IS-strijder betrokken bij aanslag Charlie Hebdo gedood bij drone-aanval

Bij een Amerikaanse drone-aanval in Syrië is een IS-militant omgekomen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo in Parijs in 2015. 

Boubaker el Hakim zou eind november zijn gedood in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat. Dat berichtten bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Op 7 januari 2015 drongen de broers Cherif en Saïd Kouachi binnen tijdens een redactievergadering van Charlie Hebdo en schoten 12 mensen dood.

De aanslag op het satirische tijdschrift, dat vaak religieuze en politieke leiders bespotte, leidde tot een wereldwijde solidariteitsbeweging met de overgebleven redacteurs en had als lijfspreuk "Je suis Charlie".

Mentor

De gedode 33-jarige Franse Tunesiër was als een mentor voor de broers Kouachi, meldt AP. El Hakim werd eerder opgepakt in Syrië en naar Frankrijk gestuurd. Daar kreeg hij in 2008 een celstraf van zeven jaar opgelegd. El Hakim maakte op dat moment deel uit van een groep jonge extremisten in Parijs, onder wie de broers Kouachi.

Na zijn vervroegde vrijlating in 2011 vertrok El Hakim vermoedelijk naar Tunesië. Hij claimde in 2014 de verantwoordelijkheid voor de moorden op twee Tunesische politici.

El Hakim zou daarna vooral betrokken zijn geweest bij het beramen van aanslagen door IS. Ook had hij een prominente rol in het verspreiden van propagandamateriaal van de terreurgroep.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie