Een berucht Australisch lid van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) blijkt toch nog te leven. Neil Prakash, die geldt als topronselaar van jihadisten, is volgens de Australische omroep ABC enkele weken geleden opgepakt door de Turkse autoriteiten. 

Hij werd betrapt toen hij met valse documenten de grens overstak. De Australische autoriteiten hadden Turkije op basis van inlichtingen getipt over Prakash, meldde ABC vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Ook The New York Times schreef dat de man nog leeft. De krant baseert zich op bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Officieel is nog niets bevestigd.

Zijn arrestatie is opmerkelijk, aangezien Prakash eerder dood werd verklaard. Hij zou zijn omgekomen bij een Amerikaans bombardement op Mosul. De Australische regering noemde zijn vermeende overlijden in mei ''een zeer, zeer positieve ontwikkeling in de oorlog tegen Daesh en de oorlog tegen terreur''. Daesh is de Arabische naam voor IS.

Prakash is geboren in Melbourne. Zijn familie komt uit Fiji en Cambodja. Hij is een van de zeker 110 Australiërs die zich bij IS hebben aangesloten.