Islamitische Staat heeft de historische stad Nimrud in Irak vrijwel volledig verwoest. Twee dagen na het verdrijven van de terreurgroep uit de stad is duidelijk dat er een enorme schade is aangericht.

De meer dan drieduizend jaar oude stad, die ooit de hoofdstad was van het Assyrische rijk, ligt volledig in puin. Dat meldt de BBC

Eerder al verschenen beelden van IS-strijders die de monumenten en historische gebouwen in de stad slopen, maar nu IS verdreven is, is pas echt duidelijk hoe groot de verwoesting is. Met bulldozers en ander zwaar materieel zijn grote delen van de historische stad tot brokstukken gereduceerd.

"Toen je hier vroeger kwam, kon je je voorstellen hoe het leven toen was. Nu is er niks meer", aldus Ali al-Bayati, de leider van een militie die tegen IS streed. "Alles is verwoest. Het verlies van Nimrud valt me zwaarder dan het verlies van mijn eigen huis."

Midden-Oosten

Nimrud was ooit een van de belangrijkste steden van het Midden-Oosten. De heersers van het Assyrische rijk bouwden er grote paleizen en monumenten. 

Sinds 150 jaar trekt de oude stad archeologen van over de hele wereld. Veel beelden uit Nimrud zijn opgenomen in musea wereldwijd, maar de grotere bouwwerken stonden er nog toen IS Nimrud binnentrok in 2014. IS ziet kunst en architectuur van voor de Islam als verafgoding die moet worden bestreden. 

Unesco

Werelderfgoedorganisatie Unesco heeft de verwoesting in felle bewoordingen afgekeurd en spreekt van een oorlogsmisdaad. IS is volgens Unesco "duidelijk vastberaden om alle sporen van het verleden van het Iraakse volk uit te wissen".

De verovering van Nimrud maakt deel uit van een grotere operatie van het Iraakse leger om de stad Mosul in handen te krijgen. Mosul ligt dertig kilometer ten noorden van Nirmrud en is nu nog in handen van IS. De Iraakse troepenmacht begon op 17 oktober aan het offensief.

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?