Leger Irak nadert moskee in Mosul waar IS kalifaat uitriep

Iraakse troepen, die worden gesteund door Amerikaanse militairen, naderen de moskee in Mosul waar IS drie jaar geleden het kalifaat uitriep.

In de al-Nuri-moskee riep leider Abu Bakr al-Baghdadi begin 2014 de jihad uit. Rusland claimde eerder deze week Al-Baghdadi te hebben gedood, maar heeft hier vooralsnog geen bewijs voor geleverd.

Geallieerde soldaten hebben volgens een woordvoerder van het leger de harde kern van jihadisten van IS die nog in het oude centrum schuilen, omsingeld. Hiermee lijkt de strijd om Mosul, de laatste grote stad waar IS nog actief is, de laatste fase in te gaan.

Het noordelijke en oostelijk gebied van de stad werd eerder deze week ontzet door geallieerde troepen. Zondag begonnen de troepen met de bestorming van het historische stadsdeel.

Bolwerk

Mosul gold lange tijd als een belangrijk IS-bolwerk. De jihadisten proberen de oprukkende troepen met onder meer boobytraps, zelfmoordaanslagen, scherpschutters en mortieraanvallen op afstand te houden.

Het Iraaks leger schat dat zich hooguit nog zo'n driehonderd IS-strijders in Mosul bevinden. Aan het begin van de slag om de stad waren dat er nog zo'n zesduizend.

Menselijk schild

In het stadsdeel wonen volgens de Verenigde Naties nog zo'n 100.000 mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden. IS-strijders gebruiken burgers vaak als menselijk schild.

De afgelopen weken zijn honderden burgers omgekomen toen ze probeerden te vluchten uit het stadsdeel. Toch verwachten de Iraakse autoriteiten dat op korte termijn duizenden gezinnen proberen te ontkomen uit het oorlogsgebied.

De belegering van Mosul duurt inmiddels negen maanden.

Offensief Raqqa

Ondertussen zijn de milities die in Syrië tegen Islamitische Staat (IS) vechten op meerdere plekken de stad Raqqa binnengedrongen. Dat laten de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) weten.

Raqqa is sinds 2014 in handen van IS en vormt een belangrijk centrum voor zowel de militaire leiding als het bureaucratische stelsel van de organisatie. In de stad zijn nu nog maximaal vierduizend strijders actief, meldt een Amerikaanse woordvoerder tegen persbureau Reuters.

De opmars richting Raqqa duurt al enkele maanden.

Lees meer over:
Tip de redactie