'Meer risico op aanslag door Russisch optreden in Syrië'

De planningsafdeling van Islamitische Staat beraamt continu aanslagen vanuit Syrië, en het Russische optreden in dat land maakt het probleem alleen maar erger, zegt het hoofd van de Britse geheime dienst MI6 donderdag.

Spionagechef Alex Younger deed die uitspraak in zijn eerste openbare toespraak sinds zijn aantreden in 2014.

Volgens Younger staat de Russische regering vrede in de weg door alle tegenstanders van het Syrische regime als 'terroristen' te beschouwen. Daardoor is een overwinning op IS ook moeilijk, redeneert hij. "We kunnen niet veilig zijn voor de bedreigingen vanuit dat land, tenzij de burgeroorlog wordt beëindigd."

"Rusland en het Syrische regime proberen een woestijn van het land te maken en dat dan vrede te noemen'', verwees hij naar de bombardementen in het land. "Het menselijk lijden is hartverscheurend.''

Volgens Younger zijn alleen al in zijn land twaalf terroristische samenzweringen op tijd ontdekt sinds 2013. De Britse autoriteiten hebben al eerder gemeld dat ze aanslagen hebben voorkomen.

'Oorlogsretoriek'

Eerder op donderdag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov tijdens een bezoek aan Hamburg dat het afgelopen moet zijn met de "oorlogsretoriek van het Westen". De indruk dat Rusland een bedreiging vormt is volgens Lavrov een "mythe". 

Lavrov hield een pleidooi voor een "gelijkwaardige dialoog" en stelde voor te stoppen elkaar verwijten te maken. Concreet noemde hij het conflict in Oost-Oekraïne. Lavrov vindt dat regering in Kiev zo snel mogelijk weer moet gaan praten met de pro-Russische separatisten. Formeel is er een bestand van kracht, maar dat is uiterst wankel; er vliegen regelmatig de mortiergranaten over en weer.

Tip de redactie