De laatste bolwerken in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn vermoedelijk eind oktober gevallen. 

Dat heeft Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Syrië, tegen de BBC gezegd. Daarna kunnen volgens De Mistura voorbereidingen worden getroffen voor ''geloofwaardige'' verkiezingen.

De VN-gezant denkt dat het mogelijk moet zijn een jaar na de val van de laatste IS-bolwerken een eerlijke stembusgang te houden. Hij vindt dat de regering van president Bashar al-Assad een ''gebaar'' moet maken naar de Syrische bevolking en daar zelf alle belang heeft.

De Mistura waarschuwt dat als verkiezingen uitblijven, IS snel weer komt bovendrijven.

Drie plekken

De drie plekken waar IS nog standhoudt zijn Raqqa, Deir al-Zor en Idlib. De Mistura verwacht dat de Amerikanen en de door VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) Raqqa bevrijden en dat het Syrische leger met steun van Moskou Deir al-Zor inneemt.

Onlangs nog doodde de Russische luchtmacht zo'n tweehonderd IS-strijders in Deir al-Zor. IS-strijders hadden zich in de omgeving van dat gebied verzameld, nadat zij werden verdreven uit het zuiden van de provincie Raqqa en het westen van de provincie Homs.

In Idlib worden strijders van IS belaagd door Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra Front.

Raqqa

Een SDF-woordvoerder meldt vrijdag dat de SDF de oude stad van Raqqa heeft veroverd. Hiermee zou de coalitie tegen IS 65 procent van de stad onder controle hebben.

Volgens de VN zitten nog circa twintigduizend burgers vast in Raqqa. Zij zijn er slecht aan toe, omdat er een groot tekort is aan eten, drinken en medicijnen.

Het SDF begon in juni een offensief tegen Raqqa in het noorden van Syrië, de officieuze hoofdstad van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen. Enkele weken geleden meldden hoge Amerikaanse militaire functionarissen dat er in Raqqa naar schatting nog enkele duizenden IS-strijders zijn.