De door de Amerikanen gesteunde Syria Democratic Forces (SDF), waarin verschillende milities zoals de Koerdische YPG geallieerd zijn, hebben aangekondigd een offensief te beginnen tegen de zogenaamde hoofdstad van het Kalifaat van Islamitische Staat (IS), Raqqa.

Commandanten van de SDF zeiden op een persconferentie in de Syrische stad Ain Issa dat de Amerikaanse luchtmacht ondersteuning zal geven.

In de rebellengroep domineren Koerdische strijders. Een SDF-commandante zei dat bij de opmars naar Raqqa de veiligheid van burgers prioriteit heeft. De SDF heeft burgers in Raqqa opgeroepen weg te blijven uit zones waar strijders van IS zitten. Raqqa in Syrië viel in 2013 in handen van IS.

In Irak is het regeringsleger met hulp van zijn bondgenoten al enkele weken bezig aan een grootscheeps offensief om Mosul te heroveren op IS. De extremistische beweging wist twee jaar geleden de macht te krijgen in Mosul.

Turkije

SDF liet eerder al weten geen Turkse betrokkenheid te accepteren bij de strijd om Raqqa. Ankara heeft eerder aangekondigd er op te staan een rol te spelen bij de herovering.

Turkse militairen en door hen gesteunde Syrische rebellen vochten vorige week nog met aan SDF gelieerde Koerdische strijders. Beide partijen willen grondgebied innemen dat in handen is van IS.

Ankara is vooral tegen de grote betrokkenheid van YPG binnen SDF, omdat het YPG als bondgenoten van de PKK ziet.

Zondagavond discussieerden vertegenwoordigers van Turkije en Amerika over eventuele acties.