Iraakse troepen brengen IS belangrijke slag toe in Mosul

Iraakse troepen rukken in Mosul op naar een belangrijke brug over de Tigris die het oostelijk en het westelijk deel van de stad met elkaar verbindt. Het westelijke deel wordt nog steeds gecontroleerd door IS-strijders.

Het gaat om de zogenoemde Tweede of Vrijheidsbrug, een van de vijf grote verbindingen over de Tigris. De troepen hebben inmiddels twee van de bruggen bereikt. Ook de Vierde Brug lijkt onder controle.

Tegelijkertijd strijden troepen in het noorden van de stad om het universiteitsgebied in handen te krijgen. 

Alle bruggen zijn de afgelopen dagen aangetast door Amerikaanse luchtaanvallen. Op deze manier hoopten de geallieerde troepen het terugtrekken van IS-troepen te bemoeilijken.

Extra steun

Iraakse legertroepen hebben inmiddels naar eigen zeggen 85 procent van het oostelijke gedeelte van Mosul heroverd op Islamitische Staat (IS). De Iraakse generaal Talib Shaghati stelde vorige week te verwachten dat Oost-Mosul op korte termijn weer volledig in handen zou zijn van de Iraakse autoriteiten.

Eenheden proberen sinds een week dieper in enkele oostelijke wijken binnen te dringen, waar de opmars begin december stokte. In de twaalfde week van het offensief heeft het Iraakse leger extra steun gekregen van de Verenigde Staten.

Grootste grondoperatie

Aan het offensief nemen 100.000 Iraakse militairen, Koerdische peshmerga's en sjiitische milities deel. Het is de grootste grondoperatie in Irak sinds de Amerikaanse inval in 2003.

De troepen worden vanuit de lucht gesteund door een coalitie onder leiding van de VS. Op de grond zijn ook Amerikaanse adviseurs actief. 

In totaal zijn in Mosul in 2016 meer dan 16.000 burgers omgekomen door de gevechten.

Lees meer over:
Tip de redactie