Ayad al-Jumaili, de rechterhand van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, zou zijn gedood. Dat meldt de Iraakse televisie zaterdag.

De zender baseert zich op bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdienst.

Al-Jumaili is binnen Islamitische Staat onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van de kopstukken. Eerder maakte hij deel uit van de veiligheidsdienst van Saddam Hoessein, voordat de Amerikanen de dictator verdreven.

De televisie bracht het nieuws zaterdagmiddag. Al-Jumaili zou gedood zijn bij een luchtaanval van de Iraakse luchtmacht in de regio van Al-Qaim, vlakbij de Syrische grens. Verdere details werden niet gegeven.

Groot offensief

Het Iraakse leger is sinds oktober bezig met een groot offensief tegen Islamitische Staat. De strijd concentreert zich vooral op de regio Mosul.

Van Abu Bakr al-Baghadadi is momenteel onbekend waar hij zich bevindt. In december 2016 publiceerde IS een videoboodschap waarin de IS-leider zijn volgelingen opriep om aanslagen in Turkije te plegen.

Het was de eerste audioboodschap van de leider in een jaar tijd. Het was onduidelijk of de opname actueel was. Al-Baghdadi zou in juni 2016 gewond zijn geraakt bij een luchtaanval bij de Iraakse stad Mosul.