Het Rode Kruis beschuldigt strijdende partijen in de Iraakse stad Mosul van het gebruik van chemische wapens. 

De hulporganisatie zegt de laatste 48 uur vijf kinderen en twee vrouwen te hebben behandeld die gewond waren geraakt door chemische stoffen.

In Mosul vechten door de VS gesteunde Iraakse troepen tegen strijders van Islamitische Staat. Het Rode Kruis heeft niet gezegd welke partij de chemische wapens in de strijd zou hebben gegooid.

De VS heeft eerder gewaarschuwd dat IS mosterdgas zou kunnen gebruiken in de gevechten in het noorden van de stad. IS wordt ervan beschuldigd al 52 keer chemische wapens te hebben gebruikt in Irak en Syrië.

Ziekenhuis

De kinderen en vrouwen die het Rode Kruis behandelde, zijn de afgelopen dagen binnengebracht in een ziekenhuis in Erbil, ten oosten van Mosul.

"We zijn diep verontrust door hetgeen onze collega's de afgelopen dagen hebben gezien", zegt Robert Mardini van het Rode Kruis.

De hulporganisatie heeft het ziekenhuispersoneel in Mosul getraind zodat zij goed voorbereid zijn op een eventuele volgende keer.

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Gevechten

Het aantal burgers dat op de vlucht is voor de gevechten in Mosul, is de afgelopen dagen flink toegenomen. Iraakse troepen zeggen dat ze een nieuw district van de stad hebben veroverd op weg naar het oude stadscentrum. Verwacht wordt dat daar de gevechten in hevigheid zullen toenemen. 

Mosul is het laatste IS-bolwerk in Irak. Het Iraakse leger schat dat er zich enkele duizenden IS-strijders, waaronder veel buitenlanders, schuilhouden in Mosul. Zij bevinden zich tussen de ongeveer 750.000 burgers van de stad.

De gevechten, die op 17 oktober begonnen, hebben enkele duizenden levens gekost.