Iraakse troepen hebben zaterdag een belangrijk dorp op 30 kilometer ten zuiden van Mosul heroverd op troepen van Islamitische Staat (IS).

Het dorp Hammam al-Alil is het laatste dorp op weg naar Mosul. Op gebouwen in het dorp zou de Iraakse vlag zijn gehesen. Vrijdag had het Iraakse leger al gebieden in het oosten van Mosul heroverd op IS. 

Het leger is bij de aanval geholpen door gevechtsvliegtuigen van de VS. 

Zaterdag zijn tevens zeventien burgers omgekomen door een bermbom van IS. De families vluchtten een dorp ten westen van Mosul uit toen de bus waarin ze zaten over de bom reed. 

Offensief

Op 16 oktober begon het leger met een groot offensief om Mosul weer in handen te krijgen. Het is de laatste grote stad in Irak die nog in handen is van IS. De terreurbeweging heeft volgens de VN inwoners van Hammam al-Alil verplicht hun zoons van negen jaar en ouder af te staan, waarschijnlijk om ze te laten vechten. 

Mogelijk heeft IS rond Mosul al honderden mensen vermoord. De VN maakte vrijdag bekend dat de militanten volgens "betrouwbare meldingen" 180 voormalige overheidsfunctionarissen hebben omgebracht.