'Islamitische Staat executeerde tientallen mensen bij Mosul'

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft bij de Iraakse stad Mosul deze week "veel meer mensen geëxecuteerd" dan tot nu toe werd aangenomen, melden de Verenigde Naties.

Volgens de mensenrechtenorganisatie van de VN is het massagraf dat deze week werd ontdekt bij Hammam al-Alil slechts één van de locaties waar IS lichamen van slachtoffers heeft gedumpt.

Een woordvoerder zegt dat één man is gedood omdat hij zijn mobiele telefoon gebruikte. De andere slachtoffers werden door IS verdacht van "het lekken van informatie, verraad of collaboratie". Ook maakt de VN melding van lichamen van slachtoffers die zijn opgehangen aan elektriciteitspalen. 

De VN meldt dat ontvoerde vrouwen door IS zijn "verdeeld" onder IS-strijders. Jongens worden in de straten van de stad gebruikt als menselijk schild om te voorkomen dat het leger de stad aanvalt. 

Daarnaast zouden in huizen van inwoners van Mosul voorraden met ammoniak en zwavel worden opgeslagen, die kunnen worden gebruikt als chemische wapens.

Getuigen

De mensenrechtenorganisatie baseert zich op ooggetuigenverslagen van mensen in Mosul. Eén getuige zou hebben gedaan alsof hij dood was terwijl tientallen mensen door IS-strijders werden gedood. 

Sinds het Iraakse leger delen van Mosul op IS heeft heroverd komt meer naar buiten over de gruweldaden van IS. Maandag werden in een massagraf zeker honderd onthoofde lichamen ontdekt. 

Het Iraakse leger startte half oktober een offensief om de stad terug in handen te krijgen. Mosul is de laatste grote stad die nog in handen is van de terreurgroep.

Lees meer over:
Tip de redactie