Iran vindt het 'medeleven' van de Amerikaanse president Donald Trump weerzinwekkend. Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Javad Zarif, donderdag. 

Trump liet weten te bidden voor de slachtoffers van de twee terroristische aanslagen woensdag in Teheran, waardoor dertien doden vielen.

Trump voegde eraan toe ''dat staten die terrorisme steunen, het risico lopen het slachtoffer te worden van het kwaad dat ze kweken''. Washington beschuldigt Teheran er al jaren van dat het regime een sponsor is van terrorisme. Javad Zarif wees erop dat de terroristen van Islamitische Staat (IS) worden gesteund door ''klanten van de VS''. 

De beweging IS heeft woensdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in de hoofdstad van het sjiitische Iran. De groep dreigde met meer aanslagen op sjiitische Iraniërs, meldt de BBC donderdag. Volgens het Iraanse ministerie van Veiligheid waren vijf daders Iraanse leden van IS die eerder aanslagen pleegden in de steden Mosul (Irak) en Raqqa (Syrië), het laatste stedelijke bolwerk van IS. Afgelopen jaar kwamen ze terug naar Iran.

Saudi-Arabië

Bij de aanslagen op het Iraans parlement en het mausoleum van Ayatollah Khomeini kwamen woensdag zeker zeventien mensen om het leven, 43 raakten gewond. Speciale eenheden van de Revolutionaire Garde beschuldigden Saudi-Arabië ervan achter de aanslagen te zitten. Saudi-Arabië ontkende dat dit het geval was.