De beste films van 2012

Onze filmrecensenten bombarderen Jagten en The Descendants tot beste films van 2012. Verder: 007 die in topvorm is teruggekeerd én de tien slechtste films van het jaar.

De 5 beste films van 2012 volgens filmrecensent Barend de Voogd:

1. Jagten - Indringende film die in sommige opzichten zelfs beter is dan Thomas Vinterbergs meesterwerk Festen. Mads Mikkelsen, eerder dit jaar ook al zo sterk in A Royal Affair, is fenomenaal.

2. Holy Motors - Denis Lavant in elf verschillende, verrukkelijk vreemde incarnaties. Je gaat toch naar de bioscoop om je te laten verrassen?

3. Skyfall - Daniel Craig is een uitstekende 007, Javier Bardem een memorabele schurk en stiekem is Judi Dench de Bondgirl van deze aflevering. Een bijna perfecte mix van spanning, humor, drama en visueel spektakel.

4. Kauwboy - De Nederlandse inzending voor de Oscars 2013, en terecht. Vergeet de celebs: kleine Jojo en zijn zwarte vogel zijn het mooiste Nederlandse filmkoppel van 2012.

5. Killer Joe - William Friedkin, de 77-jarige regisseur van The Exorcist, maakt weer films met het enthousiasme en het lef van een jonge hond. Killer Joe is rauw en hilarisch op een manier die je heel ongemakkelijk maakt. Mooie hoofdrollen voor Matthew McConaughey, Thomas Haden Church en gefrituurde kip.

De 5 beste films volgens filmrecensent André Nientied:

1. The Descendants - Perfecte tragikomedie waarin George Clooney erachter komt dat zijn comateuze vrouw hem heeft bedrogen. Weliswaar van 2011, maar pas begin dit jaar in Nederland uitgebracht.

2. Skyfall - De terugkeer van James Bond in zijn jubileumjaar leverde een Bond in topvorm op: spetterende actie, goed verhaal, sterke schurk en mooie knipogen naar het verleden.

3. Argo - Ben Affleck verbaasde vriend en vijand met een originele film: een spannend gijzelingsdrama met in het middendeel een Hollywoodkomedie. Plus de beste running gag van het jaar: 'Argo fuck yourself!'

4. Jagten - Mads Mikkelsen is opgejaagd wild wanneer hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Beklemmend, vooral door het ingehouden acteren van Mikkelsen. Ook intens was De Rouille et d'Os met Matthias Schoenaerts, de Vlaamse Mads Mikkelsen,

5. The Raid - Verrassend goede en van adrenaline stuiterende actiefilm uit Indonesië. John Woo meets Die Hard wanneer een SWAT-team een appartementencomplex vol gangsters bestormt.

5 slechtste films volgens Barend de Voogd:

1. Joris & Boris en het geheim van de tempel - Wat snoep is voor de tanden, is deze ergerlijke ‘komedie’ voor de kinderfantasie.

2. Webcam - Horace Cohen in tragisch mislukte komedie vol opzettelijke lulligheden en dik aangezette accenten. Wie ondertussen op zijn mobiel het weer of de beursberichten checkt, heeft meer lol.

3. War Horse - Paardenkitsch van Steven Spielberg. Als je van die viervoeters en melodrama houdt, kijk je liever nog eens naar Black Beauty.

4. Paranormal Activity 4 - Na het spannende vorige deel is het extra teleurstellend dat er op Alex' webcam, hoe lang je ook wacht, echt helemaal niets engs te zien valt.

5. Piranha 3dd - Hoe kan je een horrorkomedie met bijtgrage visjes, een zwembad vol bikini babes en badmeester David Hasselhoff nou zo verprutsen?

5 slechste films volgens André Nientied:

1. Battleship - Vertegenwoordigde alles wat mis is met Hollywood: een film gebaseerd op een bordspel, zonder logisch verhaal maar vol stompzinnige actiescènes en bordkartonnen personages. En Liam Neeson!

2. Taken 2 - Alweer Liam Neeson, nu in de hoofdrol in een overbodige sequel vol xenofobe stereotyperingen (vertrouw geen Turk/Albanees!) en bespottelijke actie (granaatgooiende dochter op daken van Istanbul.).

3. Piranha 3DD - De eerste Piranha 3D leverde nog vermakelijke pulp op, maar deze gemakzuchtige sequel kon zelfs niet door David Hasselhoff worden gered.

4. W.E. - Madonna regisseerde dit vanity project dat een mislukte kruising was tussen een videoclip en een tot leven gewekt glossy magazine.

5. War Horse - Steven Spielberg op zijn slechtst: vet aangezet paardensentiment in een oorlogsdrama vol lachwekkende 'Allo 'Allo-accenten.

Lees meer over:
Tip de redactie