Met Oranje dat als vicewereldkampioen afreisde naar het EK, talenten in de Tour en een ijzersterke equipe in Londen kon het niet anders dan een gouden sportzomer voor Nederland worden.

Maar alleen bij de Zomerspelen werd aan de hoge verwachtingen voldaan. Het grootste dopingschandaal dat de sportwereld ooit heeft gekend wierp vervolgens een flinke schaduw over het sportjaar 2012.

Lance Armstrong vermeldde nog 'zevenvoudig Tourwinnaar' op zijn Twitterbiografie, de naamsbekendheid van Dorian van Rijsselberghe buiten Texel was nihil en Bert van Marwijk zou niet hebben gedacht dat zijn voornaamste broodwinning in het najaar het analyseren van wedstrijden zou zijn toen op 5 mei de sportzomer begon met de start van de Ronde van Italië.

Ajax

Vlak voor aanvang van de Giro kroonde Ajax zich tot landskampioen. Net als een jaar eerder kwamen de Amsterdammers met een flinke achterstand op de kopgroep uit de winterstop. Aan de hand van Jan Vertonghen zette de equipe van coach Frank de Boer een imposante reeks van veertien overwinningen op rij neer.

Feyenoord meldde zich na jaren van malaise weer in de top van de eredivisie. De met steeds minder financiële problemen kampende Rotterdamse club legde beslag op de tweede plaats, goed voor de voorrondes van de Champions League. PSV moest genoegen nemen met winst in het bekertoernooi.

Echec in Oekraïne

Arjen Robben maakte met Bayern München voor de tweede keer in drie jaar zijn opwachting in de Champions League-finale. Nota bene in de eigen Allianz Arena ging het opnieuw mis. Dat kwam voor een groot deel door de Groninger zelf, die er niet in slaagde een strafschop te verzilveren in de verlenging. Na de penaltyreeks nam Chelsea voor het eerst de hoofdprijs mee naar huis.

De misser van Robben bleek de opmaat tot een dramatisch EK. Een nederlaag tegen de Denen(0-1) stelde de ploeg van Van Marwijk voor een vrijwel onmogelijke opgave in de 'poule des doods'. Nadat ook van Duitsland verloren werd (1-2) bleek dat het ernstig mis zat binnen de spelersgroep van Oranje.Volgens insiders was er niets meer over van de chemie van 2010.

Tegen Portugal werd het echec voltooid met de derde nederlaag (1-2). Een unieke wanprestatie: nooit eerder verloor Oranje al z'n poulewedstrijden op een eindtoernooi. Van Marwijk besloot na deze sof de eer aan zichzelf gehouden, vijf dagen na de finale werd Louis van Gaal aangesteld als zijn opvolger.

Tegenvallende Tour

De achttien Nederlandse wielrenners die aan de start van de Tour de France verschenen, zorgden evenmin voor Oranje-succes. Aan het slot van de eerste week kwam een groot deel van het peloton hard ten val op een Noord-Franse weg.

Vrijwel de gehele Raboploeg maakte deel uit van het bloedbad, maar Vacansoleil-renner Wout Poels was er het ergst aan toe. Met een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben verliet hij de Tour.

Voor het zevende jaar op rij was er geen Nederlandse etappezege. Op de 28e plaats in een Tour die voor weinig spektakel zorgde was Laurens ten Dam de beste Nederlander, ver achter de eerste Britse winnaar Bradley Wiggins.

Olympische Spelen

Het olympische festijn moest voor de Oranje-liefhebber de sportzomer redden. Maar ook op de Zomerspelen van Londen kwam Nederland slecht uit de startblokken. De vier jaar lang dominante estafettedames moesten in het zwemwater verrassend genoegen nemen met zilver en in kernsporten als roeien en judo bleven de prestaties ver onder de maat.

Wie anders dan Marianne Vos wakkerde het olympische vuur aan. De veelvraat reed in een regenachtig Londen op fenomenale wijze naar de winst en het eerste goud voor Nederland.

