De omsingeling van de officieuze hoofdstad van Islamitische Staat, Raqqa, is grotendeels voltooid. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat donderdag liet weten dat de laatste vluchtroute uit de Syrische stad is afgesneden.

Volgens een woordvoerder van de internationale coalitie die tegen IS strijdt, zijn met name alle snelwegen in het zuiden van de stad heroverd. 

De door de VS gesteunde strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) begonnen deze maand aan het beleg van Raqqa. De Verenigde Naties sloegen deze week alarm over het hoge aantal burgerdoden bij de strijd rond de stad. Sinds begin juni zouden zeker 173 burgers zijn omgekomen.

Islamitische Staat kreeg donderdag nog een andere tegenslag te verduren.

Kalifaat

Het Iraakse leger zei de vernielde historische moskee in voormalig IS-bolwerk Mosul te hebben ingenomen waar de terreurorganisatie drie jaar geleden 'het kalifaat' uitriep. Daarop stelde premier Haider Al-Abadi‏ dat het einde van de terroristenstaat nabij is.

''We zien het einde van de nepstaat van Daesh'', twitterde de premier, die de Arabische afkorting van IS gebruikte. ''De bevrijding van Mosul bewijst dat."

IS verwoest moskee Mosul waar kalifaat werd uitgeroepen
49
IS verwoest moskee Mosul waar kalifaat werd uitgeroepen