De smalle weg naar het verre noorden van Richard Flanagan is volgens NU.nl's boekrecensent Anne Jongeling het beste boek van 2014. Hieronder haar top 10: 

1. Richard Flanagan - De smalle weg naar het verre noorden

Flanagan schreef een briljante roman over de aanleg van de Birma-spoorlijn en baseerde het verhaal op de waar gebeurde ervaringen van zijn vader.

Zijn hoofdpersonage is een arts die de steun en toeverlaat wordt van de krijgsgevangenen die door Japanse kampbewakers worden gedwongen onder deerniswekkende omstandigheden de beruchte spoorlijn aan te leggen.

In het boek komen minder bekende feiten over WO2 naar voren, zoals vivisectie die Japanse wetenschappers op Amerikaanse soldaten pleegden.

Tevens volgt de auteur de overlevenden na de bevrijding en hun leven erna, onder wie de Japanse kampbewaker die met zijn geweten in het reine moet komen. Flanagan werd met dit belangwekkende epos over oorlog, wreedheid, kameraadschap, liefde en solidariteit de terechte winnaar van de Man Booker Prize 2014.   

2Rafael Chirbes - Aan de oever

Het hedendaagse Spanje afelt aan de randen. De ooit zo florerende bouwsector, die tezamen met de toeristenbranche het land uit het slop van de post-Francoperiode trok, schudt op zijn grondvesten.

Aan de hand van het timmerfamiliebedrijf van hoofdpersonage Esteban schetst Chirbes in economische, sociologische en morele zin een beeld van de status quo van het Zuid-Europese land. Chirbes' verhaal logenstraft de oude gedachte die in Europa zo lang opgeld heeft gedaan: er komen wel betere tijden.

Sombere maar onontkoombare literatuur.

3Judith Schalansky - De atlas van de afgelegen eilanden

Judith Schalansky is een van de origineelste Duitse stemmen in lange tijd. Begin dit jaar verscheen deze door haar geïllustreerde atlas met vijftig afgelegen eilanden, die ze voorzag van de ondertitel: "Vijftig eilanden waar ik nooit naartoe ben geweest en ook nooit zal komen."  De uitgave doet denken aan een logboek van een 19de-eeuwse ontdekkingsreiziger, die onweerstaanbaar naar zee werd getrokken om nieuwe werelden te ontdekken. Schalansky bleef thuis en doet wat echte schrijvers kunnen: wereldreizen maken met verbeelding, pen én een schetsblok.

4. J.L. Carr - Een maand op het land

Na de Eerste Wereldoorlog trekt een soldaat zich terug op een dorpje in de provincie, waar hij zijn ervaringen aan het front verwerkt door een oude muurschildering in een kerk te restaureren.

Fraaie, opnieuw uitgebrachte novelle uit 1980 met filosofische mijmeringen over de waarde van het leven versus de vernietigende krachten van de oorlog. Carr is te wijs voor de simpele conclusie dat het pastorale leven aantrekkelijk kan zijn voor jongemannen dan hun bewijsdrang die hen naar het front drijft.

5Gabrielle Zevin - De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar

Met schrijvers die over het boekenvak schrijven gaat het zelden mis. Decor voor deze roman is een boekhandel op een fictief eiland voor de Amerikaanse kust.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar is meer dan een charmante roman te midden van stapels en planken vol oude titels en literaire verwijzingen. Zevin laat zien wat literatuur voor effect kan hebben voor een mensenleven.

Het kloppende hart van het verhaal is de man die dacht zijn betekenis te zijn kwijtgeraakt, om tot de ontdekking te komen dat zijn rol nog lang niet is uitgespeeld.

6. Jennifer Clement - Gebed voor de vermisten

In een dorp in Mexico strijden moeders om hun jonge dochters uit de klauwen te houden van de drugsbaronnen, die het gebied regelmatig uitkammen op knappe meiden voor privévermaak.

Ondanks de bescheiden omvang van de roman wist Clement een veelheid aan onderwerpen in het verhaal te verwerken, waarbij ze feiten en fictie verweeft: de uitwassen van de drugsoorlog, gebroken gezinnen en sociale misstanden in een van geweld doordesemde samenleving.

Een voor ons onvoorstelbare leefomgeving die Clement voor ons ontsluit, met ernst en optimisme.

7Per Petterson - Twee wegen

In Twee wegen ondervinden twee mannen problemen met de keuzes die voor hun zijn gemaakt. Ze waren jeugdvrienden die lang geleden hun eigen weg gingen, en die elkaar na wat een eeuwigheid lijkt tegen het lijf lopen. Deze opzet is een beproefd recept voor confrontatie, terugblik en het opmaken van de balans.

En de bezinning. Sfeervolle beschrijvingen van het geïsoleerde leven in de dunbevolkte gebieden in Noorwegen zijn in harmonie met dit verhaal over deze twee mensen, die weinig sociale contacten aan kunnen.

8Adriaan van Dis - Ik kom terug

Op het moment dat zijn hoogbejaarde moeder zich in het staartstuk van haar leven bevindt, wil Adriaan van Dis de laatste mogelijkheid aangrijpen om boven tafel te krijgen wat een leven lang verzwegen is gebleven.

Het resultaat is een indringende roman over een eeuw waar een scherpe scheidingslijn is getrokken tussen de generatie die ontberingen en oorlog moest zien te overleven, en de naoorlogse generatie die de ruimte kreeg om zich met gevoelens, geluk en het individu bezig te houden.

9. Elisabeth Östnäs - Koortsmeisje

Zweden, eind negentiende eeuw. Een meisje dwaalt door een verstild huis waar het ooit bruiste van familieleven. De tragedie die hier net heeft plaatsgevonden gaat haar vermogen te boven. Wat volgt is een heiige droomtocht waar heden en verleden door elkaar heen lopen.

De schrijfster speelt een literair spel met verwarring, schok en herinneringen die zo zwaar kunnen zijn, dat ze iemand naar uithoeken in de psyche jagen, waar het rustiger is.

10Terry Hayes - Ik ben pelgrim

Uitmuntende en actuele thriller over een westerse spion en zijn islamitische tegenhanger, die een terroristische aanslag beraamt.

Ze opereren allebei vrijwel solo en gaan een krachtmeting aan, met miljoenen levens als inzet. Ruim 700 pagina's spanning door het hoge realiteitsgehalte van het verhaal.

Hayes doorgrondt de motivatie van de (deze) moslimterrorist op overtuigende wijze, en hij excelleert in sfeerbeelden van die stoffige, wetteloze niemandsgebieden in het Midden-Oosten, een walhalla voor duistere lui met dito bedoelingen.