'50.000 IS-strijders gedood sinds internationale coalitie begon'

Sinds de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) twee jaar geleden begon, zijn minstens 50.000 militanten van de terreurgroep gedood. Dat zegt een hoge functionaris van het Amerikaanse leger, die het aantal een "voorzichtige schatting" noemt.

Door lokale groeperingen te helpen en het uitvoeren van luchtaanvallen wordt het grondgebied van IS in Irak en Syrië verkleind. Toch waarschuwt de VS dat IS snel nieuwe leden aantrekt. Het is niet bekend hoeveel strijders de terreurgroep exact heeft.

Er is al geruime tijd een strijd bezig rondom de Iraakse stad Mosul, het laatste grote bolwerk dat in handen is van IS. Volgens de legerfunctionaris kunnen de gevechten daar worden geïntensiveerd, maar moeten burgerslachtoffers worden voorkomen. Mogelijk houden 5.000 IS-strijders zich schuil in de stad.

IS wordt vanaf meerdere kanten aangevallen. Verschillende landen, waaronder Rusland, Turkije, Syrië, de VS en Groot-Britannië vechten tegen de terreurgroep. Dit jaar verloor de groep verschillende belangrijke steden, zoals Palmyra, Manbij, Tikrit en Ramadi.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie