De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft woensdag in een toespraak in Washington geclaimd dat Islamitische Staat is verslagen. Hij deed dit enkele uren nadat bij een aanslag in Syrië vier Amerikaanse soldaten waren omgekomen.

De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Pence noemde de aanslag niet tijdens zijn toespraak voor 184 Amerikaanse diplomaten. Zij waren in Washington aanwezig om zich te laten bijpraten over het buitenlandse beleid van de VS.

"Het kalifaat is volledig vernietigd en Islamitische Staat is verslagen", claimde Pence in zijn toespraak. Na de bijeenkomst waar Pence sprak gaf het Witte Huis een verklaring af waarin de dood van de vier soldaten werd betreurd.

De explosie bij de Syrische stad Manbij was vermoedelijk een zelfmoordaanslag gericht tegen een Amerikaans konvooi.

In Syrië zitten nog tweeduizend Amerikaanse militairen

Manbij is een belangrijk knooppunt in Syrië met drie machtsblokken onder de invloedssfeer van respectievelijk Russen, Turken en nu nog Amerikanen. Vorige maand verraste de Amerikaanse president Donald Trump met de mededeling dat hij de Amerikaanse troepen terughaalt uit Syrië, omdat Islamitische Staat verslagen zou zijn. De terreurbeweging heeft de aanslag van woensdag opgeëist.

In Syrië zitten zo'n tweeduizend Amerikaanse militairen. De strijdkrachten zijn de afgelopen jaren ingezet voor operaties van speciale eenheden tegen IS, het ondersteunen van strijders met wie de VS samenwerkt en het uitvoeren van luchtaanvallen op IS-doelwitten.

Koerdische milities hebben geholpen IS te verdrijven

Koerdische milities hebben met hulp van de VS met succes tegen IS gevochten. Ze beheersen nu vrijwel heel Syrië ten oosten van de rivier de Eufraat en een stuk aan de westelijke oever van de rivier rond Manbij. Dat ligt 75 kilometer ten noordoosten van Aleppo en 30 kilometer van de Turkse grens.

Turkije ziet de Koerdische militie YPG als een verlengstuk van de Koerdische PKK en beschouwt de strijders als een bedreiging voor de veiligheid. YPG heeft de westerse alliantie geholpen om IS-strijders uit het noorden van Syrië te verdrijven.

De internationale gemeenschap vreest dat Erdogan de Koerden gaat aanvallen zodra de Amerikaanse militairen zijn vertrokken. Trump heeft Erdogan laten weten Turkije "economisch te verwoesten" als hij de Koerden aanvalt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!