Het Iraakse leger is zondag begonnen aan de bestorming van het historische stadsdeel van Mosul. Dat heeft een woordvoerder van het leger bekendgemaakt.

''Dit is het laatste hoofdstuk'' in het offensief om de stad te heroveren, voorspelde een commandant van antiterreureenheid CTS.

De oude stad van Mosul is het laatste deel van de stad dat IS-strijders in handen hebben. Mosul gold lange tijd als een belangrijk IS-bolwerk. De jihadisten proberen de oprukkende troepen met onder meer boobytraps, zelfmoordaanslagen, scherpschutters en mortieraanvallen op afstand te houden.

In de oude stad staat ook de al-Nuri-moskee, waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 een kalifaat in Irak en Syrië uitriep.  

Het Iraaks leger schat dat zich hooguit nog zo'n driehonderd IS-strijders in Mosul bevinden. Aan het begin van de slag om de stad waren dat er nog zo'n zesduizend.

Levend schild

In het stadsdeel wonen volgens de Verenigde Naties nog zo'n 100.000 mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden. ''We proberen erg voorzichtig te zijn en alleen lichte en middelzware wapens te gebruiken om burgerslachtoffers te voorkomen'', zei een andere CTS-officier tegen Iraakse media.

Toch vrezen hulporganisaties voor het lot van de achtergebleven burgers. ''Dit zal een beangstigende tijd zijn voor de circa honderdduizend mensen die vastzitten in de oude stad'', concludeerde de hulporganisatie International Rescue Committee (IRC). ''Ze lopen het risico terecht te komen in de zware straatgevechten die nog gaan komen.''

De afgelopen weken zijn honderden burgers omgekomen toen ze probeerden te vluchten uit het stadsdeel. Toch verwachten de Iraakse autoriteiten dat op korte termijn duizenden gezinnen proberen te ontkomen uit het oorlogsgebied.

Scherpschutters van IS hebben het gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten. Volgens de VN gebruikt IS burgers als menselijk schild. De belegering van Mosul gaat z'n negende maand in.

Winst

De coalities die tegen IS oprukken boeken op meerdere plaatsen winst. Zo heroverden het Iraakse leger en soennitische milities zaterdag al belangrijke gebieden bij al-Waleed aan de grens met Syrië. De overname werd gesteund door troepen van een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie en de Iraakse luchtmacht.

Ook bij de stad Raqqa, die wordt gezien als bolwerk van de terroristische organisatie, vechten de Syrische Democratische Strijdkrachten, die worden gesteund door de VS.