'IS in Mosul volledig omsingeld'

Iraakse strijdkrachten hebben de terreurgroep Islamitische Staat in de stad Mosul volledig omsingeld. Dat heeft een woordvoerder van de coalitie die de Irakezen in de strijd tegen IS ondersteunt dinsdag gezegd.

De IS-strijders staan ''aan de rand van een totale nederlaag'', zei kolonel John Dorrian van de Amerikaanse luchtmacht.

Een Iraakse legerwoordvoerder zei dat het gebied dat IS nog in handen heeft is teruggebracht tot 12 vierkante kilometer. Dit gebied omvat de Oude Stad van Mosul, een stelsel van nauwe straatjes waar ook de al-Nuri-moskee staat waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 een kalifaat in Irak en Syrië uitriep.

In het gebied zitten nog tienduizenden burgers vast. IS heeft tussen hen sluipschutters geposteerd die de oprukkende tegenstanders moeten zien tegen te houden.

Pamfletten

Het Iraakse leger heeft pamfletten over de stad uitgestrooid om de bevolking te laten weten dat de strijd bijna gewonnen is.

In de strooibiljetten wordt de mensen met klem afgeraden om nog met voertuigen de straat op te gaan, om te voorkomen dat ze voor IS-strijders worden aangezien en onder vuur worden genomen.

Ramadan

Iraakse regeringstroepen openden de aanval op Mosul zeven maanden geleden. Volgens militaire commandanten wil de regering voor het begin van de ramadan rond 27 mei de overwinning uitroepen, ook als er nog haarden van verzet zijn in Mosul.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie