2012 was het jaar van de grote hoeveelheid verschuivingen in de modewereld, algemene reislust en broodjes kroket.

Modeontwerper John Galliano haalde in 2011 alle nieuwskoppen met de antisemitische uitspraken die hij deed in een Parijs café. De grote vraag die al snel rees was wie zijn opvolger zou zijn bij Dior.

Vlak voor de jaarwisseling werd bekend dat de van oorsprong Belgische ontwerper Raf Simons Jil Sander zou verlaten en het stokje van Galliano als creatief directeur over zou nemen.

Zijn eerste collectie voor het Franse modehuis, een sobere en ingetogen collectie met slanke broeken onder korte schootjes in uni-kleuren, baljaponnen en jassen die als jurk werden gedragen, werd door de modepers goed ontvangen.

"Zijn kleding is vaak zo simpel dat je er een tijdje naar moet kijken voor je dat kleine detail of de magistrale manier waarop dat mouwlove zwarte stuk over het lichaam valt, ziet. Hij haalt het meeste en het beste uit couture, en dit is nog maar het begin", aldus Cathy Horyn van The New York Times.

Jil Sander

De Duitse modeontwerpster Jil Sander ging op haar beurt terug naar het modehuis dat haar naam draagt, Hedi Slimane verving Stefano Pilati bij Yves Saint Laurent, die weer werd gecontracteerd door het Italiaanse Zegna.

Christopher Kane ging weg bij Versus om zich te concentreren op zijn eigen label en de jonge Alexander Wang is gestrikt door Balenciaga als opvolger van Nicolas Ghesquière.

Vogue

2012 is ook het jaar van de Nederlandse Vogue. Aan de Bijenkorf de eer om in maart een preview te geven van wat het modepubliek te wachten staat. Hoewel een aantal critici sceptisch was over de lancering van een Nederlandse variant van de modebijbel, bleek de speciale uitgave van de eerste editie snel uitverkocht. Binnen een half uur was het 'collectors item' op.

Er prijkten het afgelopen jaar voornamelijk Nederlandse modellen op de voorkant, met Ymre Stiekema op het belangrijkste nummer, het septembernummer, en Doutzen Kroes in een blauwe jurk van satijn op de cover van het laatste nummer van het jaar.

Doutzen Kroes

Doutzen Kroes sloeg echter meer dan eens de handen ineen met het team van de Nederlandse Vogue en presenteerde in september ook de modecollectie die het blad in samenwerking met G-Star maakte, waarvan alle opbrengsten werden geschonken aan Dance4Life.

Hoe goed het blad stand houdt in tijden dat het met de advertentiemarkt juist minder gaat, moet nog blijken. De Amerikaanse versie van het blad, onder leiding van ijskonijn Anna Wintour, heeft in ieder geval niets te klagen.

Zo was het septembernummer van Vogue US het dikste ooit, gevuld met maar liefst 658 advertentiepagina's. Een boekwerk waar vele postbezorgers een spontane hernia van kregen.

Reizen

Naast de 'reis'drang onder ontwerpers, lijkt ook de mensheid in het algemeen reislustiger dan ooit. Hoewel er redelijk wordt bezuinigd op reizen, gaan in 2012 voor het eerst meer dan 1 miljard mensen in het buitenland op vakantie.

De Zuid-Europese zon is blijvend populair onder Nederlanders, maar ook een verre reis is steeds meer in trek. Zo was de Amerikaanse stad Florida de snelste stijger in maart, bleek New York vooral een populaire paasbestemming, maar wordt er ook vaak gezocht naar hotels op tropische bestemmingen als Aruba en Bora Bora.

Ook groeit het toerisme in Nederland gestaag. Zo staat Amsterdam in de top-10 van populairste hotelbestemmingen onder Europese reizigers en blijkt Maastricht juist het meest geliefd als stedentrip in eigen land.

Wanneer een toerist een bezoekje brengt aan ons land, vindt bijna de helft van de Nederlanders dat een broodje kroket tijdens een verblijf onmisbaar is. Ook de pannenkoek, erwtensoep, Hollandse Nieuwe en boerenkool wordt aangeraden.

Eten

Hoewel de Nederlander - aan de aanraders af te leiden - van een simpel gerecht houdt, houdt hij ook van lekker eten. Restaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis is opnieuw uitgeroepen tot Beste Restaurant van het land.

Ook telt ons land drie nieuwe restaurants met twee sterren, namelijk Aan de Poel in Amstelveen, De Treeswijkhoeve in Waalre en 't Brouwerskolkje in Overveen, inmiddels verhuisd naar Amsterdam onder de nieuwe naam &Samhoud Places.

In totaal zijn er nu 101 sterrenrestaurants, waarvan twee met drie sterren, 18 met twee sterren en 81 met één ster. 's Werelds beste restaurant is voor de derde keer op rij Noma in Kopenhagen. Ter vergelijking: Oud Sluis staat op de 21e plaats in de wereldranglijst, De Librije op 33.