De militaire coalitie in Irak, geleid door de Verenigde Staten, is een onderzoek gestart naar meldingen over hoge aantallen burgerslachtoffers in de Iraakse stad Mosul. Die zouden zijn omgekomen door luchtaanvallen van de coalitie. 

Dat meldt The New York Times zaterdag.

Volgens ooggetuigen zijn er in Mosul mogelijk 200 mensen gedood bij de luchtaanvallen die tussen 17 en 23 maart zouden zijn uitgevoerd. De exacte data zijn niet bekend.

De BBC meldt dat mensen hebben gezien dat vrijdag vijftig lichamen uit gebouwen werden gehaald.

De Amerikaanse luchtmacht steunt het Iraakse leger bij de herovering van Mosul op Islamitische Staat (IS). De stad is sinds 2014 in handen van IS. Iraakse strijdkrachten zijn al maanden bezig met een offensief om Mosul weer in handen te krijgen. Het oostelijk stadsdeel werd in januari door het leger ingenomen.

Menselijk schild

De meldingen over de burgerslachtoffers komen kort na twee recente incidenten in Syrië, waar de coalitie IS ook bestookt vanuit de lucht. Daarbij zouden tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Verenigde Naties schatten dat nog 400.000 Iraakse burgers vastzitten in het oude centrum van Mosul. Volgens Irakezen die er in geslaagd zijn de stad te ontvluchten, zet IS burgers in als menselijk schild tegen de aanvallen van de coalitie.