Soms is het opstellen van de Top 10-lijst als de choice van Sophie. Of als Santa Clause die tien cadeautjes heeft weg te geven terwijl er zoveel meer kinderen zoet zijn geweest.

Alleen al de Longlist Booker Prize zou kwalificeren, en dan kwam er ook nog een pracht aan vertaalde Franse, Engelse, Spaanse en Italiaanse literatuur, non-fictie en crime bij.

Hier het goudschaaltje van het uitzonderlijk mooie boekenjaar 2010.

1. Thomas McCarthy – “C”. De beste ideeënroman sinds Steve Toltz’ Een fractie van het geheel gaat over een hyperbegaafde jongen begin 20ste eeuw, als Europa net aan het industrialiseren is geslagen. Virtuoos geschreven, al greep McCarthy net naast de Booker.

2. Wolf Hall – Hilary Mantel. Mantel wekte de geschiedenis van Thomas Cromwell en Henry de Achtste (die van al die vrouwen) met deze lijvige roman tot leven, als een adrenalineshot a la Uma Thurman in Pulp Fiction.

3. Almudena Grandes – Het ijzig hart. Op Spaanstalig literatuurgebied is Grandes de Zafón van 2010, met haar familieroman over de complexe structuur van de Spaanse Burgeroorlog voor, tijdens en na het Franco-regime.

4. Lone Frank – De vijfde revolutie. De ontdekkingen van de neurowetenschappen zijn in puik behapbare taal uitgeschreven, en geven kenners het gevoel dat iedereen die dit boek nog niet heeft gelezen zit te slapen. Neem alleen al Franks net zo provocatieve als plausibele motto: “De ziel bestaat niet, alles zit in het hoofd” .

5. Emma Donoghue – Kamer. De zuivere toon waarop de ervaringen van een vijfjarige in een bizarre situatie beschreven wordt maakt dit tot een van de bijzonderste leeservaringen van het jaar.

6. Jessica Durlacher/Peter Buwalda. De Held en Bonita Avenue zijn de twee mooiste Oranje romans van 2010. De gerijpte schrijfster ex aequo met dit wervelende debuut van een auteur die zich in één klap op de literaire kaart heeft gezet.

7. Sophie Hannah – De andere helft leeft. Mooie thriller met ingenieuze plot en veel prettige passages over kunst.

8. John Verdon – Ik weet wat jij denkt. Deze onvoorspelbare thriller van het jaar bezorgt zelfs de meest doorgewinterde thrillerlezers nog hersenjeuk; alleen al die voetstappen in de sneeuw zijn een mysterieklassieker.

9. Ramachandra Guha – India. Een zorgvuldige analyse van meer dan duizend pagina’s over de geschiedenis van India sinds Ghandi, met goed onderbouwde en doordachte stellingen over India’s positie op het wereldtoneel.

10. Harry Mulisch - Alles. De grootste van de grootste drie verdient in zijn sterfjaar herlezing.