NU.nl's boekrecensent Anne Jongeling zet de volgens haar beste boeken van 2012 op een rijtje.

Filosoferende kosmologen en fulminerende biologen. Theo van Gogh was heel even bij ons terug en wat is de balsem van de precisie?

Uitgevers brachten ons ook dit jaar weer een schatkamer aan romans en boeken met prikkelende inzichten en vernieuwende ideeën, van intelligente mensen die onder allerlei uiteenlopende omstandigheden over dit soort kwesties nadenken en schrijven. Zoveel wijsheid in een kaftje, gewoon voor het oprapen.

1. Judith Schalansky - De lessen van mevrouw Lohmark.
Een cynische biologe slaat de wereld gade vanuit haar vakgebied en relativeert (en fileert) met darwinistische scherpte. Een personage om van de pagina’s te trekken en te belonen met een bos bloemen.

2. Lawrence Krauss - Universum uit het niets.
"Ooit was er niets, en ooit zal er niets meer zijn. Wat fascinerend dat wij, de mensheid, in de tussenfase leven om ons dat naakte feit te realiseren." Een van de conclusies van de kosmoloog Krauss die zijn fenomenale MIT-hersens koppelt aan universele inzichten en humor.

3. Alessandro Barrico - Mr Gwyn.
Roman over een schrijver die mensen portretteert, etaleert de levenskunst van de precisie en de daarmee gepaard gaande vindingrijkheid, die binnen ieders handbereik ligt. Kan liggen. Als de wil er is…

4. Leon de Winter - VSV
LdW construeerde een prachtige intrige, hij gaf ons Theo even terug (wat voelde dat goed) en toonde de waarde van het mededogen. Aanleiding om zijn onverwachte steun aan B.Hari met interesse te volgen. Zo dus.

5. Charles Lewinsky - Terugkeer ongewenst
Een intense roman, met onvoorstelbare geestigheid, over een jood die tijdens WO2 een morele keuze moet maken en zich afvraagt wat voor man hij is of door die keuze zal zijn.

6. Catalin Dorian Florescu - Jacob besluit lief te hebben
Roman is qua thematiek vergelijkbaar met VSV. Te midden van onverzettelijke alfamannetjes neemt Jacob het besluit uit de titel en doorbreekt een cirkel die heel lang tot verstokte stilstand heeft geleid.

7. Ben Fountain en Kevin O’Donnell - De gele vogels
Een ex aequo voor twee Amerikaanse soldaten met een eigen visie op de oorlog in Irak en hun bevelhebbers in Washington. Hun ideeënstroom over de zin en onzin van oorlog is messcherp, hilarisch, wijs.

8. Karen Russell - Swamplandia!
Zinderende gekte in de van de muggen & krokodillen vergeven Everglades, waar een aparte familie hun zieltogend pretpark in stand poogt te houden.

9. Hari Kunzru - Coyote
Een rotsformatie in de woestijn van Californië vormt het hart van wijdvertakt verhaal over samenhang en betekenis van mensen die niets en toch alles met elkaar te maken hebben. Zeldzaam origineel. Verscheen eerder in het Engels onder de titel Gods Without Men

10. Het wereldmuseum van de kunst
Kunst van alle tijden, beschavingen en stromingen bijeengebracht in dit rijk geïllustreerde boek waar veel experts met zorg 10 jaar aan hebben gewerkt. Een dwarsdoorsnede van mensen die al eeuwenlang ons leven verfraaien, vereren en verdiepen.