2012 stond, net als het jaar daarvoor, voor de gadgetliefhebber in het teken van opvolgers en kleine, maar belangrijke verbeteringen.

Het afgelopen jaar werden smartphones en tablets voorzien van HD-schermen en quadcore-processors. Ultrabooks begonnen aan een serieuze opmars. Twee nieuwe spelcomputers van Sony en Nintendo bestormden de winkels.

Hoewel echt grote verrassingen uitbleven, leverde ook 2012 weer een stortvloed aan interessante hebbedingetjes op. NU.nl zet de tien mooiste, leukste en meest toonaangevende elektronicaproducten van het afgelopen jaar op een rijtje.

1. Samsung Galaxy S III - De succesvolste Android-smartphone

Sneller, groter, slanker. De drie kernkreten die toepasbaar zijn op alle high-end smartphones van het afgelopen jaar, gelden zeker ook voor de opvolger van Samsungs Galaxy S II.

De smartphone is echter niet alleen sneller dan zijn voorganger, maar ook dan de meeste van zijn directe concurrenten. Een mooi en groot HD-scherm en stevige accu maken het helemaal af.

Dat de Galaxy S III doorstoot naar de eerste plek in dit jaaroverzicht, heeft het toestel niet alleen aan zichzelf te danken, maar ook aan de consument: Samsungs vlaggenschiptoestel is de best verkopende Android-smartphone tot nu toe.

2. HTC One X - Oogstrelend unibody-design

Met de One X bewees HTC dit jaar prachtige unibody-telefoons te kunnen maken. De smartphone-uit-één-stuk heeft een design om van te watertanden, al voelt de uítstekende cameralens achter op het toestel wat kwetsbaar aan.

De Android-smartphone is net niet zo rap als Samsungs vlaggenschip en heeft een iets mindere accu, maar beschikt wel over het mooiste smartphonescherm van het jaar: een 4,7-inch HD-scherm waar de kleuren van afspatten en dat HTC’s luxe Sense-interface er nog fraaier uit laat zien.

3. Google Nexus 7 -  HD-tablet voor zachte prijs

Met zijn eerste ‘eigen’ tablet (die eigenlijk geproduceerd wordt door Asus) verbaasde Google dit jaar vriend en vijand. Het 7-inch toestel heeft een goed HD-scherm (al blijft dat van de iPad beter), een snelle rekenchip en een soepel draaiende versie van Android.

Het apparaat weet echter vooral te imponeren met zijn prijs: een HD-tablet voor nog geen 200 euro klinkt namelijk niet alleen als een goede deal, maar is dat ook – getuige de consument die massaal de knip trok.

4. Apple iPhone 5 - Kleine ingrepen, groter scherm

De zesde iPhone lijkt op papier nog maar nauwelijks te innoveren, maar in de praktijk blijkt Apple het ’m toch weer geflikt te hebben.

Door kleine ingrepen is het toestel sneller, lichter en slanker dan voorheen, terwijl de accuduur ook nog eens fors is toegenomen. Een van de meest in het oog springende veranderingen is het scherm, dat een paar honderd pixels hoger is geworden.

De vraag blijft echter wanneer Apple weer eens met een écht nieuw toestel komt. En na zes jaar dezelfde icoontjes aanraken, kan iOS ook wel weer eens een fris jasje gebruiken.

5. Apple MacBook Pro Retina - Patsen met pixels

Apple verraste dit jaar niet zozeer in de smartphone- en tablethoek, maar eerder met zijn laptops. Of liever gezegd: met de nieuwe Retina-versies van zijn 13- en 15-inch MacBook Pro.

Met name de 15-inch variant weet te imponeren met zijn exorbitante resolutie van 2880 bij 1800 pixels. Ter vergelijking: tot juni 2012 werden 15-inch schermen met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels nog als ‘haarscherp’ omschreven.

Combineer dat met een prima accuduur, een goede kleurweergave en snelle prestaties, en het mag duidelijk zijn dat Apple met zijn Retina-Macbooks een stevige troef in handen heeft.

