Een medewerkster van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI was getrouwd met een sleutelfiguur van Islamitische Staat (IS) in Syrië. De vrouw, die werkte als tolk, reisde naar Syrië in 2014 en trouwde daar met een IS’er die op dat moment onderzocht werd door de FBI. 

Dat meldt CNN maandagavond. De vrouw vloog in 2014 in het geheim naar Syrië. Ze kreeg een volledige veiligheidsmachtiging van de FBI.

De vrouw was gecontracteerd om te helpen bij het onderzoek van de geradicaliseerde Duitser Denis Cuspert. In eigen land genoot die bekendheid als rapper Deso Dogg en fan van Osama bin Laden, in Syrië als Abu Talha al-Almani (de Duitser).

De medewerkster die optrad als tolk waarschuwde Cuspert dat de inlichtingendienst hem op de korrel had.

Nadat Cuspert zich aanmeldde bij IS kreeg hij gaandeweg steeds meer invloed. Hij was actief als een online werver voor gewelddadige jihadisten. Cuspert kwam daardoor op de radar van de FBI te staan.

Weken nadat de 38-jarige Amerikaanse in Syrië met Cuspert was getrouwd, kreeg ze spijt. Ze realiseerde zich dat ze een fout had gemaakt en vluchtte terug naar de VS.

Gevangenis

Daar werd ze direct gearresteerd. De vrouw werkte mee met de autoriteiten en bekende het maken van valse verklaringen ten gunste van de sleutelfiguur van IS. Ze moest daarvoor twee jaar de gevangenis in. In de zomer van 2016 werd ze vrijgelaten. 

Het verhaal, dat nooit eerder naar buitenkwam, is erg pijnlijk voor de Amerikaanse inlichtingendienst, die zich ten doel heeft gesteld IS-sympathisanten in het land op te sporen en voor het gerecht te brengen.

De FBI zegt in een verklaring aan CNN dat als gevolg van deze zaak de veiligheidskwetsbaarheden zijn geminimaliseerd. "Inmiddels hebben we op vele gebieden meerdere stappen genomen om zoiets als dit in de toekomst te voorkomen", aldus een woordvoerder van de inlichtingendienst die niet inging op details van de genomen stappen.

Schaamrood

"Het zorgt voor schaamrood op de kaken van de FBI, zonder twijfel", meent John Kirby, een voormalig functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij vermoedt dat de toegang van de Amerikaanse vrouw tot een IS-gebied in Syrië alleen tot stand kon komen met de goedkeuring van de top van IS.

"Normaal gesproken loop je het risico om onthoofd te worden", zei Kirby die tegenwoordig werkt voor CNN als analist op het gebied van nationale veiligheidszaken. "Om als een Amerikaan, een vrouw, en als medewerker van de FBI, in contact te komen met een bekende IS-leider dan moet het welhaast zijn gecoördineerd door IS."

De vrouw zelf durfde niet inhoudelijk te reageren op het verhaal van CNN. In een kort gesprek zei ze dat ze bang is dat ze met het weggeven van details over haar zaak, haar eigen veiligheid in gevaar brengt.