Boyhood is de beste, De Overgave de slechtste. NU.nl's filmrecensenten André Nientied en Barend de Voogd over het filmjaar 2014:

TOP 10:

1. Boyhood

Prachtfilm waarvoor Richard Linklater zijn hoofdpersoon (Ellar Coltrane) twaalf jaar volgde, van zijn zesde tot zijn achttiende. Fascinerend en overdonderend in zijn eenvoud.

Trailer Boyhood:

2. Under the Skin

Simpelweg de origineelste film van dit jaar. Hoe minder je er van te voren van weet, hoe beter. Alleen dit: Scarlett Johansson!

3. Mommy

Op je vijfentwintigste zo’n film maken! Jong talent Xavier Dolan filmt over moeders en zonen zonder ook maar een greintje sentimentaliteit. Maar wel: heftig, rauw, aangrijpend, uniek.

4. Deux Jours Une Nuit

Twee dagen om je collega’s te vragen of ze hun bonus willen inleveren zodat jij je baan kunt houden. Briljant en confronterend idee, en fantastisch uitgevoerd door Marion Cotillard.

5. The Grand Budapest Hotel

Nieuwe parel van Wes Anderson (The Royal Tenenbaums) over een hotel in een fictief Oost-Europees land. Vermakelijke klucht met een melancholische ondertoon. 

Trailer The Grand Budapest Hotel:

6. Whiplash

Drumdrama over een muziekstudent (Miles Teller) en zijn tirannieke leraar, gespeeld door de fantastische J.K. Simmons, die na vele bijrollen eindelijk de hoofdrol opeist. 

7. Mr Turner

Timothy Spall won een Gouden Palm voor zijn rol als Engelands beroemdste landschapschilder. Fascinerend optreden hangt ergens in tussen Ebenezer Scrooge en één van Turners stroomtreinen in de mist. 

8. The Tale of Princess Kaguya

Japans sprookje van Isao Takahata. Hij overtrof zijn vriend, collega en mede-Ghibli-oprichter Miyazaki met die stukje adembenemend getekende en geaquarelleerde poëzie.

9. 12 Years a Slave

Het slavendrama van de in Amsterdan woonachtige Britse kunstenaar Steve McQueen was een terechte Oscarwinnaar voor Beste Film. 

Trailer 12 Years a Slave:

10. Wolf of Wall Street

Leonardo DiCaprio was geweldig als geldwolf en praatjesmaker Jordan Belfort. 
Regisseur Martin Scorsese maakte er een decadent feestje van. 

En de beste Nederlandse film: Nena

Abbey Hoes en Uwe Ochsenknecht als puberdochter en ernstig zieke vader. De één leeft het leven met volle teugen, de ander wil dood. Zo eenvoudig kan het idee zijn; en zo sterk de uitvoering.

FLOP 10:

1. De Overgave
Vijftig tinten misère. 

2. I, Frankenstein

Aaron Eckhart, Bill Nighy en die hele flikkerse Orde der Gargouilles kunnen ons gestolen worden. Het monster van Frankenstein verdiende beter dan nep-stoere oneliners en goedkope cgi.

3. Transformers: Age of Extinction

De jaarlijkse hoofdpijnfilm van Michael ‘let’s blow shit up’ Bay: actie zonder kop of staart in een dom verhaal over rivaliserende robots. 

4. A Haunted House 2

Marlon Wayans verkracht een griezelpop en zit in de slaapkamer van zijn stiefdochter: ‘Malcolm zat aan mijn doos!’ Dat is geen parodie op horror, dat ís horror.

5. Blended 

Drew Barrymore, Adam Sandler en de regisseur van het tenenkrommende Zookeeper spannen samen in een van meest ranzige en racistische films van 2014.

6. Grudge Match

Rocky vs Raging Bull ofwel Sylvester Stallone vs Robert de Niro. Klonk op papier goed maar leverde een pijnlijke vertoning op. Voor straf Oscars inleveren, heren!  

7. Brick Mansions

Stupide actiefilm vol clichés en plotgaten was helaas de laatste geheel afgeronde film van Paul Walker, die zich eind 2013 doodreed. 

8. And so it goes

Draak van een romkom rond bejaarden Michael Douglas en Diane Keaton. Van regisseur Rob Reiner (When Harry Met Sally) hadden we beter verwacht.  

9. Into the Storm

Rampenfilm die alle rampenfilmclichés braaf afvinkte en bordkartonnen personages door de lucht liet waaien. Vergeleken hiermee was Twister een meesterwerk.

10. Hercules

Mislukte actiefilm die de legendarische werken van Hercules (Dwayne Johnson) er doorheen jaste en vervolgens een clichématig flutverhaaltje opdiste.