De man die twee weken geleden drie toeristen in een Egyptisch resort doodstak, blijkt een aanhanger te zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Dat blijkt uit onderzoek van de politie, aldus veiligheidsdiensten zondag. 

Tijdens de eerste verhoren werd al duidelijk dat de verdachte, een 28-jarige man uit het noorden van Egypte, mogelijk dezelfde ideologie aanhangt als IS. Volgens twee medewerkers van de veiligheidsdiensten had de man geprobeerd om zich bij de terreurgroep aan te sluiten.

De man had op zijn Facebookpagina verschillende verwijzingen naar IS staan. Ook stond de IS-vlag prominent afgebeeld op zijn online profiel.

Onderzoekers zouden hebben aangeraden om de man te vervolgen voor terrorisme. Autoriteiten in Egypte weigeren nog altijd om op de gebeurtenis te reageren.

Steekpartij

De man had halverwege juli vier toeristen neergestoken in een hotel in Hurghada. Na de daad liep hij naar een naastgelegen resort, daar verwondde hij twee anderen. Eerder werd bekend dat twee Duitse toeristen waren omgekomen. Nu blijkt een derde slachtoffer uit Tsjechië te zijn overleden.

De verdachte werd opgepakt nadat medewerkers van het hotel hem wisten te overmeesteren. Het was de eerste grote aanval op een toeristenresort in het land sinds 2016.