Ranomi Kromowidjojo volgde in haar wiel door goud te winnen op de 50 en de 100 meter vrij. Ook windsurfer Van Rijsselberghe en de hockeydames sloten hun olympische campagne af met goud.

Het hoogtepunt was echter de sensationele Cassina-Kovacs-Kolman-combinatie van Epke Zonderland. Door als eerste turner een vluchtcombinatie van drie aaneengesloten elementen tentoon te spreiden zorgde hij voor een historische gouden medaille. Met twintig plakken, waarvan zes goud, kon chef de mission Maurits Hendriks tevreden terugkijken op Londen.

Armstrong

Terwijl de sportwereld na één van de succesvolste Spelen ooit op een roze wolk leefde, werkte het Amerikaanse antidopingagentschap USADA aan een rapport dat bij de openbaarmaking op 10 oktober zorgde voor de ontmaskering van de een van de grootste sporthelden. 

Het USADA oordeelde dat Lance Armstrong de hoofdrolspeler was in 'het meest geraffineerde, succesvolle en professionele dopingnetwerk in de geschiedenis van de sport'.

De UCI besloot de Amerikaan al zijn zeven Tourzeges te ontnemen. Armstrong heeft zich tot op de dag van vandaag niet uitgelaten over het USADA-rapport, alle bekentenissen van zijn oud-ploeggenoten ten spijt.

Voor de Nederlandse topsport waren de gevolgen eveneens groot. Na zeventien jaar als hoofdsponsor van Nederlands meest succesvolle wielerploeg besloot Rabobank het wielrennen de rug toe te keren. De equipe gaat verder als Blanco Pro Cycling en is nog op zoek naar een sponsor.

En verder...

Voor Marianne Vos bleef het niet bij olympisch goud. De Brabantse won de wereldtitel in het veld en op de weg. Bij de mannen bleek de Belg Philippe Gilbert de sterkste in Valkenburg.

2012 was het jaar van Sven Kramers comeback. Alsof hij nooit was weggeweest greep de Fries zowel de Europese als de wereldtitel allround. Stefan Groothuis kroonde zich in Calgary tot wereldkampioen sprint. Bij de vrouwen werd Ireen Wüst wereldkampioen allround in Moskou.

Sebastian Vettel greep voor het derde jaar in successie de wereldtitel in de Formule 1 na een zinderende strijd met Fernando Alonso. Er diende zich ook een Nederlands talent aan; Robin Frijns gaat in 2013 testen bij Sauber.

Tennis

In het tennis bereikte Roger Federer na zijn zege op Wimbledon opnieuw de nummer één-positie, waarmee hij het record van Pete Sampras van het aantal weken op de toppositie verbeterde.

Novak Djokovic sloot het jaar echter af als wereldranglijstaanvoerder. Toch zal 2012 in de tenniswereld vooral de boeken ingaan als het jaar waarin Andy Murray definitief doorbrak als wereldster met winst van olympisch goud en de US Open, z’n eerste Grand Slam-titel.

Bij de vrouwen heerste Serena Williams als vanouds; ze won Wimbledon, olympisch goud en de US Open.

