Leger Irak ontdekt nieuwe massagraven bij Mosul

Iraakse veiligheidstroepen hebben opnieuw massagraven ontdekt bij Mosul. Zo’n 250 lichamen zijn gevonden.

De graven bij Hammam al-Alil zijn gemaakt door strijders van Islamitische Staat, zegt een Iraakse politiecommandant donderdag tegen CNN.

Een van de graven bevond zich in een waterput, die vermoedelijk meer dan tweehonderd lichamen bevat. Volgens de commandant heeft IS explosieven geplaatst rond de put om te voorkomen dat nabestaanden de lichamen van hun omgekomen familie terug zouden halen.

Dit graf zou sinds het begin van het IS-bewind in Mosul in de zomer van 2014 zijn gebruikt. Volgens een provinciebestuurder van Ninawa zijn sommige slachtoffers levend in de put gegooid.

In het andere graf liggen vermoedelijk zo'n 45 lichamen.

Onthoofd

Eerder deze maand ontdekte het leger al een massagraf met ongeveer honderd onthoofde lichamen. De VN liet toen al weten dat de kans groot is dat er meer locaties zijn waar IS lichamen van slachtoffers heeft gedumpt.

Op 16 oktober begon het leger met een groot offensief om Mosul in handen te krijgen. Het is de laatste grote stad in Irak die IS in handen heeft. De opmars van het leger verloopt gestaag, ondanks hevige gevechten. Twee districten in het oosten van de stad zijn inmiddels heroverd op de terreurbeweging.

Iraakse groeperingen hebben woensdag een vliegveld zestig kilometer ten westen van Mosul hebben heroverd. Sjiitische milities willen het vliegveld gaan gebruiken als uitvalsbasis voor het verdere offensief op het westen van de stad.

Lees meer over:
Tip de redactie