgens schema. © ANP
6 juli: Wielrenner Wout Poels na zijn zware val in de zesde etappe van de Tour de France. De rijder van Vacansoleil-DCM loopt een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben op. © ANP
8 juli: Roger Federer wint voor de zevende keer Wimbledon en evenaart daarmee het record van Pete Sampras. De Zwitser klopte Andy Murray in de finale met 4-6, 7-5, 6-3 en 6-4. © ANP
12 juli: Een Syrische jongen bij een verbrande auto in de Syrische stad Tremseh. Bij een bloedbad in de stad vielen meer dan 200 doden. Het regeringsleger zou erachter zitten. © ANP
16 juli: De 96e Vierdaagse gaat van start met 41.472 deelnemers. © NU.nl/Yvonne Ebeli
18 juli: Het raadhuis van de Brabantse gemeente Waalre is in vlammen opgegaan nadat twee auto's het pand hadden geramd. Er wordt geschokt gereageerd op de aanslag. © NU.nl/Hans van Hamersveld
22 juli: Bradley Wiggins kust zijn vrouw na de finish van de Tour de France. Wiggins heeft als eerste Brit de Tour de France gewonnen. © ANP
20 juli: Een vrouw steekt een kaars aan voor de slachtoffers van de schietpartij in Aurora. Bij de schietpartij, tijdens de première van de nieuwste Batman-film, zijn twaalf mensen om het leven gekomen. © AFP
27 juli: Vuurwerk boven de Tower Bridge in Londen tijdens de openingsceremonie van de 27e zomereditie van de Olympische Spelen. © ANP
29 juli: Marianne Vos heeft Nederland de eerste gouden medaille bezorgd op de Olympische Spelen. De Brabantse wielrenster klopte de Britse Lizzie Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaja in de sprint in Londen. © ANP
5 augustus: Twee vrouwen kijken naar de aanwezige politie bij de sikh-tempel in Oak Creek, Wisconsin. Bij een schietpartij in de tempel zijn zeven doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. © AFP
6 augustus: De eerste kleurenfoto die de Marsrover Curiosity vanuit de krater waar hij is geland heeft teruggestuurd naar de aarde. © AFP
16 augustus: Scotland Yard arrestateert een support van Julian Assange bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Ecuador verleent Wikileaks-baas Julian Assange politiek asiel. © AFP
24 augustus: Anders Behring Breivik aanvaardt de mogelijk levenslange gevangenisstraf voor zijn terreurdaden die vorig jaar aan 77 mensen het leven kostten. Breivik werd tot een periode van tien tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld, wat nog kan worden verlengd als hij tegen die tijd nog als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd. © AFP
6 september: 'Blade babe' Marlou van Rhijn wint paralympisch goud op de 200 meter in de T44-klasse. De Nederlandse atlete noteert in Londen een nieuw wereldrecord van 26,18. © ANP
11 september - Bij gewelddadigheden rond het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi heeft het leven gekost aan de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens. © AFP
12 september - Wachtende kiezers bij het stembureau op Den Haag Centraal voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012. © NU.nl/Willem Verheijen
De politie in Groningen en de burgemeester van Haren hebben steken laten vallen bij het 'Project X'-feest in Haren, dat flink uit de hand was gelopen. © ANP
22 september: Koningin Beatrix loopt samen met directeur Ann Goldstein (L) door het vernieuwde Stedelijk Museum, dat door de vorstin feestelijk werd heropend. © ANP
15 oktober: De Oostenrijkse parachutist Felix Baumgartner heeft een sprong gemaakt van de recordhoogte van zo'n 39 kilometer hoogte. © AFP
16 oktober - Zeven kapitale werken worden uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen © ANP
22 oktober: De naam van Lance Armstrong wordt uit de wielergeschiedenis gewist. De internationale wielerunie UCI heeft de Amerikaan, in navolging van antidopingorganisatie Usada, zijn zeven tourzeges afgenomen. © ANP
30 oktober: Door tropische storm Sandy zit een groot deel van de Amerikaanse stad New York zonder stroom. © AFP
5 november: Het kabinet Rutte II met koningin Beatrix op het bordes voor de traditionele foto na beëdiging op paleis Huis ten Bosch. © ANP
6 november: Uitzinnige Obama-stemmers tonen hun vreugde over de herverkiezing van de huidige president. © AFP
14 november: Voor het eerst in 10 jaar vindt er in Australië een zonsverduistering plaats. © AFP
17 november: Intocht Sinterklaas in Roermond. © NU.nl/Cord Beckmann
19 november: De 44-jarige Jasper S. is aangehouden in de moordzaak van Marianne Vaatstra. Op haar graf zijn verse bloemen gelegd. © ANP
25 november: Bij een brand in een textielfabriek in Bangladesh zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen. © AFP
5 december: De 170 meter lange Ocean Victory in de problemen omdat een ketting van een boei in de schroef terechtkwam. Het schip dreef daarna naar de kust. © ANP
6 december: Koningin Beatrix stapt in de trein bij de opening van de Hanzelijn. De Hanzelijn is een vijftig kilometer lange spoorweg tussen Lelystad en Zwolle. © ANP
10 december: De auto met daarin het lichaam van de omgekomen grensrechter Richard Nieuwenhuizen rijdt bij het crematorium door een erehaag van jeugdspelers van SC Buitenboys. Nieuwenhuizen overleed na mishandeling door spelers van de Amsterdamse club SV Nieuw Sloten. © ANP
12 december: Op zandplaat De Razende Bol, bij de zuidwestkust van Texel, is een twaalf meter lange bultrug gestrand. De bultrug 'Johannes' sterft een paar dagen later. © ANP
14 december: Totale verslagenheid na de schietpartij in Newtown, Connecticut. Op de Sandy Hook basisschool vond een schietpartij plaats. De dader heeft tenminste twintig kinderen en zeven volwassenen om het leven gebracht, en schoot vervolgens ook zichzelf dood. © Schietpartij Newtwon