De Nederlander die vastzit in een Iraakse gevangenis, zit daar een celstraf van acht jaar uit. Hij is veroordeeld op basis van de antiterreurwet. Wanneer de man precies veroordeeld is tot de straf, is niet bekend. 

Woensdag werd bekend dat er een Nederlander vastzit in Irak. Over de persoon is door het ministerie van Buitenlandse Zaken geen verdere informatie bekendgemaakt.

Voor zover bekend is deze man de enige Nederlander die in een Iraakse cel zit voor mogelijke terreurdaden. Hij krijgt consulaire bijstand van het consulaat in de Iraaks-Koerdische stad Arbil, meldt het ministerie. Woensdag was nog onduidelijk of er inderdaad om bijstand gevraagd was. 

Irak heeft speciale rechtbanken voor mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de daden van IS. Deze processen zijn vaak erg kort en leiden doorgaans tot een levenslange celstraf of de doodstraf.

Volgens de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zijn de laatste jaren circa driehonderd Nederlanders "met jihadistische intenties" naar Irak en Syrië gereisd. Van hen zijn er zo'n 75 omgekomen en ongeveer vijftig teruggekeerd.

Belgische IS-strijder

Dinsdag werd een uit België afkomstig lid van Islamitische Staat nog ter dood veroordeeld in Irak, omdat hij voor de IS zou hebben gevochten.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft de Iraakse autoriteiten gevraagd de straf om te zetten in een levenslange gevangenisstraf.

Het is niet bekend of dit verzoek zal worden ingewilligd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!