Van kotspartij via hashtag tot Ajax-soap. Het tv-jaar samengevat in twaalf opvallende momenten en ontwikkelingen.

Winnaar:
John de Mol. Omdat in eigen land ook de tweede editie van The Voice Of Holland een klinkend succes blijkt. En dat was bij Big Brother - zijn vorige succesformat - wel even anders.
Kijk fragment

Beste tv-programma:
Overspel. Al was het maar omdat Nederland eindelijk een eigen godfather heeft: Kees Prins alias Huub Cauenberg. Gelukkig krijgt ook deze godfather een deel II. En aan de makers van Vuurzee is een vervolgserie wel toe te vertrouwen.

Amusantste masochist:
Beau van Erven Dorens in De Wereld Van Beau. Voor een tv-programma zwemmend het IJsselmeer oversteken was een knappe prestatie. Het kanaal Calais-Dover bleek echter een brug te ver. Maar zijn naar eigen zeggen grootste nachtmerrie moet nog komen: de Oudejaarsconference op SBS.
Kijk fragment

460 beau van erven dorens
Beau van Erven Dorens zwemt voor zijn programma het kanaal over. Foto: SBS6

Fijnste weerzien:
Met de grand old ladies van de Nederlandse tv: Sonja Barend en Mies Bouwman. Die her en der weer eens in programma's opdoken. En bij elk optreden automatisch een masterclass presenteren ten beste geven.

Meest besproken buiten-beeld-moment:
De kotspartij van Matthijs van Nieuwkerk. Ben je vijf jaar lang dagelijks een uur live met je kop op tv, word je trending topic omdat je één minuutje afwezig bent.
Kijk fragment

Interactiefste doorbraak:
De haast obligate hashtag-vermelding bij zo'n beetje elk tv-programma. In 140 karakters met zijn allen lof delen of gal spuwen. Wordt het toch nog eens wat, met dat interactieve televisie.

Verliezer:
Joost Eerdmans. Zijn gastoptreden bij de media-uitzending van DWDD draait uit op een ongevraagd lesje interviewen. Waarbij de meester ook nog eens verkeerd geïnformeerd is over een nep-tweet van de minister-president. Van alle kanten pijnlijk om te zien.
Kijk fragment

Meest onbegrepen tv-actie:
Johan Derksen die een energiemaatschappij aanprijst in een reclamespotje. Het zal ongetwijfeld als zelfspot bedoeld zijn.

Stomvervelendste soap:
Alles wat onder de combinatie 'Ajax' en 'bestuur' te scharen valt.

Spannendste botsing:
Aan botsingen van ego's ook in 2011 geen gebrek. Tussen Sven Kockelmann en Peter R. de Vries. Tussen de oude en de nieuwe Sinterklaas. Maar misschien wel de interessantste: Eva Jinek die tv-fossiel Mart Smeets op de zondagochtend een veegje uit de pan durft te geven.
Kijk fragment

460
Eva Jinek discussieert met Mart Smeets over het gebruik van de autocue

Beste comeback:
Koefnoen. Waar de satirische collega's van Neonletters wat wegzakten in gesteggel over eigendom van typetjes, steeg Koefnoen met de slotuitzending tot lang niet verkende hoogtes. Het CDA mag God op de blote knieën danken dat er geen verkiezingen aankomen.
Kijk fragment

Slechtste ontwikkeling voor 2012:
De plicht om te gaan betalen voor de uitzendinggemist-dienst van programma's die men publiek pleegt te noemen.
Lees bericht