Sportjaar 2012

Voor wielrenner Lance Armstrong is 2012 geen goed jaar. Amerikaanse antidopingagentschap USADA zorgde voor de ontmaskering van de een van de grootste sporthelden. © AFP
Het USADA oordeelde dat Lance Armstrong de hoofdrolspeler was in ‘het meest geraffineerde, succesvolle en professionele dopingnetwerk in de geschiedenis van de sport.’ © AFP
Al zijn zeven Tourzeges worden ontnomen. Armstrong heeft zich tot op de dag van vandaag niet uitgelaten over het USADA-rapport. © AFP
Na de Armstrong ontmaskering besloot Rabobank, na 17 jaar hoofdsponsor te zijn, het wielrennen de rug toe te keren. De Raboploeg gaat nog een jaar door, maar als White Label Team; de bank wil zijn naam niet meer terugzien op de wielershirts. © ANP
Vlak voor aanvang van de Giro kroonde Ajax zich tot landskampioen. Net als een jaar eerder kwamen de Amsterdammers met een flinke achterstand op de kopgroep uit de winterstop. © ANP
Aan de hand van Jan Vertonghen zette de equipe van coach Frank de Boer een imposante reeks van veertien overwinningen op rij neer. © ANP
Feyenoord meldde zich na jaren van malaise weer in de top van de eredivisie. De met steeds minder financiële problemen kampende Rotterdamse club legde beslag op de tweede plaats, goed voor de voorrondes van de Champions League. © ANP
De verwachtingen van de 'Gouden Sportzomer' werden alleen voldaan bij de Olympische Spelen in Londen. © ANP
Maar ook op de Zomerspelen van Londen kwam Nederland slecht uit de startblokken. De vier jaar lang dominante estafettedames moesten in het zwemwater verrassend genoegen nemen met zilver. © ANP
Marianne Vos wakkert het olympische vuur weer aan. Ze pakte in regenachtig Londen het eerste goud voor Nederland © AFP
Ranomi Kromowidjojo was de tweede die Nederlands goud won op de 50 en 100 meter vrij. © ANP
Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe wint Nederlands goud. © Eric van Staten/Zeilen.nl
De hockeydames winnen in de finale van Argentinië en veroveren ook goud. © ANP
Hoogtepunt voor Nederland was echter turner Epke Zonderland. © ANP
Door als eerste turner een vluchtcombinatie van drie aaneengesloten elementen tentoon te spreiden zorgde hij voor een historische gouden medaille. © ANP
Jamaicaan Usain Bolt wint ook historisch goud. Als eerste atleet prolongeerde hij zijn olympische titels op de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter estafette. © ANP
De Tour de France was voor Nederland ook geen succes. Bijna de gehele Raboploeg kwwam ten val. Wielrenner Wout Poels heeft het meeste pecht met een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben. © ANP
Er was voor de zevende keer op rij geen Nederlandse etappezege. Laurens ten Dam eindigde als hoogste Nederlander op de 28e plaats. © ANP
Het EK voetbal was misschien wel de grootste teleurstelling van de sportzomer.
Een nederlaag tegen de Denen(0-1) stelde de ploeg van Van Marwijk voor een vrijwel onmogelijke opgave in de ‘poule des doods’. © ANP
Nadat ook van Duitsland verloren werd (1-2) bleek dat het ernstig mis zat binnen de spelersgroep van Oranje. Van Persie scoort het doelpunt tegen Duitsland. © ANP
Een unieke wanprestatie: nooit eerder verloor Oranje al z'n poulewedstrijden op een eindtoernooi.
Van Marwijk besloot na deze sof de eer aan zichzelf gehouden, vijf dagen na de finale werd Louis van Gaal aangesteld als zijn opvolger. © ANP
Het schaatsen gaat wel goed dit jaar. Nederlandse Ireen Wüst wint goud in Moskou. © AFP
Dit jaar maakte Sven Kramers zijn comeback. Hij greep de Fries zowel de Europese als de wereldtitel allround. © ANP
Sebastian Vettel greep voor het derde jaar in successie de wereldtitel in de Formule 1. © ANP
In het tennis bereikte Roger Federer na zijn zege op Wimbledon opnieuw de nummer één-positie, waarmee hij het record van Pete Sampras van het aantal weken op de toppositie verbeterde. © ANP
Novak Djokovic sloot het jaar echter af als wereldranglijstaanvoerder. © ANP
Toch zal 2012 in de tenniswereld vooral de boeken ingaan als het jaar waarin Andy Murray definitief doorbrak als wereldster met winst van olympisch goud op de US Open, z’n eerste Grand Slam-titel. © ANP
Tennisster Serena Williams was in 2012 als vanouds; ze won Wimbledon, olympisch goud en de US Open. © ANP