6. Nokia Lumia 920 - Bellen met handschoenen

Met de Lumia 920 zet Nokia een zeer krachtig toestel neer voor Microsofts mobiele besturingssysteem, Windows Phone 8.

Het toestel is snel, heeft een puike camera, is draadloos op te laden en beschikt over een fraai touchscreen dat ook met handschoenen aan te bedienen is.

Wel is het jammer dat de goede specificaties voor een vrij dikke body zorgen en die behuizing in sommige gevallen iets te glad kan aanvoelen.

7. Apple iPad 4 - De nieuwe iPad, maar dan echt

De iPad 4 was technisch gezien geen grote verrassing, maar het feit dat Apple in 2012 maar liefst drie verschillende iPad-modellen uitbracht wel.

De '4' is wel het beste model van de drie. De tablet gebruikt hetzelfde, enorm scherpe scherm als de Nieuwe iPad (iPad 3), die begin 2012 verscheen. Maar waar zijn voorganger per saldo weinig extra rekenkracht bood ten opzichte van de iPad 2, zorgt de iPad 4 nu wél voor een enorme prestatieboost.

Dat Apple hier eerst een tussenmodel voor nodig had, drukt de notering in deze top 10 wel een beetje.

8. Nintendo Wii U - Consolegamen met een tablet

De opvolger van de Wii heeft heel wat te bewijzen, niet in de laatste plaats dat hij langer leuk blijft dan zijn voorganger - veel vroege bezitters van de Wii hebben hun spelconsole na de intrede van HD voornamelijk stof zien verzamelen.

De Wii U lijkt met zijn full-HD-weergave en hdmi-aansluiting helemaal up-to-date, maar de echte vernieuwing zit ’m ook deze keer weer in de besturing. De nieuwe Wii U GamePad – een kruising tussen een gamecontroller en een tablet – maakt nieuwe manieren van gamen mogelijk, waarbij spelers dingen zien die de anderen niet kunnen zien.

Of dit genoeg zal blijken om de spinnenwebben uit de disksleuf te weren, moet echter nog blijken.

9. Sony PlayStation Vita - Indrukwekkende gamehandheld

De PlayStation Vita, de gamehandheld die dit jaar de PlayStation Portable (PSP) opvolgde, had het eigenlijk al moeilijk toen hij nog gelanceerd moest worden.

Gamehandhelds lijken niet meer van deze tijd: de spellen mogen dan groots zijn opgezet, ze zijn gewoon te duur in vergelijking met de spotgoedkope – of gewoon gratis – snackspelletjes op smartphones en tablets.

Aan de kwaliteit van de Vita zal het zeker niet liggen: het scherpe, fraaie touchscreen, de aanrakingsgevoelige achterkant en de handige bedieningsknoppen zorgen samen voor spelervaringen die op een smartphone simpelweg niet mogelijk zijn. Het wordt wel tijd dat Sony een blik met nieuwe titels opentrekt voor de indrukwekkende handheld.

10. Samsung Series 8 ES8000 - De televisie wordt slimmer

Tv’s waarmee je kunt internetten, Youtube-filmpjes kunt bekijken en 3D-content kunt bekijken, zonder dat er externe apparatuur voor nodig is? Inderdaad, die waren er in 2011 ook al.

Maar de Series 8-televisies die Samsung het afgelopen jaar op de markt heeft gebracht, gaan nog een stapje verder. De ES8000-modellen hebben een fraai ontwerp met minimale randen rond het scherm, een bijzondere voet en een camera boven het beeld.

Die ingebouwde hd-camera en microfoon kunnen worden gebruikt om te Skypen, maar ook om de televisie met handgebaren en stemcommando’s te bedienen. Dit werkt nog niet altijd even vlekkeloos, maar dat neemt niet weg dat de ES8000-toestellen zich de meest futuristische televisies van 2012 mogen noemen.